NSV’46 druipt af na complete ineenstorting tegen VEP

Noorden | Wie na een half uur spelen Sportpark de Koet om wat voor reden dan ook verliet zal moeilijk kunnen geloven dat de bezoekers uiteindelijk met ruime cijfers zouden zegevierden. De Noordenaren lieten in het eerste half uur één van hun beste optredens zien, maar zoals wel vaker kwam er een kink in de kabel na een tegenslag. Bij sommigen raakten er zelf wat kabels in de bovenkamer los…

De wedstrijd begon een half uur later omdat arbiter Glenn Berkleef – zoals hij zelf verklaarde – aan de verkeerde kant van het water stond. Na dit oponthoud startte NSV’46 furieus aan de wedstrijd. De bezoekers werden compleet overlopen en konden niet eens in de duels komen, de thuisploeg was overal eerder én wist steeds de vrije man te vinden. Met het zonnetje erbij was het eindelijk weer eens genieten voor de bezoekers van Sportpark de Koet. Het was dan ook geen verrassing dat de ploeg van Robert Swart in de dertiende minuut de leiding pakte. Een afgemeten voorzet van linksback Robbin Verhaar bereikte het hoofd van de ingelopen Jefrey van Capel die raakt knikte. Van Capel had vijf minuten later de marge moeten verdubbelen toen hij nu vanaf de andere kant werd bediend, maar hij werkte de bal met rechts net langs de verkeerde kant van de paal.

NSV’46 bleef aandringen, goed voetbal spelen, maar vooral spits en clubtopscorer Kamiel Disseldorp speelde een allesbehalve gelukkige wedstrijd. Hier stokte de meeste aanvallen dan ook. Vanuit het niks kwam VEP tien minuten voor rust langszij. Een vrije trap werd de zestien ingebracht, verlengt en van dichtbij vervolgens tot doelpunt gepromoveerd. Dat er een buitenspelluchtje aanzat was duidelijk, maar Berkleef wuifde het vlagsignaal – evenals de veel protesten – weg en wees naar de middenstip.
Balverlies van Menno de Jong leidde twee minuten later tot een nieuwe vrije trap en wederom belandde de bal achter een kansloze Bas Kalshoven. NSV’46 greep deze tegenslag aan om nogmaals terug te komen op de eerdere vermeende buitenspelgoal en dit waren de eerste tekenen dat de Noordenaren mentaal de wedstrijd uit handen gaven.

In de rust kreeg Berkleef er weer van langs, ditmaal van de assistent-scheidsrechter van de thuisploeg. Allemaal situaties en zinloze vertoningen die een negatief effect hebben op de al niet zo mentaal sterke ploeg. Een half uur lang VEP van het kastje naar de muur spelen moet toch hetgeen zijn dat blijft hangen en waar men kracht uit zou moeten putten, maar de negativiteit won het, en niet voor het eerst.

Het hielp misschien ook niet mee dat de wedstrijd in de tweede helft al na twee minuten beslist was. De soms ongrijpbare Max Willebrands slalomde op zijn gemak vanaf de rechterkant langs een handjevol NSV’ers en prikte het leer langs Kalshoven.
Disseldorp kon de spanning terugbrengen maar zijn afronding, na een lange bal van Kalshoven, was tekenend voor het optreden van de jonge aanvaller. Een kleine tien minuten later was ook een andere honderd procent kans, ditmaal op aangeven van Cas van der Hoorn, niet aan hem besteed. Het had ook niet veel meer uitgehaald want tussendoor had wederom Willebrands de “Ontembare Zebra’s” naar een riante voorsprong geschoten na geklungel in het centrum.

‘We zetten de club hier wel voor schut vandaag, we zijn niet eerder zó door de ondergrens gezakt’

Cas van der Hoorn had het over een mentale kwestie

Een kwartier voor tijd gebeurde wat er al minutenlang aan zat te komen en dit mag de staf zichzelf ook zeker verwijten. Bij een nietszeggend incident sloegen de stoppen door bij NSV’46-verdediger Mika Valentijn en wat volgde was een meer dan gênante vertoning. Meermaals liep de boomlange stopper met het voorhoofd tegen tegenstanders aan en was maar moeilijk tot bedaren te brengen. Dat Berkleef steeds geen of slecht zicht had op die situaties was arbitraal falen en hiermee behoedde hij Valentijn voor een zekere rode kaart en lange schorsing. Swart had er goed aan gedaan Valentijn naar de kant te halen en zo paal en perk te stellen, ondanks dat hij door zijn wissels heen was.

Toen de rust was wedergekeerd werd er ook nog gevoetbald, door de bezoekers wel te verstaan. Weer was het Willebrands die op een gevaarlijke plek in balbezit kwam en in de één tegen één Valentijn opzocht. Dat hij het kwijt was moge duidelijk zijn en dit illustreerde hij nogmaals door Willebrands wild tegen het gras te werken. De toegekende strafschop werd echter gemist waardoor de eindstand bleef steken op een 1-4 zege voor de Woerdenaren.

Cas van der Hoorn sprak na afloop harde woorden: ‘We zetten de club hier wel voor schut vandaag. Ik denk dat we niet eerder zó door de ondergrens zijn gezakt, en ja dit is een mentaal dingetje. We zijn het eerste half uur zoveel beter en moeten gewoon met 2 of misschien wel 3-0 voorstaan. Daarna verliezen we het helemaal. Wat we vervolgens nog gebeurt in de tweede helft zet je jezelf zoals ik al aangaf echt mee voor schut.’

Ook aanvoerder Stefan van Tol was woest en moest even tot bedaren komen. ‘Ik ben zwaar gefrustreerd en heb me echt geschaamd vanmiddag. We nemen elkaar mee in negatief gedrag van bepaalde individuen en vervolgens ontspoort het ook nog. Een goed gesprek is wel op z’n plaats denk ik, dit moeten we niet willen uitstralen.’