0172SPORT column Rick Sinnige, Sinnige teksten

Vrijwilligerswerk

We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen. De problemen als het gaat om vrijwilligers. Overal komt het terug. Bij de voetbal, hockey, tennis, hondenclub of bij de Triathlon. Verenigingen en sportwedstrijden gaan kopje onder.

Vind de heilige graag maar eens om het probleem op te lossen. Mijn club SV Nieuwkoop kwam jaren geleden met een nieuw vrijwilligersbeleid, waarin iedereen 10 uur moet maken. Nu blijkt dat mensen niet altijd op komen dagen en dat voor problemen zorgt, ligt het volgende vraagstuk op tafel. Inmiddels is er op de website van de club een poll te vinden over wat er met de weigeraars moet gebeuren. Buiten het feit dat ik vind dat sporten voor iedereen is, en je het dus niet kunt maken om leden te gaan royeren of het voetballen te ontzeggen, is het alleszeggend hoe groot het probleem is.

Mensen lijken de verantwoordelijkheid totaal niet meer te voelen. “We hebben het druk.” Tegelijkertijd verwachten we wel heel veel van een vereniging. Alles moet tip – top geregeld zijn. Er moet een trainer staan, goed materiaal, leuke activiteiten worden geregeld, alles moet schoon zijn, de kantine moet draaien en er moet een scheidsrechter zijn. Als mensen wel die zaken verwachten, maar niet bij willen dragen, houdt het op. De urgentie ontbreekt totaal en niemand voelt behoefte om iets op te pakken. Langzaamaan gaan verenigingen kopje onder.

‘Hopelijk krijgen we geen zwarte zaterdag taferelen, want in het weekend van de triathlon schijnt minstens 50 procent van Nieuwkoop op vakantie te zijn…’

Rick signaleert dat niemand de urgentie ziet om vrijwilligerswerk te doen

In de tussentijd zie ik hetzelfde gebeuren bij de Triathlon van Nieuwkoop, waar ik in het bestuur zit. Evenementen zoals deze hebben veel vrijwilligers nodig. Wij een stuk of 160. Inmiddels hebben we het parcours aan moeten passen, omdat we niet aan dat aantal kunnen komen. Mensen die hielpen willen of kunnen niet. Een ochtendje flyeren op de markt leerde ons in ieder geval dat minstens 50 procent van Nieuwkoop op vakantie is in het weekend van de triathlon. Hopelijk krijgen we geen zwarte zaterdag taferelen.

Evenementen als deze dreigen ten onder te gaan door dit probleem. Mensen zijn niet meer bereid om een paar uurtjes de handen uit de mouwen te steken voor mooie evenementen in de buurt. Onwijs zonde. Er zijn inmiddels veel voorbeelden van evenementen en sportwedstrijden die niet meer door kunnen gaan door het probleem. Laten we toch in hemelsnaam proberen te voorkomen dat dit ook onze evenementen hier in de buurt gaat raken. Pak eens de handschoen op bij je vereniging of bij een evenement. Bijvoorbeeld bij de Triathlon van Nieuwkoop op 12 juni aanstaande. Aanmelden kan nog via www.triathlon-nieuwkoop.nl.

Voorbeschouwing op de wedstrijden in speelronde 26

Jetze Plat van start bij Triathlon van Nieuwkoop