Altior overleeft ware thriller tegen Zestienhoven en kan zich gaan opmaken voor finale tegen Meerburg

Rotterdam | Het is Altior gelukt om ook de tweede horde van de nacompetitie te overleven. In Rotterdam leek men wederom dood en begraven maar net als een week eerder vocht de equipe van Arjan van der Laan zich terug en sleepte er diep in blessuretijd na een ware thriller alsnog een verlengingen uit. In de toegevoegde tijd nam het uiteindelijk ruim afstand van opponent Zestienhoven.

Op het prachtige sportpark 16-Hoven, letterlijk en figuurlijk onder de rook van Airport Rotterdam/The Hague, begonnen beide teams voorzichtig maar waren er toch al snel twee kansen te noteren. In de derde minuut schoot Perry van Gelderen namens Zestienhoven in het zijnet en een minuut later zag Ed van der Weijden zijn schot op de paal belanden. Altior had het betere van het spel en pakte het initiatief. Luuk den Haan ondernam een poging maar deze werd eenvoudig door Zestienhoven-doelman Joey Driest gepakt een toen Tim Heikoop niet veel later voor hem opdook bracht hij opnieuw knap redding.

Zestienhoven deed wat terug, maar Altior zag Sem van de Berg op de doellijn redding brengen. Niet veel later was het alsnog 1-0 toen een voorzet vanaf de linkerkant prachtig door spits Van Gelderen naar de verre hoek werd gekopt. In het restant van de eerste helft ging Altior op zoek naar de gelijkmaker. Eerst was Heikoop op aangeven van Ed van der Weijden dichtbij maar Driest was hem weer de baas en vervolgens kopte diezelfde Van der Weijden een voorzet van Joost Sassen op de paal. Op slag van rust kreeg Altior na een lichte overtreding op Ed van der Weijden tot ieders verbazing een strafschop en dit klusje werd eenvoudig geklaard door broer Tom die de ruststand op 1-1 zette.

Altior startte na rust fel en kreeg via Heikoop direct een goede kans. Vijf minuten na de thee pakte het via Ed van der Weijden de voorsprong. Hij stond aan het einde van een mooie aanval opgezet door Bram Hartveld en Sem van de Berg. Doelman Mike van Tol was vlak daarna zeer attent en uit de daaropvolgende aanval sloeg Altior direct toe. Van der Weijden bediende Heikoop die het leer in de benedenhoek krulde. Zo had Altior binnen tien minuten een marge van twee opgebouwd en leek er geen vuiltje aan de lucht.

Met twee verse wissels probeerde Zestienhoven wat meer te creëren en dat lukte al vrij snel. De thuisploeg werd daarnaast feller en liet zien zich niet te hebben neergelegd bij de 1-3 tussenstand. Twintig minuten na rust kregen de Rotterdammers een strafschop toen een voorzet van de ingevallen en behendige Raphael Brito ongelukkig op een Altior-hand kwam. Bram Visser bracht de spanning terug in het duel door de krijttrap binnen te schieten. Al snel volgde ook de gelijkmaker toen Van Tol zich gruwelijk verkeek op een voorzet met een scrimmage én doelpunt tot gevolg.
Met nog twintig minuten op de klok werd het weer billenknijpen voor de Langeraarders want Zestienhoven schakelde nog een tandje bij en zette de mannen van Van der Laan flink onder druk. Zeven minuten voor tijd had men geluk toen een doelpunt van de thuisploeg wegens duwen werd afgekeurd, maar dit bleek uitstel van executie want een kleine twee minuten later was het alsnog raak toen Brito een mooie aanval koelbloedig binnentikte.

Zo verspeelde Altior zijn voorsprong volledig en leek zich te gaan moeten verzoenen met de op handen zijnde degradatie. Maar men zette nog eenmaal aan voor een slotoffensief. Na een diepe bal werd Tom van der Weijden van achteren neergehaald en ‘dader’ Nicolai Netten mocht van de scheidsrechter voortijdig gaan douchen. De vrije trap die volgde werd tot corner verwerkt en vanuit de hoekschop vond Tom van der Weijden, diep in blessuretijd, broer Ed die bij de tweede paal de 4-4 tegen de touwen kopte. De scheidsrechter floot hierna direct af wat resulteerde in dolle vreugde bij de bezoekers en diepe teleurstelling bij de Rotterdammers. Na andermaal een ware Houdini-act kon Altior zich dus gaan opmaken voor opnieuw een verlenging.

De eerste helft van de verlenging bracht geen verandering in de stand, maar langzaam bracht de numerieke meerderheid Altior de overhand. In de twintigste minuut van de verlenging zat het Altior opnieuw mee toen een voorzet – die duidelijk over de achterlijn geweest was – bij Ed van der Weijden terecht kwam. De aanvaller legde de bal vervolgens panklaar terug op broer Tom die door een kluwen van spelers de 4-5 hard en hoog binnenschoot. Ondanks een fel protest van Zestienhoven werd de goal gewoon goedgekeurd. De thuisploeg was compleet van slag en Altior sloeg via de ingevallen Rick Keijzer direct toe. Na een voorzet van Ed van der Weijden kapte Keijzer beheerst een verdediger uit schoof de bal vervolgens koel onder de doelman door voor de 4-6.
De frustraties liepen op en na een schandalige overtreding van verdediger Brocklin op Ed van der Weijden mocht Zestienhoven met negen man verder. De weer opgekrabbelde Ed van der Weijden nam sportieve revanche door de door zijn broer getrapte vrije trap doeltreffend af te ronden en zo de eindstand op 7-4 te bepalen.
Na een achtbaan met hoge pieken en diepe dalen is er nu nog één horde te nemen voor de mannen van Van der Laan. Komende week wacht op het hoofdveld van AVV Alphen in de finale om lijfsbehoud de ontmoeting met Meerburg. Later deze week zullen we hier uiteraard op vooruitblikken.

Opstelling Altior:
Mike van Tol; Sven de Regt, Tom van der Weijden ©, Sebastiaan van Veen (Stan Janssen), Sven van Vliet (Tim Koopmans); Joost Sassen (Tim Zwirs), Sem van den Berg (Sam van der Meer), Ed van der Weijden, Bram Hartveld (Tristan Lek); Luuk den Haan (Rick Keijzer), Tim Heikoop.

Door: Kees Reyngoud en Aad Otto
Archieffoto: Kees Verhaar

Altior voor tweede horde naar het Rotterdamse Zestienhoven

Voorbeschouwing: Altior vecht zaterdag in finale tegen Meerburg om lijfsbehoud