0172SPORT, Ludo Pistorius, Ludo's en don'ts, 0172SPORT column

Invloeden van buitenaf

In de krant van 13 augustus 2022, na de twee eerste speelronden in de Premier League, waren de kranten koppen niet geheel voorzichtig. De trainer van Manchester United, Erik ten Hag, zou de volgende ochtend ontslagen (moeten) worden. De Engelse tabloids zijn niet bepaald voorzichtig en zeker niet geduldig in hun kritieken. Na deze twee nederlagen kreeg de Nederlandse trainer het flink voor zijn kiezen.

Eind deptember, nog geen vijf weken later, wint hij de eerste Premier League ‘Manager of the Month’. Dit na twee overwinningen op Arsenal en Leicester City. De andere twee wedstrijddagen werden afgelast in de maand september i.v.m. het overlijden van Queen Elisabeth.

En vervolgens een week later, ik herhaal één week later, krijgt hij weer een zware onvoldoende en vraagt men zich af of hij wel de juiste man op de juiste plaats is. Wat moet het lastig werken zijn als er echt een bepaalde druk op alles komt wat je doet. Je hele manier van werken ligt onder een vergrootglas. Je zou kunnen zeggen dat het smeden van een team tijd nodig heeft. Natuurlijk staat daar tegenover dat als je 240 miljoen uitgeeft, je ook weer mag verwachten dat je niet met 4-0 op je broek krijgt van Brighton. Wat je ook doet, men vindt overal wat van en steekt dit niet onder stoelen of banken.

“Laatst zag ik op social media dat een trainer uit de tweede divisie uit eten was met zijn gezin. Die kreeg reacties dat hij zich beter druk kan maken om zijn ploeg en nog meer reacties die ik beter niet kan citeren.”

Ludo over de invloeden van buitenaf

We hebben het dan overigens nog niet eens over de kritiek die intern oplaait. Zet Cristiano Ronaldo maar eens een hele wedstrijd op de bank, terwijl Haaland zich aan de andere kant compleet uitleeft. Naast Ronaldo zat Casemiro, de aankoop van 70 miljoen (overgenomen van Real Madrid). Ook zij uiten hun ongenoegen natuurlijk, gaan ‘lekken’ naar de pers en het spel is op de wagen.

Als je dit hele verhaal betrekt op de Nederlandse competitie, kun je je op zich wel afvragen of we niet doorslaan. Ajax heeft internationaal veruit de beste positieve balans, als het gaat om inkomsten en uitgaven. 105 miljoen uitgegeven, 216 miljoen binnengehaald. Maakt tezamen 111 miljoen in de plus. De nummer 2 van deze ranglijst, Manchester City, schreef 20 miljoen aan ‘groene’ cijfers. Dan vind ik uiteraard ook nog steeds dat een wedstrijd tegen Go Ahead Eagles in Amsterdam gewonnen moet worden, maar kun je vanavond in Napels natuurlijk best wel eens tegen de lamp lopen. Ik bedoel eigenlijk te zeggen dat de poulefase vorig seizoen op het hoogste Europese niveau met 18 uit 6 niet iets vanzelfsprekends is.

Een treetje lager in de tweede divisie van het amateurvoetbal komt het ook voor. Zag ik laatst een trainer die ik volg op social media met zijn gezin uit eten, staan er reacties onder dat hij zich beter druk kan maken om zijn ploeg, dat hij zich beter niet meer kan laten zien op de club en nog wat reacties die ik niet kan citeren, omdat de redactie er dan te veel uit zou moeten knippen. Eigenlijk treurig dat iedereen, vaak anoniem, maar kan roepen wat hij of zij wil.

Het is volgens mij iets met verwachtingspatroon, mogelijkheden en het uitvoeren van beleid.
Natuurlijk zeggen de uitslagen op maandag in de krant iets over de club, bestuur, spelers en trainer. Zeker op lange termijn geeft dit wel weer hoe er gewerkt wordt. Maar laten we de mensen die dit beleid (gekoppeld aan hun eigen visie) uitvoeren iets langer de tijd geven dan 5 weken.

Sven de Regt, Altior, 0172SPORT

Altior blijft steken op punt tegen Sporting ‘70

Voorbeschouwing op speelronde 3