Voorbeschouwen met Chiel Konings en Tom van der Weijden op TAVV – Altior

Ter Aar | Aanstaande zaterdag staat de derby tussen TAVV en Altior op het programma. Ditmaal wordt er niet gestreden om de ‘Kermiscup’, maar zullen beide ploegen het voor het eerst in de historie in een competitiewedstrijd tegen elkaar opnemen. TAVV heeft momenteel het dubbele aantal punten ten opzichte van de gasten uit Langeraar. We blikken vooruit op deze wedstrijd met TAVV-linksback Chiel Konings en Altior-aanvoerder Tom van der Weijden. 

Chiel, om met jou te beginnen, je maakt al een tijdje onderdeel uit van de TAVV-selectie. Die selectie heeft dit seizoen een behoorlijke metamorfose ondergaan. Wat is het grootste verschil met andere jaren?
“Klopt, ik denk dat het grootste verschil is dat we dit jaar een team hebben met veelal jonge jongens uit de eigen gelederen die allemaal nog begin twintig zijn. Daarbij ben ik dan alleen samen met Kevin van Wijk en Randy Verwoerd nog het kleine ervaren groepje en daartussen zit dan alleen nog Nick Straver die sinds dit seizoen weer terug is. In voorgaande jaren hadden we eigenlijk altijd wel een goede mix qua leeftijd en ervaring, met wat specifieke toevoegingen van buitenaf. Mede ook door de wat kleinere selectie dit jaar krijgen onze eigen jongens dus nu ook meer de kans in de basis en het is mooi om te zien dat ze ook gewoon kunnen aanhaken in deze derde klasse.”

Jullie begonnen uitstekend aan de competitie, maar hebben de laatste drie wedstrijden niet gewonnen. Toeval, of is er zand in de motor gekomen?
“De ploegen ontlopen elkaar in deze klasse niet zo veel, waardoor we de laatste drie wedstrijden met minimaal verschil verloren of in de laatste minuut gelijk hebben gespeeld. Alleen tegen Soccer Boys hebben we denk ik terecht verloren, tegen Lugdunum krijgen we hem pas in de laatste minuut tegen en ook afgelopen zaterdag tegen ESTO hadden we minimaal een punt verdiend met het aantal kansen wat we hebben gekregen. Kortom, in het begin viel het wat meer onze kant op en de laatste wedstrijden wat minder. Maar ik had ook niet verwacht dat we na zes wedstrijden nog de volle buit zouden hebben aangezien alle ploegen dicht bij elkaar zitten.”

Tom, ook bij jullie is er natuurlijk een hoop veranderd, jullie gingen van de zondag naar de zaterdag. Even los van de resultaten, he bevalt het tot nu toe?
“Het bevalt uitstekend. Het nadeel van op zondag spelen is natuurlijk dat wanneer je gaat stappen op zaterdagavond je minder fit op het veld staat de volgende dag. Dat verschil merk je wel heel erg. Ook is het wel fijn om gewoon de zondag lekker vrij te hebben en dat je niks hoeft te doen. Het jammere is wel dat het nu op zondag bij Altior wel rustiger is. Ik vind het erg leuk om bij de overige elftallen te kijken, alleen is het aantal mensen op de club op zondag jammer genoeg erg afgenomen.”

Merk je het niveauverschil, of is deze zaterdag derde klasse kwalitatief vergelijkbaar met de tweede klasse op zondag?
“Deze klasse is meer aan elkaar gewaagd. Vorig seizoen troffen we een aantal teams, waaronder SCPB en ASGWMS met heel individuele kwaliteiten. Er zaten wedstrijden tussen waarbij je al van te voren wist dat het wel heel erg mee moest gaan zitten wilde je een resultaat behalen. Dit seizoen heb ik wel het idee dat iedereen van elkaar kan winnen. In deze klasse zie ik tot nog toe vooral ploegen die hard werken. Dat is ook vaak onze kracht geweest. Vorig jaar troffen we veel ploegen die goed waren in balbezit en hoefden wij het spel niet te maken en nu gebeurd dat regelmatig wel.”

