Dennis van den Ing, Trainer in overweging, 0172SPORT column, 0172SPORT

Qatar 2022 versus Louis van Gaal

Blijkbaar weegt het laatste kunstje van Louis van Gaal zwaarder dan de misstanden in een land als Qatar, of komen we hier op de scheidingslijn tussen sportiviteit en politiek. Ik hoor de laatste dagen op radio en TV niets anders dan discussies over Qatar en wat er allemaal fout is. Het is weer typisch Nederland om te wijzen naar een ander, want wij doen alles zo goed.

De huizen in Groningen zijn voorlopig nog niets waard, het rapport over de lockdown liegt er ook niet om, de tekorten aan woningen schuiven we even weg en de toeslagenaffaire laat ik ook even met rust. Schiphol staat bekend om de grootste uitbater van personeel te zijn en Rutte heeft niet helder of hij iets nog wel weet wat er gebeurd is. Maar vijftig benaderde mensen die gratis naar Qatar mogen zijn veroordeeld tot crimineel en landverraders.

Kan iemand mij ook een gratis kaartje sturen voor een WK ticket in ruil voor wat positieve geluiden uit Qatar? Ik ga verkleed als Rutte, dan kom ik er mee weg dat ik mij niets kan herinneren van wat daar is gebeurd. Dan kunnen we de discussie over de gratis Nederlanders naar Qatar ook gewoon laten voor wat het is. We hadden ook niet mee kunnen doen met de kwalificatie, ons kunnen terugtrekken op het juiste moment en dan de wereld laten zien waar we echt voor staan. Misschien een gemiste kans, we gaan wel we gaan winnen en onze moraalridder Louis gaat voorop in de polonaise.

“We hadden ook niet mee kunnen doen met de kwalificatie en ons op het juiste moment kunnen terugtrekken”

Dennis over de kritiek op het aankomende WK in Qatar

Met welke speelwijze gaan we spelen en hoe lang blijft deze heilig voor onze Louis? Want laten we eerlijk zijn, het vorige WK met Louis stonden we 1-0 achter tegen Spanje en stond onze grote baas op het punt om 1-4-3-3 te gaan spelen. Nu weten we allemaal dat Louis de grote uitvinder is van het 1-5-3-2 systeem, als je al van een systeem kan spreken, het is voor kenners gewoon een veldbezetting. Als de bal beweegt, bewegen de spelers en zie je steeds nieuwe veldbezettingen afgeleid aan waar we vooraf over hebben gesproken. Iedere trainer is afhankelijk van de individuele invulling van het individu tijdens de wedstrijd. Je kan teamafspraken maken en je daar 99,9 procent aan houden, dat ene moment dat nodig is om het in uitvoer te brengen is de belangrijkste. Als we daar afhaken scoort Qatar, hoe negatief we ook denken over spelers uit dit land, want wij Nederlanders denken dit te winnen met gemak.

Op een WK zijn ploegen die allemaal kunnen verrassen, strijd leveren, met passie spelen, beleving hebben, en met een dosis geluk en doorzettingsvermogen kunnen gekke dingen gebeuren. Ik hoop eerlijk gezegd van niet, want ik wil graag Louis voorop zien gaan in de polonaise. Echter een klein moment van onoplettendheid, en alle vlaggen en oranje attributen kunnen de kast in. Toch wil ik wel een kleine lans breken voor onze Matthijs, want die zit al wedstrijden lang op de bank bij oranje. De Ligt, Van Dijk en De Vrij in het centrum, wat Louis verder opstelt maakt dan niets meer uit. Deur op slot en realistisch voetballen, soms op de counter, dan weer oogstrelend voetbal en soms met de gouden … van Louis.

Ja we gaan, ja we gaan winnen en ja we gaan genieten, ja we hebben boter op ons hoofd en juichen mee, en ja we gunnen het Louis ook nog. Bij winst in Qatar gaan de gasprijzen omlaag, worden de Groningers gecompenseerd, krijgen de beveiligers weer een ruim salaris op Schiphol, worden alle mensen in de toeslagenaffaire afgekocht en mogen de boeren afbouwen met hun boerderijen. Als we het onverhoopt toch ergens laten afweten tijdens dit toernooi, dan ligt het vooral aan de corruptie, scheidsrechters, de VAR, de aanvoerdersband, de warmte, Qatar of aan Louis. Overal op de wereld zijn misstanden, dat neemt niet weg dat ik iedereen veel plezier wens met het kijken naar het WK.

Nieuwkoop haalt met negenklapper uit tegen Van Nispen

Voorbeschouwing op speelronde 6