0172SPORT, Ludo Pistorius, Ludo's en don'ts, 0172SPORT column

Muziek & Sport

De kerstdagen zitten erop. Home Alone 1 & 2 maar weer eens gekeken met de kinderen, heerlijk gegeten, gedronken. En het was leuk! Anders dan anders, dat wel, maar een beetje aanpassen aan de huidige situatie en je kunt het prima naar je zin hebben. Hopelijk hebben jullie het ook op die manier ervaren en gaat iedereen positief gestemd en met de blik naar voren richting de jaarwisseling en een mooi 2021!

Aparte tijden of niet, de laatste dagen van het jaar, ongeacht van welk jaar, speelt de radio hier klokje rond. De Top 2000 telt af richting oudejaarsavond. Ik wil het niet te veel romantiseren, maar een flesje rode wijn, een spelletje en mijn telefoon (om het geluid van de Sonos wat bij te sturen) bij de hand en ik heb een topavond. Als ik mijn stemlijst erbij pak, kan ik niet ontkennen dat er veel nummers bij staan uit de jaren ‘70. Met de paplepel in gegoten. De platen van Neil Diamond, Roy Orbison, Sam Cooke en The Doobie Brothers waren vroeger thuis meer regel dan uitzondering. Gek werd ik er toen van, maar langzamerhand ben ik het meer en meer gaan waarderen.

Een wat recenter nummer wat bij mij hoog op de lijst stond, heeft het helaas niet gered tot de beste tweeduizend platen aller tijden. Sky on Fire van de Handsome Poets is niet terug te vinden in de lijst. Buiten het feit dat ik het persoonlijk een goede band vind, kreeg dit nummer nog wat extra bekendheid en lading mee omdat NOS Studio Sportzomer – London Late Night dit nummer gebruikte als eindtune van hun programma. En dan gaat het uiteraard over de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen.

‘Muziek wordt ook wel de legale doping van de sport genoemd’

Ludo kan zich prima vinden in deze stelling

‘En dan de afsprong, de flying Dutchmen. Hij staat! En ik sta! Het is ongekend, Epke Zonderland heeft hier de oefening van zijn leven geturnd’, aldus Hans van Zetten, de turnverslaggever van dienst. De hockeydames pakten goud door Argentinië met 2-0 aan de kant te schuiven en Ranomi Kromowidjojo nam zelfs twee gouden plakken mee vanaf de overkant van het kanaal door zowel de 50 als de 100 meter vrije slag te winnen. Uiteraard vergeet ik dan nog de gouden medailles van Dorian van Rijsselberghe met zeilen en Marianne Vos die in de wegwedstrijd wielrennen een Russin en een Britse op een fietslengte klopt. Zet Sky on Fire van de Handsome Poets eronder en je waant jezelf ook even op het allerhoogste podium ter wereld.

In 1989 voorafgaand aan de halve finale van de UEFA Cup, maakte Diego Maradona zich klaar voor de wedstrijd tegen Bayern München. Zoek het filmpje maar eens op, zonder geluid, en je begint van zelf het Live Is Life van Opus mee te zingen.
Muziek en Sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij sommige beelden koppel je muziek, bij sommige muziek koppel je beelden. En deze twee samen zijn altijd goed voor mooie momenten en blijvende herinneringen.

Legale doping
Laatst las ik een artikel waarin muziek, de legale doping van de sport werd genoemd. Ik vond dat een hele mooie treffende stelling. Prachtige voorbeelden zijn er met name bij de individualisten. Nog een paar minuten tot de start van die alles beslissende tijdrit. Primoz Roglic is in zichzelf gekeerd. Niemand krijgt echt contact met hem. Eén en al focus. Het komende uur, waarin jarenlang werk zit, moet hij zien af te ronden voor zijn ploeg. IJsvest aan. Ventilator met waterdruppels voor zijn neus. Oortjes voor de muziek in. Op een hoog tempo draait hij zijn grote plaat (53 tandwieltjes) rond. En maar staren, staren naar zijn eigen voorwiel. Voor de liefhebbers, kijk gerust de documentaire Code Geel eens terug, waarin de wielerploeg Jumbo-Visma, drie weken lang, in de meest recente Tour de France wordt gevolgd.
Nog een paar minuten tot de start van die gouden race in Korea. Jorien ter Mors laat zichzelf helemaal opjutten door de stevige muziek van Keltek. Het opzwepende nummer zorgt ervoor dat Ter Mors zich op de 1.000 meter he-le-maal leeg kan rijden. En ze krijgt er een gouden medaille, een olympisch record en een wereldrecord (op een laaglandbaan) voor terug. Zomaar twee voorbeelden, waarin de muziek de sporter helpt om in de juiste focus te komen.

Op een veel lager niveau spelen muziek en sport ook een mooie rol. Begin van het voetbalseizoen bij Argon vroeg de speaker me welke muziek de spelers graag wilde horen voor de wedstrijd, bij opkomst en na een doelpunt. Ik stelde deze vraag nog dezelfde avond in de groepsapp aan mijn spelers. Het is nog nooit zo druk geweest in de app, als die avond. Het ging van Rudy de Wit, naar DJ Norman en van Tino Martin naar Van Halen’s Jump. Het ging van hele serieuze reacties, naar hele grappige. Iedereen heeft denk ik wel wat met muziek, voor de mooie, verdrietige, maar zeker ook sportieve momenten.

We zijn hier, in de Top 2000, inmiddels aangekomen bij nummer 780. Daniël Lohues verliest tachtig plekken ten opzichte van 2019 met het nummer Prachtig Mooie Dag.
Vanaf deze plek, wensen Daniël en ik jullie allemaal een prachtig mooie dag en uiteraard alvast een hele fijne jaarwisseling. Op naar 2021!

Sander van Dijk nieuwe hoofdtrainer Aarlanderveen

André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Taalverrijking