Theoretisch Gesproken, Theo Leliveld, Column, 0172SPORT

NSV’46

Tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen TAVV die ik als aandachtig toeschouwer bezocht, viel me op dat de Noordenaren speelden met een hoop jonge – voor mij nog onbekende – jongens. Hier zat zeker potentie in en deze gasten zullen komend seizoen staan te rammelen aan de poort om de selectie een stuk breder te maken. Een goed vooruitzicht voor de nieuwe trainer Robert Swart, die dus de mogelijkheid heeft te gaan werken met talentvolle spelers. Aan de andere kant raakt de van Zevenhoven overgekomen oefenmeester ook direct zijn beste speler kwijt; Robin van Koert zal volgend jaar de kleuren van TAVV verdedigen.

Ik weet uit ervaring dat NSV’46 een fantastische club is, echt een onwijs leuke vereniging. Er gebeurt veel, er lopen leuke mensen, en door het goede bestuur is alles altijd uitstekend georganiseerd. Er ligt dus een goede basis prestaties. Alleen dan moeten de spelers het nog wel laten zien…

Een zevende plaats als degradant in de vierde klasse met slechts twintig punten uit vijftien wedstrijden is op z’n zachts gezegd gewoon te mager. Men scoorde weliswaar vijfendertig goals maar kreeg er ook meer dan dertig tegen. En daar ligt direct het grootste pijnpunt. Afgelopen seizoen was de laatste linie de achilleshiel van de ploeg uit Noorden. Keeper Bas Kalshoven is een gemiddelde doelverdediger op vierde klas niveau en de verdediging kent ook de nodige problemen, zeker als het onder druk komt te staan. De ploeg van Dennis van den Ing heeft moeite met lopende mensen en verloor te vaak de slag op het middenveld. Tegenstanders ruiken dat er wat te halen valt als men steeds in de ruimtes kan duiken tegen niet al te snelle verdedigers. Hier ontbeerde het ook geregeld aan goede rugdekking. Even sneller worden is niet makkelijk, zeker niet als je al achterin in je twintiger jaren bent. Dan is het zaak positioneel goed te staan en ervoor te zorgen dat je altijd in beweging bent. Op die manier kan je sneller en beter een sprintduel aan gaan. Altijd op de tenen en zo gedraaid dat je meteen kunt meebewegen met de aanvaller.

Daarnaast mist NSV’46 een goede balafpakker op het middenveld. Een mannetjesputter die de verdediging kan ontlasten. Kevin Fransen is te vaak geblesseerd om deze sleutelrol altijd te kunnen invullen. Omschakelen van balbezit naar balverlies gaat NSV’46 ook niet al te best af. En dit begint al voorin. Daar ligt een ander pijnpunt aan ten grondslag. Voorin kan men geweldig voetballen maar op mentaal vlak kunnen zijn er nog wel stappen te maken.

‘In Noorden wil men verzorgd voetbal spelen, maar ze vergeten nog wel eens dat diepte gaat voor breedte’

Theo Leliveld legt de pijnpunten bloot van het huidige NSV’46

Michael van Koert is een goede voetballer, een echte spelverdeler met een goed gevoel voor positie kiezen. Maar hij is geen balafpakker. De tweebenige middenvelder moet nadat de bal is veroverd in balbezit komen, het spel verleggen en zorgen voor snelle omschakeling naar voren toe. Hij wil namelijk altijd doorvoetballen en zoekt altijd de oplossing vooruit. Daarnaast beschikt hij over een goede traptechniek en zo ook een prima vrije trap.

De eerder genoemde spitsen zijn van een behoorlijk niveau maar Robin van Koert en Lars de Jong zijn misschien teveel dezelfde types. Beide gaan graag richting de bal en zo is het aanvalsspel soms wat voorspelbaar. In Noorden wil men verzorgd voetbal spelen, maar ze vergeten nog wel eens dat diepte gaat voor breedte. Als men steeds zoekt om de kortste weg naar de goal, dan is Van Koert in z’n element. Hij heeft een goed gevoel voor ritme en richtingsverandering. Hij is overtuigd en vastberaden wat hij gaat doen, maar dat is soms ook zijn valkuil. Ik ben benieuwd hoe hij het bij TAVV gaat doen, die gaan wel profiteren van zijn klasse verwacht ik. Lars de Jong krijgt dus een nieuwe partner voorin. De Jong is vaak goed aanspeelbaar wanneer hij de bal in de voet krijgt en van daaruit kan men vaak door voetballen. In de diepte krijgt hij liever geen ballen aangespeeld. Een diepgaande speler naast hem zou dus ideaal zijn.

Zoals ik al aangaf; toekomstige jeugdige spelers met potentie komen eraan. Hoewel ze nog veel moeten leren. Aan NSV’46 en Robert Swart de taak deze jongens zoveel mogelijk uit te dagen en een goede sportcultuur te creëren. Maar een speler moet ook de tijd krijgen om zich te ontwikkelen, hier ligt een geweldige uitdaging voor de nieuwe staf.

Met een nieuwe trainer wordt er ook afscheid genomen. Dennis van den Ing trekt de deur van Sportpark de Koet achter zich dicht en zal zijn carrière vervolgens bij jeugdliefde Floreant. Dennis is kan terugkijken op een mooie periode in Noorden met het kampioenschap van twee seizoenen terug als absolute hoogtepunt.

Buiten sporten weer mogelijk!

Maurits Splinter keert bij Zevenhoven terug naar ‘de roots’