Voorbeschouwing op de wedstrijden in speelronde 22

Van de redactie | Een doordeweeks programma zorgt doorgaans altijd wel voor één of twee verrassingen. Wanneer we naar het programma kijken zien we een paar fraaie potjes. Sportief zal moeten winnen van het al gedegradeerde Kamerik om nog een klein beetje zicht te houden op lijfsbehoud én moeten hopen dat bijvoorbeeld VEP een uitglijder maakt. Nicolaas Boys heeft de vorm hervonden lijkt het, maar is dat genoeg om Zwammerdam te verslaan? Die ploeg doet nog altijd mee om het kampioenschap. En TAVV, de nummer drie, gaat op bezoek bij nummer twee Alphia dat door de ineenstorting van FC Oudewater ineens weer alle zicht heeft op de titel. Drie potjes die zomaar in aanmerking komen voor de titel “Jumbo wedstrijd van de week”. Toch hebben we gekozen voor KDO – Altior, een onvervalste streekderby waar ook de belangen groot zijn. Slechts drie punten is het gat in het voordeel van de Kwakelaars die ook nog strijden voor een nacompetitie-ticket. Kan Altior die plannen dwarsbomen en zich naast KDO op de ranglijst voegen? We gaan het allemaal weer zien!

Gouda – Aarlanderveen
Een aantal weken terug leek Gouda dood en begraven, maar in de laatste weken is het met een wonderbaarlijke opmars tegen. Het is dat er nog van Lugdunum verloren werd, anders hadden ze zelfs een serie van vier overwinningen op rij kunnen hebben. Het staat nu op de veilige elfde plaats, waarbij ze Sporting Leiden en Blauw-Zwart ook nog in het vizier hebben. Wel moet het nog oppassen voor Lugdunum dat ook nog op het vinkentouw zit. Tegenstander Aarlanderveen herstelde zich afgelopen weekend van de zeperd tegen Nieuwkoop en hoopt voor een nieuwe driepunter te kunnen gaan. Begin februari kwamen beide ploegen ook al tegen elkaar in actie. Toen won Aarlanderveen met 3-0. Toch heeft de ploeg van Sander van Dijk het vaak lastig tegen ‘de kleintjes’. Ook deze dinsdagavond zal het volgens ons moeizaam gaan, wel trekken ze uiteindelijk aan het langste eind.
Poule tip: 1-2

Alphia – TAVV
Ineens staat Alphia nog maar twee punten achter op koploper FC Oudewater. In twee wedstrijden is de achterstand met zes punten geslonken en ruikt men weer bloed. Wel heeft Alphia nog een aantal zware wedstrijden voor de boeg en om te beginnen komt TAVV, de nummer drie van de ranglijst, op bezoek. Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting in Ter Aar in een doelpuntrijk gelijkspel (3-3). Waar TAVV vrijuit kan voetballen, zal bij Alphia de druk er nu op staan. Normaliter zullen ze de periode van Oudewater overnemen en zijn ze al verzekerd van een nacompetitieticket. Echter wil men nu ook voor het kampioenschap gaan. Vijf overwinningen zouden zomaar genoeg kunnen zijn, want door de recente vorm van Oudewater lijkt dit voor hen niet vanzelfsprekend. Toch denken we dat de eerste ‘finale’ voor de Alphenaren direct in puntverlies resulteert.
Poule tip: 2-2

FC VVC – Nieuwkoop
Nieuwkoop mag op bezoek bij de hekkensluiter voor een onvervalst zomeravondpotje. Voor beide ploegen zit het seizoen er eigenlijk wel op. VVC is nagenoeg gedegradeerd want heeft een achterstand van vijf punten op Be Fair, Nieuwkoop zal het seizoen eindigen waar het nu staat: net onder de subtop in niemandsland. Zal kwaliteit vanavond zegevieren of ontbreekt de motivatie hiervoor en zal daarom VVC zijn kans grijpen en zo het gat naar Be Fair iets weten te dichten? Nieuwkoop is het aan de stand verplicht ‘gewoon’ te winnen, hetgeen men thuis ook enigszins gemakkelijk voor elkaar kreeg getuige de 3-0 uitslag. Wij verwachten dan ook geen verrassing.
Poule tip: 0-2

Rohda ’76 – NSV’46
De Noordenaren zouden normaliter altijd de favoriet zijn ware het niet dat tegenstander Rohda ‘76 in ene strijdt voor de derde periodetitel. Lange tijd leken de blauwhemden met Linschoten en Sportief uit te gaan maken wie van de drie er rechtstreeks zou degraderen, de laatste weken heeft de ploeg van trainer Arjen Linstra me rasse schreden afstand genomen van de onderste plaatsen. Nu staan de Bodegravens ongeslagen bovenaan in de periodestand, een wereld van verschil dus. De ploeg liet in noorden al zien dat het een lastige ploeg kan zijn. NSV’46 won zijn thuiswedstrijd dan wel maar had alle moeite en won slechts met 1-0. De Bodegravers wonnen de laatste vier wedstrijden, maar hier moet wel de kanttekening bij gemaakt worden dat dit gebeurde tegen de onderste vier ploegen. Desalniettemin zal het vertrouwen hebben gegeven en zicht op een prijs doet soms wonderen. Dit nemen we mee in de voorspelling.
Poule tip: 2-2

