Glazen Bol

Over anderhalve week is het zover, dan gaan de competities weer beginnen. Aankomend weekend spelen al ‘onze clubs’ eerst nog hun laatste bekerwedstrijd en dan zit de voorbereiding er weer op. Het wordt tijd om de balans op te maken…

Bij drie van de acht clubs heeft er een trainerswissel plaatsgevonden. Boris van Es staat vanaf dit seizoen aan het roer bij Nieuwkoop en zijn club lijkt wel eens hoge ogen te kunnen gooien in de derde klasse A. Het eerste succes behaalde men al een aantal weken geleden door de 0172SPORT-CUP te winnen, maar ook in de rest van de voorbereiding heeft men in het nieuw geïntroduceerde 3-5-2 systeem vermakelijk voetbal met behoorlijke resultaten laten zien. Het vernieuwde Nieuwkoop bestaat uit een aantal jonge talenten, spelers die al wat langer meelopen en de ervaren Mike Boelee. Ik tip Nieuwkoop voor in elk geval een periodetitel.

Ook bij Zevenhoven is er een frisse wind gaan waaien. Na vijf seizoenen heeft Chris Snatersen plaats gemaakt voor Danny ter Hoeve. De beginnend oefenmeester heeft een duidelijke visie, waarbij pressing en aanvallend voetbal centraal staan. Deze speelwijze heeft echter ook consequenties, want er ligt veel ruimte in de rug van de achterhoede en dit euvel kwam in een aantal wedstrijden al naar voren. Ook worstelt men nog met de erfenis van Jordy Aartman onder de lat. Wel kreeg men goed nieuws van Lennart van Zon, hij heeft besloten om beschikbaar te blijven voor het eerste elftal, in tegenstelling tot zijn maatje Jordy Zwart. Zevenhoven hoopt net als afgelopen seizoen weer mee te doen om een periodetitel en dit lijkt een realistische doelstelling. Echter heeft men veel concurrentie en zal men door de beoogde tactiek ook wel eens tegen een zeperd aanlopen. Ik geef Zevenhoven – en daarin ben ik niet geheel objectief – het voordeel van de twijfel: periode.

Bij Sportief is het allemaal nog erg wisselvallig. Johan Peper, die afgelopen zomer Cor Stoof opvolgde, hoopt met zijn ploeg zo snel mogelijk terug te keren naar de vierde klasse en zijn selectie heeft dit seizoen met Roy Fransen, Daan Koot en Danny van Leeuwen een aantal kwaliteitsimpulsen gekregen. Toch liep Sportief in de voorbereiding tegen een aantal grote nederlagen aan. In de nieuw gevormde vijfde klasse is het dan ook lastig inschatten waar de ploeg van Peper precies staat. Naar mijn mening is het kampioenschap te hoog gegrepen, maar behoort ook voor hen een periodetitel tot de mogelijkheden. Echter heeft de voorbereiding uitgewezen dat er nog genoeg werk aan de winkel is… Zeker voor vijfde klasse begrippen is er met spitsen als Stijn Molenaar en Van Leeuwen in elk geval wel veel scorend vermogen aanwezig en daarmee heeft men wel een streepje voor op vele andere clubs.

TAVV promoveerde afgelopen seizoen naar de tweede klasse, maar hoort men ook wel op dit niveau thuis? Zeker nu men besloten heeft om maar één keer in de week te gaan trainen. Daarnaast heeft men in de breedte aan kwaliteit ingeboet met het vertrek van Jeffrey Pieterse en Robin van Koert. In Dennis Boer kreeg men daar overigens wel een nieuwe spits voor terug. Door het horizontaal overstappen van diverse zondagclubs moet men kwalitatief wel in staat zijn om in de middenmoot te eindigen. Meer lijkt er echter niet in te zitten voor de ploeg van Dennis Tijssen.

‘Minimaal zestien spelers denken over een basisplaats te kunnen beschikken en het is vooral de vraag of men in Noorden alle kikkers in de kruiswagen weet te houden’

Erik over de kansen van NSV’46

Op Aarlanderveen was afgelopen seizoen geen peil te trekken. Goede en mindere resultaten wisselden elkaar in rap tempo af en dit seizoen zal het niet veel anders zijn. Sander van Dijk heeft afscheid moeten nemen van aantal basisspelers en aan de selectie zijn weer veel onbekende gezichten toegevoegd. En met het stoppen van Jorn Poelwijk en Derk Gruppen zijn nu ook de laatste spelers met échte Aarlanderveen roots verdwenen. Een periode lijkt het hoogst haalbare voor ‘De Trots van de Polder’, maar net als afgelopen seizoen denk ik dat het gewenste nacompetitieticket wordt misgelopen.

Het NSV’46 van Robert Swart speelde afgelopen seizoen een vrij anonieme rol en dat moet dit seizoen beduidend beter worden. Zeker nu Robin van Koert is teruggekeerd van TAVV en ook Jeffrey Pieterse de selectie heeft versterkt. Bij het mislopen van de nacompetitie is het seizoen feitelijk mislukt, maar eigenlijk moet deze ploeg ook gewoon meedoen om het kampioenschap. Echter denken minimaal zestien spelers over een basisplaats te kunnen beschikken en is vooral in Noorden de vraag om men alle kikkers in de kruiwagen weet te houden… Het kampioenschap lijkt in mijn ogen een brug te ver, maar een periode gaat op zeker lukken.

Bij Nicolaas Boys lijkt er op het eerste oog niet al te veel veranderd. De jonge selectie van Mo Bougrine bleek vorig seizoen een echte aanwinst voor het zaterdagvoetbal. Lange tijd deed men mee voor de nacompetitie en vooral voor de winterstop maakten de Nieuwveners indruk. Een gebrek aan scorend vermogen brak het hechte collectief echter op. Net als afgelopen seizoen komt men ook ditmaal met lege handen te staan en eindigt het in de middenmoot.

Voor Altior wordt het laatste seizoen op de zondag en dat moet men doen tegen veel onbekende ploegen. Daarnaast moet Arjan van der Laan het vertrek van bepalende spelers als Thijs Noordsij en Ed van der Weijden zien op te vangen. Eigenlijk staat er een jaar lang niets op het spel en persoonlijk denk ik dat er voor Altior niet meer in zit dan ‘veilig spelen’. Maar wat is dat waard als je volgend seizoen de overstap maakt naar de zaterdag…

Conclusie: Nieuwkoop en NSV’46 gaan de nacompetitie in en mogelijk sluiten Zevenhoven en Sportief zich hierbij aan. Voor TAVV, Aarlanderveen en Nicolaas Boys rest er een plaats in de middenmoot en Altior gaat net boven de degradatiestreep eindigen.

Inmiddels is het weer mogelijk om de Jumbo Bas Bobeldijk Poule in te vullen voor het aankomend seizoen. De regels zijn precies hetzelfde als afgelopen seizoen en tot volgend weekend is het ook nog mogelijk om de bonusvragen in te vullen, welke aan het einde van het seizoen extra punten kunnen opleveren! Vul hier de poule in en wellicht word jij de opvolger van Peter van der Zwet als meestervoorspeller en ga je er met de voetbalreis voor 2 personen naar Engeland vandoor.

Zevenhoven wederom met ruime cijfers langs Sportief

Tien van Aarlanderveen laten overwinning uit handen glippen