Nieuwkoop ook tegen koploper FC Oudewater nipt onderuit

Nieuwkoop | De geplaagde ploeg van Manfred van den Bosch heeft in de ontmoeting tegen de koploper niet voor een welkome ommekeer én stunt kunnen zorgen. Waar de vrees voor een grote uitslag misschien aanwezig was bij de Nieuwkoop-supporters, hield men de nederlaag weer op het allerkleinste verschil.

Het scheelde niet veel of Nieuwkoop kende een bliksem start op De Dulen toen Boy Vork – door Van den Bosch opgesteld als spits – een te traag handelende verdediger de bal ontfutselde en richting FC Oudewater-doelman Bart Meuleman. Vork twijfelde tussen schieten en doorlopen en deze twijfel zorgde ervoor dat dé kans op de openingstreffer als sneeuw voor de zon verdween.
Het spel wat volgde was niet om over naar huis te schrijven, de bezoekers pakten het initiatief maar wisten nauwelijks gevaarlijk te worden. Veel lange ballen waren makkelijk te verdedigen of schoten op het natte veld door buiten bereik van de aanvallers. Toch kwamen de rood-wit-blauwen in de veertiende minuut op voorsprong, zij het op zeer gelukkige wijze. Een ware frommelgoal van spits Bart Griffioen, waarbij zowel Thomas Boekestein als verdediger Daan Zuijdervliet de bal ook nog toucheerde, betekende de vroege achterstand. Het grote verschil op de ranglijst werd gaandeweg de wedstrijd zelden zichtbaar, Oudewater speelde een zeer teleurstellende wedstrijd waardoor Nieuwkoop in een stuntje bleef geloven. Voor rust had Boekestein tweemaal een passende reactie op gevaarlijke schoten en eenmaal bracht het aluminium redding.

‘Zolang je op een 0-1 achterstand staat zit een gelijkspel er in’

Boy Vork en zijn ploeg bleven lang in de wedstrijd

De tweede helft bood een onveranderd spelbeeld; Nieuwkoop zakte in en hoopte op een counter, Oudewater wist zich geen raad met de ruimte en liep zich alsmaar vast. Beetje bij beetje kropen de oranjehemden wat uit hun schulp en dit leverde onder meer een goede mogelijkheid op voor Thijs van der Zon. Ook Boekestein liet zich nogmaals gelden. De doelman hield met een prima redding zijn ploeg in de wedstrijd toen de bezoekers een gevaarlijke counter plaatste.
Met nog iets meer dan een kwartier op de klok trok de wedstrijd open. Kansen waren er over en weer, waaronder één voor Jeffrey van Lith die in kansrijke positie over schoot. ‘We gingen in deze fase alles of niks spelen. Hierdoor geef je uiteindelijk ook kansen weg op de 0-2, maar waren we ook een paar keer zelf kansrijk voor de gelijkmaker. Wel waren dit vooral schoten en geen echte uitgespeelde kansen’, aldus Boy Vork. Of een gelijkspel een terecht resultaat geweest was ging de aanvaller te ver. ‘Zolang je op een 0-1 achterstand staat zit een gelijkspel er wel in natuurlijk, maar uiteindelijk zijn we ook weer niet echt heel gevaarlijk geweest.’