André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Taalverrijking

Het jaar 2020 zal ingaan als het jaar van dat de wereld veranderde. Het “nieuwe normaal” werd geïntroduceerd. Berperkingen werden wereldwijd opgelegd. Nederland veranderde van blotesnoetenland naar een samenleving waarin mondkapjes het straatbeeld gingen vormen alsof er een smogaanval was ontstaan…

​De eerste symptonen waren er al eind vorig jaar in Azië. Iedereen dacht toen nog aan een ver-van-mijn-bed-show, maar niets bleek minder waar. Milieu-activisten spraken al van een 5G-coronacomplottheorie. De anderhalvemetersamenleving werd ingevoerd door Rutte en toen nog Bruno Bruins, later opgevolgd door Van Rijn. In april beleefden we voor het eerst een Koningbinnendag en kwamen we in een bubbel terecht. De hamsterparia’s sleepten meters toiletpapier naar huis, want stel je voor dat je voor lange tijd opgesloten zou komen te zitten met ophokplicht. De Coronakapsels ontstonden omdat de haarsalons voor enkele weken hun deuren dienden te sluiten. Het virus eiste zijn eerste slachtoffers en men sprak van een 60-minmaatschappij, omdat de meeste sterfgevallen mensen van boven die leeftijd betrof. De drive-by-uitvaarten werden hiermee geboren. Men kreeg last van hoest-of niesschaamte. Allerlei amateurvirologen kregen we erbij in dit land zoals we ook zeventien miljoen bondscoaches hebben als bij het voetbal. Er ontstonden afhaalfiles in de horeca, omdat deze tot een ander concept werden gedwongen om hun maaltijden te verstrekken.

Er werd een bigbrotherapp geïntroduceerd door het kabinet om te kunnen checken of men in de buurt van iemand is geweest die besmet is met het virus. Er werd geen algehele lockdown afgekondigd in dit land, maar een zogeheten jojolockdown. De eerdere strengere maatregelen werden versoepeld, om vervolgens toch de teugels weer een klein beetje meer aan te trekken. Alle bijeenkomsten, zoals festivals en grotere evenementen zoals het songfestival en de Olympische Spelen werden een jaar uitgesteld. Wat zal het druk gaan worden op de Gregoriaanse kalender in 2021 en kunnen we met die druk omgaan?​

Laten we daarom hopen dat 2021 een jaar wordt zonder zware opgelegde beperkingen van de vrijheden die we tot voor kort nog mochten koesteren. We houden die beperkingen nog wel even met zijn allen, maar er is zicht op meer perspectief. Eén woord van 2021 kunnen we u alvast meegeven: Inentingsplicht. Om het positief af te sluiten kunnen we we stellen dat het afgelopen jaar onze taal flink heeft verrijkt, als was daar een pandemie voor nodig.

Oh ja, nog de allerbeste wensen voor alle sportminnende 0172SPORT-volgers en hopelijk kunnen we weer gaan genieten van al die mooie sport die onze regio te bieden heeft. Daar zijn we met zijn allen héél erg aan toe!

0172SPORT, Ludo Pistorius, Ludo's en don'ts, 0172SPORT column

Muziek & Sport

Swart en Snatersen verlengen contract