Dennis van den Ing, Trainer in overweging, 0172SPORT column, 0172SPORT

Wat bepaald de waarde van een team of speler

Het seizoen staat weer voor de deur, de oefenpotjes en bekerwedstrijden zitten erop en we mogen weer vlammen om te strijden voor promotie. De meeste teams hebben zich versterkt en denken met alle versterkingen erbij een kans te maken op een prijs. Ook Ajax, Feyenoord, PSV en AZ hebben de nodige investeringen gedaan om komend seizoen kans te maken op de titel.

Ajax heeft voor een vermogen geïnvesteerd en ontvangen om ook dit jaar weer de prijzen te behalen. Als AZ op het programma staat dan is het verschil zo groot in begroting dat je normaal gesproken zou zeggen: kansloos voor AZ. AZ heeft een begroting van 32 miljoen en Ajax 160 miljoen, dan is er normaal gesproken voor AZ niets te halen. Ik denk dat velen van ons het niet meer kunnen uitleggen dat de bedragen van spelers zo extreem omhoog schieten. Anthony voor 100 miljoen verkopen, een speler die gemiddeld over de afgelopen vijf jaar zes keer heeft gescoord, dan zou je zeggen: dure doelpunten.

Als we al die verschillen in bedragen en begrotingen meenemen, dan zou je toch denken dat er afgelopen weekend een groter verschil zou zijn in de uitslagen. Ineens beek dat voetbal niet om geld draait, maar om de speelwijzen en vooral hoe deze tegen over elkaar worden uitgevoerd. Zowel in het duel AZ-Ajax als bij PSV-Feyenoord verbaasde het mij dat er zoveel naïviteit te bespeuren viel in de uitvoering van de speelwijze. Bij Ajax en Feyenoord had ik het idee dat een bal naar voren schieten verboden was en dat je net zolang moest proberen op te bouwen dat je de bal zou gaan verliezen.

“Als je even kijkt naar de salarissen dan vraag ik mij af of je voor dat geld niet een wedstrijd behoorlijk moet kunnen lezen”

Dennis over het gebrek aan inzicht bij topspelers

Als ik aan iedere willekeurige trainer vraag “wat doe je als de tegenstander hoog op het veld druk zet?”, dan krijg ik altijd het antwoord dat ze voor de tweede bal op het middenveld gaan. Maar ja, als je 160 miljoen begroting hebt dan moet je er steeds onderuit spelen en laten zien wie de beste is. Om dan maar niet te spreken van de laatste fase waarin Ajax wel de directe bal naar voren kiest en kansen gaat krijgen. Bij PSV maakte de trainer koppeltjes op het middenveld en werden de ruimtes kleiner en Feyenoord trainer Slot vertelde na afloop dat zijn spelers dit niet goed herkenden. Als we dan even kijken naar de salarissen, 3 miljoen voor Tadic per jaar exclusief bonussen, dan vraag ik mij absoluut af of je voor dat geld niet een wedstrijd behoorlijk moet kunnen lezen en beseffen dat je moet leveren in grote wedstrijden.

Ook op amateurniveau maak je mee dat diverse speelwijze tegenover elkaar soms voor problemen kunnen zorgen. Afgelopen weekend speelde Zevenhoven vanuit een 1-3-5-2 tegen Floreant in 1-4-3-3, daarmee verraste Zevenhoven ook de tegenstander en werd er direct met twee goals van geprofiteerd. Op dat moment ervaar je als trainer ook hoe lastig het kan zijn om elf spelers te beïnvloeden om de team organisatie weer op orde te krijgen. Om als een Simeone langs de lijn te gaan schreeuwen is dan geen optie, laat staan dat we in een vol stadion spelen zoals onze topploegen deden. Dan is het zaak om nog meer nadruk te leggen op de diversiteit aan speelwijze die je kan verwachten bij je tegenstander. We hebben nog een week om ons voor te bereiden en de diversiteit aan de manier van spelen door te nemen. Proost op het nieuwe seizoen.

Mike Boelee: “Ik ben met mijn 32 de opa van de groep en dat wordt ook mijn rol”

Boris van Es, 0172SPORT, SV Nieuwkoop

Boris van Es: “Nieuwkoop heeft een visie, en daar houd ik van!”