De gouden pik van Van Gaal

Op het moment van schrijven lig ik op mijn strandbed onder de Spaanse zon me langzaam te verheugen op het aankomende WK. Natuurlijk had het WK nooit in Qatar gespeeld mogen worden en is het ook belachelijk dat dit tijdens het lopende voetbalseizoen gebeurd, feit is dat er over een paar dagen ‘gewoon’ gespeeld gaat worden.

Vorige week vrijdag maakte onze bondscoach zijn WK-selectie bekend. In mijn ogen een vrij logische selectie, waarbij alleen het ontbreken van Cillessen, Flekken, Danjuma en wellicht Malen ter discussie gesteld kunnen worden. En discussies waren er weer genoeg, vrijwel elke analist heeft zijn mening over het selectiebeleid van onze Louis gegeven. Zelfs Frank de Boer, die er anderhalf jaar terug een potje van maakte door vooral zijn hopeloze communicatievaardigheden en het selecteren/opstellen van ene Quincy P., was zo vrij om zijn zegje te doen.

Eén ding moet je Van Gaal nageven, hij zorgt voor duidelijkheid en structuur. In tegenstelling tot bij zijn voorganger is er geen ruis op de lijn en vrijwel alle spelers weten nu al waar ze aan toe zijn en voor welke rol ze geselecteerd zijn. Hier kun je het uiteraard niet mee eens zijn, het staat in elk geval voor visie. Mocht ‘Plan A’ onverhoopt niet lukken, dan heeft Louis ook nog een ‘Plan B’, ‘Plan C’ en ‘Plan D’ achter de hand. Maar ongetwijfeld zal hij zelf zeggen dat hij er nog meer heeft…

Ook over de kwaliteit van de selectie zijn de meningen verdeeld. Aanvallend missen we in mijn ogen wel wat exceptionele kwaliteiten, iets wat ‘wij’ acht jaar geleden wel in de selectie hadden. Verdedigend zijn we er echter een stuk sterker op geworden, alhoewel daar de laatste weken bij een tweetal beoogde basisspelers (Timber en Blind) weinig van terug te zien was… Kunnen we dan met deze selectie wereldkampioen worden? Normaal gesproken is dat wel iets te hoog gegrepen, maar met Van Gaal sluit ik het ook niet uit. We hebben een poule die we normaliter eenvoudig door moeten komen en vanaf de achtste finales zijn het wedstrijden op zich. Organisatorisch zal het ongetwijfeld als een huis staan en dan is er best wat mogelijk.

Onze Louis heeft zich tijdens de laatste interlandperiode voorafgaand aan dit WK natuurlijk belachelijk gemaakt met zijn penaltytest. Maar liefst zeven keepers (waarvan Krul bedankte) kregen de kans om een aantal mentale testen te doen om vervolgens vijf penalty’s op zich afgevuurd te krijgen. Natuurlijk is het opzienbarend dat een aantal keepers zich alleen voor deze test hebben moeten melden in Zeist, maar je kunt het ook omdraaien. Als we over een aantal weken met de wereldbeker in onze handen staan, kan dat zomaar eens komen door dit absurde maar uiteindelijk geniale idee van onze bondscoach. We hebben het immers over betaald voetbal waar miljarden in omgaan en waarbij toevalligheden zoveel mogelijk moeten worden uitgesloten.

“Louis heeft zich natuurlijk belachelijk gemaakt met zijn penaltytest”

Toch denkt Erik dat de test wel eens doorslaggevend kan gaan zijn

Mocht het straks op strafschoppen aankomen staan onze tegenstanders in elk geval mentaal al op achterstand. Niemand ziet het straks zitten om vanaf elf meter aan te leggen op Andries Noppert – hij is natuurlijk geselecteerd voor de strafschoppenserie – want bij de tegenstander gaat natuurlijk in het hoofd zitten dat hij de specialist in het stoppen van penalty’s is. De uitslag van de zogenaamde penaltytest hebben we nooit gehoord, dus het zou zomaar kunnen zijn dat Van Gaal en zijn staf ons allemaal voor de gek houden. Maar door zelf vol vertrouwen aan de penaltyserie te verschijnen en de tegenstander angst in te boezemen, kan net het verschil worden gemaakt tussen wel of niet wereldkampioen worden.

Het is in elk geval een fascinerend spelletje wat Louis met ons speelt, zeker als je de penaltyserie van acht jaar terug erbij pakt. Tot voor die penaltyserie had Tim Krul namelijk amper een penalty gestopt, maar de Costaricanen waren na die late keeperswissel als de dood om een strafschop te nemen. Het wordt dus eigenlijk vooral een mentaal spelletje, die weleens van doorslaggevend belang zou kunnen zijn.

Ik kijk in elk geval uit naar de aankomende weken en wie weet heeft Louis weer zijn gouden pik meegenomen en laat hij ons allemaal juichen!

0172SPORT, Ludo Pistorius, Ludo's en don'ts, 0172SPORT column

Een fenomeen

0172SPORT, voorbeschouwing speelronde 8

Voorbeschouwing op speelronde 8