En zo lig je weleens te denken als je alle tijd van de wereld hebt. Heerlijk luierend aan het zwembad van een prachtig Toscaanse Agriturismo. Dit keer dwalen mijn gedachten even af naar de toekomst van onze clubs, over hoe gek het eigenlijk is dat we binnen onze gemeente met een inwonersaantal van 28.600 inwoners zoveel voetbalclubs huisvesten…
Is dit iets om trots op te zijn of wordt het tijd dat hier eens heel kritisch naar wordt gekeken? En door wie dan wel? STIBUNI, de stichting die het beheer van de voetbalvelden coördineert, ontvangt subsidie vanuit de gemeente en door goed onderling overleg is het aan hun de taak om de pot budgettair dusdanig goed te verdelen zodat elke club voldoende geld toegewezen krijgt om zijn accommodatie op orde te houden. Deze pot zal naar verhouding inderdaad keurig worden verdeeld over de clubs, de accommodaties zien er over het algemeen goed uit. Je zou dus zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht is. Financiële problemen zijn er niet bij de clubs en het onderhoud van de terreinen lijkt prima op orde.
Maar zijn we er dan? Of zullen we er eens wat dieper op inzoomen. Is het behouden van zeven clubs wel zo verstandig? Moet er niet wat breder naar worden gekeken? Ook in combinatie met andere sporten bijvoorbeeld? Neem nou eens het probleem met ledenaantallen bij clubs. Nee, het probleem zit ‘m dan niet in de eerste elftallen. Het vlaggenschip van elke club staat wekelijks bij ons in the picture en verbloemt wellicht de problematiek die daarachter schuilgaat. Het grootste probleem zit ‘m in mijn ogen bij jeugd. Het is en blijft lastig – voor met name de kleine clubs – om voldoende kinderen bij elkaar te krijgen en zodoende een volwaardig team te formeren. Daarnaast is het ook van belang om qua niveau enige gelijkheid te vinden binnen een team. Selecteren is lastig wanneer je als club simpelweg niet in staat bent om meerdere teams van een leeftijdscategorie samen te stellen. Maar dit is toch wel een belangrijk punt. Talentvolle spelers willen met talentvolle spelers voetballen, misschien niet wanneer ze zes jaar oud zijn, maar zeker wel vanaf een leeftijd van bijvoorbeeld negen. Maar dit moet dan wel te faciliteren zijn. Ouders verwachten ook dat hun kroost in een passend team zijn sport kan bedrijven. Gebeurd dit niet gaan deze spelers om zich heen kijken en zoeken ze een team van een andere club die beter bij ze past, met alle gevolgen van dien voor het team dat wordt achtergelaten. Zo ken ik een meidenteam die vanwege die reden nog maar acht spelers overhielden waardoor er vervolgens ook acht stopten met voetballen, met sporten!
En ja… dan heb je het als club financieel misschien allemaal wel op orde, zien de accommodaties er prima uit, maar gaat er onderweg toch echt wel iets fout. Kleine clubs hebben echt een probleem als het gaat om ledenaantallen en hebben hun handen meer dan vol om elk seizoen weer ‘volwaardige’ teams samen te stellen. Vrijwilligers lossen dit probleem vaak op bij de clubs en om die reden wordt er niet aan de bel getrokken bij bijvoorbeeld onze overheid. Gemeente Nieuwkoop heeft sporten, bewegen en gezond leven hoog in het vaandel staan, maar hebben zij wel goed genoeg in beeld wat er zich afspeelt bij de clubs? Verdiepen zij zich daarin? Kennen zij dit probleem? En hoe groot is het eigenlijk? En… welke oplossingen liggen ervoor handen?