Kamerik – Sportief
Sportief zal na vanavond naar alle waarschijnlijkheid nog steeds officieel 4e klasser zijn want het al gedegradeerde Kamerik moet toch een te nemen horde zijn voor de ploeg van Cor Stoof. In de thuiswedstrijd die ook op een doordeweekse avond plaatsvond waren de blauw-witte de sterkste, maar toen miste sportief een karrevracht aan basisspelers vanwege wintersport. Die nederlaag zou nu wel eens heel nadelig uit kunnen gaan pakken. Sportief moet zijn resterende wedstrijden winnen en hopen op meerdere misstappen van VEP en/of Linschoten. Linschoten heeft een zware kluif aan Zevenhoven maar de Woerdenaren zullen vanavond op bezoek bij Alphense Boys ongetwijfeld winnen en dus een gaatje slaan. Aan Sportief de taak om dit gat niet onoverbrugbaar te laten zijn. Er moet dus gewonnen worden vanavond anders maakt het ook allemaal niet meer uit wat er op de andere velden gebeurd…
Poule tip: 1-3

Zwammerdam – Nicolaas Boys
Zwammerdam deed dit weekend uitstekende zaken door zelf met 3-0 van Kamerik te winnen en daarmee het lot van de tegenstander te bezegelen. Daarnaast liep men twee punten in op koploper Woerden, waardoor het nog maar drie punten achterstand heeft. Met nog vijf wedstrijden voor de boeg maakt men dus nog altijd kans op het kampioenschap. Deze dinsdagavond heeft men echter wel een zware dobber voor de boeg, aangezien Nicolaas Boys op bezoek komt. Thuis vergaten de Nieuwveners om te winnen door in de laatste minuut een penalty te missen. Zwammerdam is dus gewaarschuwd. Nicolaas Boys lijkt de vorm van voor de winterstop weer gevonden te hebben en mag daardoor blijven hopen op een plaats in de nacompetitie. Ondanks dat ze er naar eigen zeggen niet mee bezig zijn, zou het een mooie bekroning op het eerste seizoen in het zaterdagvoetbal zijn. Het beloofd in elk geval een mooi potje te worden, waarbij de thuisploeg moet winnen en de bezoekers mogen winnen. Wij houden het op een gelijkspelletje.
Poule tip: 1-1

Zevenhoven – Linschoten
Zevenhoven kwam dit weekend niet in actie doordat de wedstrijd tegen NSV’46 in verband met het 75-jarig bestaan van de Noordenaren al op Tweede Paasdag was afgewerkt. Hierdoor heeft men tien dagen de tijd gehad om naar de doordeweekse wedstrijd tegen Linschoten toe te werken. Linschoten kwam dit weekend in actie tegen Bodegraven en pakte drie belangrijke punten. Mede door het verlies van Sportief tegen Rohda ’76 heeft het nu een gat geslagen van acht punten op de eerste degradatieplaats. Met nog vijf wedstrijden te gaan lijkt Linschoten dan ook zo goed als veilig, echter hoopt men nog een paar puntjes aan het seizoenstotaal toe te voegen om zich definitief zeker te wanen. Ook Zevenhoven heeft de punten nog hard nodig, maar wel in de strijd om de laatste periodetitel. Samen met NSV’46, Siveo ’60 en wellicht Nicolaas Boys lijkt men te moeten uitvechten wie de periode van Woerden gaat overnemen. Of Rohda ’76 moet in de laatste wedstrijden de punten blijven pakken, dan kunnen zij nog wel eens met de derde periode aan de haal gaan. We denken dat Zevenhoven net als in de uitwedstrijd een kleine zege boekt.
Poule tip: 2-1

KDO – Altior
Altior komt niet dinsdag maar donderdag in actie en treft een tegenstander dat bovenaan staat in de strijd om de periodetitel. KDO moet alleen kampioen HBC voor zich dulden dus de Kwakelaars staan op pole-position om de nacompetitie in te gaan.Het gat op de ranglijst is slechts drie puntjes. Wel valt op dat KDO een stuk minder tegentreffers om de oren krijgt als Altior. De Langeraarders wisten tot nu toe slechts tweemaal de nul te houden, de tegenstander kan zes clean sheets overleggen. In de thuiswedstrijd verloor Altior met 1-2, maar – het is inmiddels misschien wel genoeg aangehaald – toen moest men het nog doen zonder Ed van der Weijden. De aanvaller voegde zich de wedstrijd na KDO bij de equipe van Arjan van der Laan en wist sindsdien in elf wedstrijden al twaalf treffers te maken. Hij zal het ongetwijfeld de Kwakelse defensie ook lastig gaan maken. Vanwege het belang voor KDO én het feit dat het nagenoeg een derby betreft is deze wedstrijd de Jumbo-wedstrijd van de week. Voor de dubbele punten zetten wij in op een gelijkspelletje.
Poule tip: 2-2 

Archieffoto Kees Verhaar (fragment uit de heenwedstrijd tussen Altior en KDO)

Matig Altior verspeelt tweemaal voorsprong tegen ASC

Dennis van den Ing, Trainer in overweging, 0172SPORT column, 0172SPORT

Grensrechter of de VAR