Lang leve de nacompetitie!

Het seizoen zit erop en de (meeste) prijzen verdeeld, alleen moeten er nog een aantal ploegen nacompetitie spelen voor promotie en degradatie, zo ook TAVV en Zevenhoven. Ondanks dat het een lang seizoen is geweest en ik ook wel een soort van voetbalmoe ben, kijk ik toch wel naar uit de alles-of-niets wedstrijden waarin het al heel snel klaar kan zijn, maar waarbij ook onverwachtse successen geboekt kunnen worden.

Anderhalve week geleden ben ik op het puntje van m’n stoel gaan zitten toen Excelsior binnen ‘no-time’ vanuit het niets de 3-1 en 3-2 maakte tegen ADO Den Haag. De supporters van ADO stonden al langs de zijlijn klaar om het promotiefeestje te vieren, echter was het Dallinga die in de blessuretijd ook nog voor de 3-3 en een verlenging zorgde, iets wat tot tien minuten daarvoor een onmogelijke opgave leek. In de dertig minuten extra tijd kwam ADO opnieuw aan de leiding, maar ook ditmaal wist men de voorsprong niet vast te houden waarnaar een geweldige strafschoppenserie volgde. Excelsior presteerde in deze ‘do-or-die’ wedstrijd het onmogelijke en promoveerde geheel onverwachts naar de Eredivisie. Met beide clubs heb ik overigens weinig, maar het was een geweldig voetbalgevecht om te zien!

Nacompetitiefinales zijn sowieso wedstrijden die me vaak bijblijven. Jaren geleden promoveerde Excelsior in de allerlaatste minuut ten koste van Sparta en een paar seizoenen terug maakten Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk er ook al een geweldig spektakelstuk van. Prachtig, hier draait voetbal om. De emoties lopen vaak hoog op, het ene moment ben je als supporter in de gloria en een paar minuten later sta je weer met lege handen. En ook als neutrale toeschouwer bieden deze wedstrijden genoeg vertier.

‘De emoties lopen vaak hoog op, het ene moment ben je in de gloria en een paar minuten later sta je weer met lege handen’

Erik over de boeiende voetbalgevechten in de nacompetitie

Ook de nacompetitiewedstrijden die ik heb zelf heb gespeeld met Zevenhoven 2 of op de bank heb gezeten bij het eerste staan me nog in het geheugen gegrift. Zo wonnen we na penalty’s met SVZ 2 bij Forum Sport 2, was Zevenhoven 1 na strafschoppen te sterk voor het Roda ’46 waar John van Loen toen de scepter zwaaide, bleef men derdeklasser na een tweeluik met Zestienhoven, maar waren er ook teleurstellingen met verloren finales voor promotie naar de eerste klasse tegen SVL en Spijkenisse. En zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan.

Waar men bij TAVV al een aantal weken toeleeft naar de nacompetitie, is dit bij Zevenhoven niet het geval. Na het teleurstellend missen van de tweede periode, werd uitgerekend in de slotfase van de laatste competitiewedstrijd geheel onverwachts alsnog de nacompetitie gehaald. Waar men wellicht geen eens op promotie zit te wachten, zijn dit wel de wedstrijden waar je als spelers, staf en supporters naar uitkijkt. Ik heb er in elk geval zin in om woensdagavond bij SJZ weer een spannende ‘finale’ te kijken en baal er al van dat ik bij een eventuele volgende ronde verhinderd ben. We gaan in elk geval nog even door, hopelijk wachten er weer een aantal boeiende wedstrijden, lang leve de nacompetitie!