Ik maak even een sprong naar de tennisvereniging van Nieuwveen. De club beschikt over slechts drie banen en kent al geruime tijd een ledenstop. Wil je lid worden moet je dus wachten en wachten totdat er ruimte voor je is. Zoiets kan jaren duren en staat natuurlijk haaks op de ambitie die de gemeente heeft als het gaat om het aanmoedigen van haar inwoners om te gaan sporten. De kans dat dit probleem helemaal niet bekend is bij onze gemeentebestuurders is natuurlijk groot, ook dit probleem wordt door het bestuur (vrijwilligers) van de club opgelost, voor zover mogelijk….
‘We moeten de discussie starten met de clubs, maar op initiatief van de gemeente. Want dáár ligt de verantwoordelijkheid.’
Er moet worden gekeken naar het samenvoegen van sportclubs
Één van de speerpunten van onze gemeente is dus sporten en bewegen. De verantwoordelijkheid en de beslissingsbevoegdheid om dit juist de faciliteren ligt hier ook. Niet bij de clubs, die hebben niet de Gemeente Nieuwkoop-brede overview. Die zijn druk bezig met hun eigen club en hebben daar de handen meer dan vol aan.
Het probleem van het op de juiste manier kunnen faciliteren van teamsporten zal in mijn ogen alleen maar groter worden. Voor de te betalen contributie wordt tegenwoordig kwaliteit terugverwacht. Zoon of dochter moet wel in een leuk en goed passend elftal kunnen spelen mét goede trainers en begeleiding. Daarnaast… de tijd dat iemand standaard lid werd van de tennis-, hockey- of voetbalclub ligt achter ons. Er is een duidelijke verschuiving naar de meer individuele sporten.
Wat zou een oplossing kunnen bieden? Het samenvoegen van clubs. Ik weet het, dit ligt soms uiterst gevoelig. Logisch ook, want elke club heeft zijn verleden en zijn trots en zoiets wordt dus altijd met veel emotie ontvangen. Voornamelijk door de wat oudere leden. Mensen die de historie van de club kennen en ook vaak vrijwilliger zijn bij de club die ze liefhebben. De jeugd en hun ouders kijken hier anders naar. Want zoals ik al eerder aangaf; die willen gewoon goed worden gefaciliteerd. En heel hard gezegd… wie heeft er nou eigenlijk de toekomst? Clubs als Sportief en NSV’46 kunnen qua geografische ligging natuurlijk makkelijk worden samengevoegd. Dat ligt gevoelig, heel gevoelig bij een aantal maar biedt wel een oplossing als het gaat om ledenaantallen. Zeker wanneer je kijkt naar eerstgenoemde. Maar ook vrijwilligers, onderschat dit probleem niet. Ook financieel, want de STIBUNI-pot gaat dan opeens over zes in plaats van zeven clubs.
Een ander mooi voorbeeld is natuurlijk een koppeling tussen Nicolaas Boys en Zevenhoven. Ja, hier schop ik ook tegen een aantal heilige huisjes, ik weet het. Ligt allemaal heel gevoelig, maar het biedt in mijn ogen toch ook vooral mogelijkheden. Hier kun je naast de voetbalclubs ook de eerdergenoemde tennisclub van Nieuwveen mee redden. Nee, sorry, niet de club. Ik bedoel hiermee de mensen op de wachtlijst die staan te popelen om te mogen tennissen. In beide kernen staat ook nog een sporthal midden in het dorp. Bouw op een nader te bepalen plek een nieuw complex met voetbal, tennis en een sporthal. Met één kantine die je dan kan laten pachten, dan is daar ook meteen je vrijwilligersprobleem mee opgelost. Op de plekken waar de sporthallen nu staan bouwen we huizen voor starters en zo slaan we twee vliegen in één klap. Ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan, maar wordt het dan op z’n minst geen tijd de discussie hierover te starten? In goed overleg met de clubs uiteraard, maar op initiatief van onze gemeente. Want dáár ligt de verantwoordelijkheid als het gaat om het optimaal faciliteren van teamsport.
Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt, ik neem nog een laatste duik want de vakantie zit er bijna op…