“Als wij geduldig en zuiver genoeg zijn, komen er in de eindfase wel kansen om ze pijn te doen”

Chiel Konings ziet TAVV als de favoriet tegen Altior

Chiel, terug naar jou… Zelf ben je dus één van de oudgedienden binnen de selectie. Hoe zie jij jouw rol binnen het team?
“Dit is volgens mij het vijftiende seizoen alweer en als oudgedienden probeer je toch iets meer het verlengstuk te zijn van de trainer in het veld. Je probeert in het veld toch over te brengen wat een wedstrijd soms nodig heeft om het team over een bepaald punt heen te brengen. Daarnaast ben ik iemand die op de trainingen er ook altijd op tijd is en wil winnen, en daar ontbreekt het nog wel is aan bij de jonge generatie. Maar ik bewaak voornamelijk de gezelligheid binnen en buiten het veld, want dat blijft toch het belangrijkste binnen TAVV.”

Wat wordt jullie doelstelling voor dit seizoen? Willen jullie na deze mooie seizoensstart meespelen om de prijzen?
“De doelstelling is om elke week een beetje beter te gaan voetballen en in ieder geval alle mooie derby’s thuis te winnen. Dus met de overwinningen op Aarlanderveen en Zevenhoven zijn we goed op weg en dat willen we graag doorzetten tegen Altior. Kijkend na de eerste zes wedstrijden doen we nog altijd mee in de subtop, dus ons doel moet zijn om binnen het bereik van de top-5 te blijven en er zelfs eventueel in te rollen als er wekelijks vele gelijke spelen zijn tussen de ploegen om ons heen.”

Tom, jullie doelstelling was bovenin meedraaien. Tot nu toe wisten jullie slechts één van de zes duels te winnen. Bang om in de gevarenzone te geraken?
“Qua stand zijn we zeker niet tevreden. We hadden een goede wedstrijd gespeeld tegen Lugdunum die we dan ook terecht wonnen. Dus we kunnen het wel degelijk, alleen is het er in een aantal wedstrijden niet uitgekomen zoals we verwachten. We kunnen beter én zullen ook beter moeten, want anders blijf je onderaan bungelen. Bang is een groot woord, maar we moeten er wel alles aan gaan doen om daar weg te komen. De competitie is natuurlijk pas net begonnen dus het is ook lastig om te zeggen hoe we er nu voor staan. Ik denk dat we een aantal teams die bovenin mee gaan doen al hebben getroffen, maar dat we in het restant van de competitie nog veel punten gaan pakken. Onze doelstelling was inderdaad om bovenin mee te gaan doen. Wanneer je nu kijkt naar de uitslagen dan moeten we die doelstelling even parkeren. Er zitten natuurlijk met dit nieuwe competitiesysteem veel teams in de gevarenzone van degradatie, dus we moeten flink aan de bak om uit die zone te blijven.”

Kun je de vinger op de zere plek leggen?
“Wat ik al eerder aangaf heeft er zeker mee te maken. Vorig seizoen troefden we tegenstanders vaak af op werklust en felheid, nu zijn er teams die net zo hard of misschien wel harder werken dan Altior. Doordat we vorig jaar niet zoveel balbezit hadden waren we enorm gevaarlijk in de omschakeling en maakten we op die manier aardig wat doelpunten. Nu beginnen onze aanvallen lager op het veld waardoor de omschakeling niet zo snel is dan normaal. Wij hebben een team dat altijd kansen creëert en normaal gesproken ook altijd wel een doelpunt weet te maken, alleen scoren we dit seizoen tot nog toe moeizaam. Ook hebben we te kampen met een hoop blessures waardoor we weinig vastigheden hebben kunnen inbouwen in het elftal.”

