Zevenhoven zielsgelukkig met punt tegen sterk SJZ

Zoeterwoude | Met iets minder dan twintig minuten te spelen keek Zevenhoven nog tegen een 3-1 achterstand aan. SJZ counterde er in die periode nog flink op los, kreeg zelfs nog kansen om de score uit te breiden maar door twee geweldige vrije trappen in de slotfase van Maurits Splinter wisten de geelhemden toch nog een belangrijk punt uit het vuur te slepen.

De wedstrijd van vorig seizoen tussen beide ploegen, toen om een plek in de volgende ronde van de nacompetitie, staat nog bij menig Zevenhovenaar in het geheugen gegrift. De geelhemden werden toen volledig weg gecounterd en uiteindelijk getrakteerd op een duidelijke 5-1 nederlaag. Ook toen kreeg Zevenhoven de beste kansen aan het begin van de wedstrijd maar waren de doelpunten voor de thuisploeg. Alsof er een herhaling van de wedstrijd van 2022 werd afgespeeld, zo verliep de eerste helft van de editie van dit seizoen. Marco Pellegrom miste na vijf minuten een mooie kans, Berry Peters raakte even later de onderkant van de lat maar zag de bal net niet over de doellijn stuiteren. SJZ, waarbij de spelopvatting overduidelijk is, kiest bij balbezit zo snel mogelijk voor de bal naar snelle spits Marc Griffioen om vervolgens als team aan te sluiten voor de nodige aanvallende ondersteuning. Het tactische strijdplan van trainer Arie van Duin mag misschien simpel klinken, doeltreffend is het in ieder geval wel want met twee van deze gevaarlijke counters wist de spits éénmaal Jari van Kampen op maat te bedienen en bij een volgende identieke aanval zelf simpel af te ronden voor 2-0. Jop Vianen, die verantwoordelijk was voor het afstoppen van de vleugelspits, werd na een halfuur spelen gewisseld. De jonge verdediger, die een sterk seizoen doormaakt, had de handen meer dan vol aan zijn directe tegenstander en zag zijn plek overgenomen worden door Berry Peters. Aanvallend werd Gareth Rowlands aan het elftal toegevoegd. Laatstgenoemde forceerde met zijn gedurfde aanvallende acties wel wat gaatjes in de SJZ-verdediging maar de Zevenhovense aanvallers gaven niet thuis. Nick Mooren had het vizier deze middag niet op scherp toen hij vlak voor rust alleen op keeper Oscar Koek mocht afgaan maar de benen raakten van de uitstormende doelman. Connor van Heertum had net daarvoor overigens zijn ploeg nog op de been weten te houden toen wie anders dan Griffioen alleen voor hem verscheen. Zevenhoven leefde dus nog en toen het net voor rust nog een vrije trap meekreeg en Maurits Splinter deze vervolgens knap binnenkant paal binnenschoot was er weer hoop in de geel-rode harten.

“Als je zoveel ruimte weggeeft aan een team als die van ons, ja dan ga je er op. Ze mogen heel blij zijn met een punt”

Arie van Duin | Trainer SJZ

De tweede helft was weer even open als de eerste en Zevenhoven bleef met slechts drie verdedigers zoeken naar de gelijkmaker. De SJZ-aanval voelde zich met deze spelopvatting als een vis in het water en creëerde bij bijna elke aanval een grote doelkans. Nadat Rowlands een mooi kans om zeep had geholpen was het wederom raak aan de andere kant. Jordy Zwart liet zijn tegenstander wel erg makkelijk schieten en keeper Van Heertum stond voor de derde keer deze middag als aan de grond genageld. De wedstrijd leek met 3-1 beslist want nadat Sjoerd Zuijdervliet in de spits werd geposteerd werd het spel van de mannen van trainer Ter Hoeve wel erg voorspelbaar. De lange ballen die veelal werden gespeeld waren of te hard dan wel simpel te verdedigen. Het voetbal was eruit, ballen werden te weinig over de zijkanten gespeeld en in het drukke centrum was er geen doorkomen aan. De acties van Falco de Lange vanaf de buitenkanten werden node gemist. De middenvelder is nog steeds geblesseerd en lijkt moeilijk te vervangen. Dus moesten de goals uit dode spelmomenten komen. Maurits Splinter was daar blijkbaar ook van overtuigd en ramde op schitterende wijze zijn tweede vrije trap na zo’n vijfentwintig minuten spelen achter de kleine en matig keepende Oscar Koek. Zevenhoven drong daarna aan maar creëerde eigenlijk niets en toen iedereen de hoop had opgegeven, de kop al in het hakblok lag mocht Maurits Splinter nog een vrije trap nemen. Deze keer was de hoop op een doelpunt wat minder groot, de bal lag immers vijf meter voor de middenlijn. Toch probeerde de eigenzinnige middenvelder het gewoon en met succes. De bal kreeg door de wind de benodigde vaart mee en omdat keeper Koek over te weinig lengte beschikt belandde de bal onhoudbaar, net onder de lat, achter de ongelukkige doelman die voor derde keer een vrije trap van Splinter uit het net mocht vissen.

Het meest memorabele moment van de wedstrijd was tegelijk ook de laatste, het betekende een belangrijk punt voor Zevenhoven in de strijd om het kampioenschap maar omdat de marge inmiddels is teruggelopen tot één punt op BSC ’68 zal het nog een bloedstollende slotfase tegemoet gaan. Volgende week wacht NSV thuis, een wedstrijd waarbij Splinter geen hoofdrol zal gaan vervullen, de man met de fluwelen trap is dan geschorst.

Trainer Danny ter Hoeve grapte na afloop dat hij niet onder de indruk was van de Houdini ontsnapping van zijn ploeg. “Heb je niet gezien hoeveel kansen wij creëerden? Als je die gewoon maakt was er niets aan de hand geweest joh! We hebben met lef gespeeld, dan krijg je weleens een goal tegen maar zo speel ik nou eenmaal en zo blijf ik spelen.”