0172SPORT, Ludo Pistorius, Ludo's en don'ts, 0172SPORT column

Een fenomeen

We beginnen deze column anders dan normaal. Na dit intro volgt een spelerspaspoort zoals je dat misschien wel kent wanneer je wel eens hebt deelgenomen aan een sport- of voetbalquiz. Na het zien van de genoemde clubs, aan jou vervolgens de vraag: Over wie hebben we hier?

Geboren in Aalst, België

2006-2011 RSC Anderlecht
2011-2014 PSV
2014-2016 Nationale Elftal België
2015-2017 RSC Anderlecht
2017-2018 KV Mechelen

Juist, het gaat hier over de wereldkampioen wielrennen Remco Evenepoel. Evenepoel werd vorige maand in Australië wereldkampioen wielrennen en mag dus in 2023 het gehele wielerseizoen rondrijden in de regenboogtrui.

Maar wat een verhaal heeft deze Remco Evenepoel nu al geschreven voor zichzelf! 22 jaar. Gespeeld voor de grootste voetbalclubs in België en dus bij een topclub in Nederland. Hij speelde negen jeugd-interlands voor de Rode Duivels. Belandde in 2017 bij KV Mechelen, naar zijn zin, te vaak op de bank, en wisselde prompt zijn voetbalkicks voor de wielerschoentjes.

“Ik heb het idee dat als je met hem gaat biljarten, je ook een pak op de broek krijgt”

Ludo over ‘ultrasporter’ Remco Evenepoel

Oh ja tussendoor, op 16-jarige leeftijd, liep meneer ook nog de halve marathon van Brussel, vanuit het niets. Tussen een aantal toppers uit Kenia eindigde hij in de top 20. Een ultrasporter? Tja, geef het een naam, maar ik heb het idee dat als je met hem gaat biljarten, je ook een pak op de broek krijgt.

België is een wielergek land. Vooral de Vlamingen dragen Evenepoel op handen. Tom Boonen, die jaren geleden, op 24-jarige leeftijd hetzelfde flikte, heeft nog wel een goed advies voor Remco: “Blijf weg van België. Ver weg. Pak je spullen, ga in Spanje wonen. Ga lekker fietsen, trainen, eten, slapen. Geniet van je gezin en hou de focus op je sport”.
Als je op zo’n jonge leeftijd een volksheld bent, is het lastig om te gaan met de roem, met de bekendheid. Maar Evenepoel is anders. Anders dan anderen. Nuchter, het lijkt hem ogenschijnlijk weinig te doen. Vooralsnog geen gekke zaken rondom zijn persoon, maar de rust zelve.

Ik zie hier zo maar de nieuwe Miguel Indurain voor me. De Spaanse alleskunner die tussen 1991 en 1995 voor wielerploeg Banesto, vijf maal op rij de tour won. Toen de wereldkampioen op 17-jarige leeftijd, twee maanden op een fiets zat reed hij het hele junioren peloton al aan gort. Waanzinnig. Als deze man op 22-jarige leeftijd al zo’n paspoort heeft opgebouwd, wat gaan we dan nog van hem kunnen verwachten. Ik denk dat we het hier gaan hebben over een meervoudig tourwinnaar.

Schrijf ‘m maar op voor komende zomer, beter dan Vingegaard, beter dan Pogacar. Remco Evenepoel is de naam.

0172SPORT, DSOV-Altior

Altior knokt zich naar eerste zege op bezoek bij DSOV

De gouden pik van Van Gaal