Dennis van den Ing, Trainer in overweging, 0172SPORT column, 0172SPORT

Grensrechter of de VAR

Grensrechter zijn is een vak apart. Als je eerlijk bent haal je geen punten voor je club, als je oneerlijk bent krijg je de meest ranzige ziektes naar je hoofd. Het wordt tijd voor een totaal andere aanpak, echter is de KNVB na de dood van Nieuwenhuizen nog weinig opgeschoten. In het betaalde voetbal hebben we de VAR, eindelijk iets om vooruitgang te boeken en voor het perfect werkt zijn we nog wel even onderweg. Echter het amateurvoetbal voorzien van camerabeelden en een VAR is onhaalbaar.

Toch hebben we nog wekelijks te maken met ongeregeldheden op de velden, deze gaan vooral over wel of niet buitenspel staan. De grensrechter die vlagt als het niet zo is en als er gefloten wordt krijgt hij voor iedere situatie een biertje. Te gek voor woorden, en misschien is het bewust afvlaggen van een goed lopende aanval waarin het geen buitenspel is ook wel grensoverschrijdend. Je pikt of steelt een mogelijke goal, het zou strafbaar moeten zijn als je steelt, echter in de voetbalwereld ben je een held. De ploeg draagt je op handen, de club wil je graag behouden want een puntenpakker is goud waard. Tot die categorie grensrechters kan ik simpel zijn, stop met die ongein en denk is na wat het voor consequenties heeft als het misgaat, althans grensrechter Nieuwenhuizen kan het niet na vertellen.

Ook de VAR laat hier en daar diepe wonden na als het gaat om eerlijkheid en rechtvaardigheid. Nu hebben we beelden en presteren we het nog om fouten te maken of zelfs blunders zoals afgelopen weekend. PSV werd zwaar in de maling genomen volgens de berichten, echter de bal gaat wel in een rechte lijn naar de goal en wordt met een arm van richting veranderd. Is het nu wel of geen handsbal? Of is het zoals we vroeger riepen “aangeschoten hands”?

‘Geef clubs twee momenten om een VAR aanvraag te doen, waarbij je je ingezette moment mag behouden als het goed is’

Dennis vindt dat er een andere oplossing voor de VAR moet komen

Ook was er een buitenspelsituatie bij PEC Zwolle, we zullen het moeten doen met een afgekeurde goal met veel teleurstelling en boosheid bij PEC Zwolle. Hier was toch Bas Nijhuis verantwoordelijk als VAR om de juiste lijnen te trekken om te zien wat het zou worden. Vreemd dat een ervaren scheidsrechter op zo’n beslissend moment zo’n fout kan maken en er niemand is die hem kan corrigeren.

Dan is de roep vanuit de opinie om er ex-profs neer te zetten, dat is zeker geen oplossing. Ook bij de ex-profvoetballers is het vaak discussie wat waar en wat niet waar is. De oplossing zit hem vooral in de communicatie en de duidelijkheid, geef clubs twee momenten om een VAR aanvraag te doen. Is het goed behoud je je ingezette moment, is het fout dan heb je er nog één. Vanaf je elleboog tot je handen is het altijd hands ongeacht de situatie, alles erboven is niks.

En in het amateurvoetbal pleit ik nogmaals voor neutrale grensrechters, ook die kunnen fouten maken, echter hebben die geen belangen. Iedere club is verplicht drie grensrechters te leveren aan de KNVB en te vlaggen in een andere poule dan je eigen ploeg speelt. Reiskosten worden door de clubs betaald, als je geen drie mensen kan leveren speel je niet met een standaardteam in een competitie.

Al met al benijd ik niemand die VAR of grensrechter is, het is en blijft een baan waar je een hele dikke huid voor nodig hebt. Wekelijks zullen we dus nog aan de bar het biertje weggeven en op het werk de VAR afkraken voor de verkeerde beslissingen. In de nacompetitie is het straks weer tijd om te ervaren hoe het is met drie neutrale mensen. We gaan het ervaren, veel plezier in de laatste weken van de competitie en blijf eerlijk.

Voorbeschouwing op de wedstrijden in speelronde 22

Vier goals De Lange helpen Zevenhoven langs Linschoten