“De ruimte zal liggen achter de verdediging en dit zullen we moeten benutten met onze snelle en gevaarlijke voorhoede”

Tom van der Weijden ziet kansen achter de verdediging van TAVV

Chiel, dan de derby van zaterdag. Tijdens de ‘Kermiscup’ hielden jullie elkaar met 0-0 in evenwicht. Waar liggen in jouw ogen de kwaliteiten van de tegenstander en waar zijn ze te pakken?
“Ik denk dat Altior het voornamelijk moet hebben van de inzet en strijd, daar staat het toch altijd wel bekend om. En daarnaast verwacht ik dat ze goed georganiseerd zijn met de trainer die ze hebben. Het zal dan ook zeker een lastig potje gaan worden om daar doorheen te spelen. Toch denk ik dat wij voetballend de betere ploeg zijn en veelal de bal zullen hebben. En dat als wij geduldig en zuiver genoeg zijn er in de eindfase wel kansen komen om ze pijn te doen.”

Jullie spelen sowieso voor het eerst in de competitie tegen Altior nu ze de overstap naar de zaterdag hebben gemaakt. Hoe kijk jij naar deze derby?
“Ja dit is toch echt de eerste officiële ontmoeting in competitieverband voor zover ik de geschiedenis ken. En dit potje voelt toch anders dan de ‘Kermiscup’ of dan een bekerwedstrijd van een aantal jaar geleden. TAVV tegen Altior zijn altijd mooie potjes en dat leeft toch altijd wel ietsjes anders dan andere derby’s. Dus er zal ongetwijfeld wat publiek op af komen om getuige te zijn van deze historische wedstrijd.”

Ja publiek wordt er zeker verwacht. Is het in Langeraar én binnen de selectie van Altior al te merken dat de derby leeft Tom?
“Ja, zeker binnen het team leeft de derby. Zoals Chiel ook aangeeft is dit toch anders dan andere derby’s. Bij ons spelen veel jongens uit Langeraar en Papenveer, maar ook bij TAVV spelen er dit seizoen weer veel gasten uit het eigen dorp, dit is wel eens anders geweest. Hierdoor speel je tegen jongens die je wel eens tegenkomt dus dat maakt zo een wedstrijd wel leuker. We zullen er alles aan doen om de punten mee te nemen naar het mooie Langeraar.”

Wat is je bijgebleven van de opponent na de ‘Kermiswedstrijd’? Waar liggen de kansen en waar moeten jullie voor waken?
“Ik had van TAVV toen een stuk minder verwacht. Ze zijn natuurlijk wat spelers kwijtgeraakt, maar alsnog kwamen ze heel behoorlijk voor de dag. Ze hebben dit seizoen gewoon weer een prima elftal volgens mij. TAVV beschikt over een snelle voorhoede en een aantal ervaren spelers, waardoor ik denk dat het verdedigend goed zal staan en ze van daaruit de bal snel naar voor zullen spelen. Hier moeten we waakzaam voor zijn. Dit beantwoord ook de vraag waar voor ons de kansen liggen, denk ik. De ruimte zal liggen achter de verdediging en dit zullen we moeten benutten met onze snelle en gevaarlijke voorhoede. Zoals ik al aangaf scoren wij bijna altijd en verdedigend staan we als een blok hebben we laten zien.”

Durven jullie een voorspelling voor de Bakker de Kruijf Poule te wagen?
Chiel: “Ik denk toch dat wij iets meer kwaliteit hebben dan Altior, dus ik voorspel een doelpuntrijke wedstrijd die voor TAVV zal eindigen in een 4-2 overwinning.”
Tom:  “Ik verwacht een gelijk opgaand duel, maar als ik een tip zou moeten geven zou ik 1-2 invullen…”

Bedankt mannen en uiteraard beide heel veel succes komende zaterdag. Deze wedstrijd is – evenals alle andere nog te spelen derby’s dit seizoen – de JRM Reizen wedstrijd van de week waarmee je dus dubbele punten kunt verdienen in onze Bakker de Kruijf Poule. Je voorspellingen nog niet ingevuld? Doe dat dan nu hier…

Adri Droogh ontvangt gouden speld voor 50 jaar volleybal scheidsrechter

Voorbeschouwing zaterdag 11 november (Speelronde 7)