Voorbeschouwing op de wedstrijden in speelronde 21

Van de redactie | Een week na al het derby-geweld even geen derby’s en “maar” zes wedstrijden. NSV’46 viert dit weekend het 75-jarig jubileum en hierdoor speelde men de derby tegen Zevenhoven al op Tweede Paasdag. TAVV, Aarlanderveen en Altior spelen alledrie tegen ploegen die we in het rechterrijtje terugvinden. Nieuwkoop gaat op bezoek bij Sporting Leiden dat net als de oranjehemden nergens meer voor spelen. Nicolaas Boys ontvangt VEP dat na een paar mindere weken ineens moet gaan uitkijken. Uitkijken moet het pas wanneer Sportief de weg omhoog weet te vinden. Zij ontvangen Rohda’76, tot voor kort één van de twee concurrenten in de strijd tegen degradatie. Nu lijkt alleen Linschoten nog over. Mocht Sportief verliezen is het lot bijna zeker bezegeld. Sportief – Rohda’76 is om deze reden dan ook de Jumbo-wedstrijd van de week. 

TAVV –  Blauw-Zwart
De ongeslagen status van TAVV houdt maar stand en deze reeks begint steeds indrukwekkender worden, zeker nu koploper FC Oudewater ook nog eens het onderspit moest delven. Met nog zes wedstrijden voor de boeg en een achterstand van acht punten op de koploper lijkt het kampioenschap onrealistisch, maar de tweede plaats moet te doen zijn voor TAVV. Het heeft drie punten achterstand op runner-up Alphia en beide ploegen spelen volgende week ook nog tegen elkaar. Tegen Blauw-Zwart werd eerder dit seizoen een 3-4 overwinning geboekt, dit was toen overigens de eerste overwinning van het seizoen. In tegenstelling tot TAVV heeft Blauw-Zwart de punten nog hard nodig. Het staat momenteel op de veilige tiende plaats, echter hijgen Lugdunum en Gouda nog in de nek. Toch gaan we voor een kleine overwinning voor de thuisploeg.
Poule tip: 2-1

Aarlanderveen – FC VVC
Na de zeperd tegen Nieuwkoop heeft Aarlanderveen dit weekend wat goed te maken. Een 6-1 nederlaag tegen de buurman is natuurlijk een deceptie van jewelste en daarop kan de ploeg van Sander van Dijk maar op één manier antwoorden. De Trots van de Polder moet laten zien dat men de koppen bij elkaar heeft gestoken en met veel strijd en beleving de wedstrijd ingaan. Iedereen weet dat men veel voetballend vermogen heeft, maar soms moet men ook wel eens uit een ander vaatje tappen en deze kwaliteiten lijkt men wat minder te hebben. Hekkensluiter VVC lijkt dan ook op het juiste moment te komen, alhoewel deze ploeg afgelopen weekend voor het eerst dit seizoen wist te winnen en dat ook nog eens van VVSB. Toch rekenen we op drie punten voor de thuisploeg en bij ieder ander resultaat lijkt het seizoen ook als een nachtkaars uit te gaan…
Poule tip: 4-0

Sporting Leiden – Nieuwkoop
Als we een vergelijking kunnen trekken tussen beide teams is het wel dat ze beide ruim wisten te winnen van Aarlanderveen. Nieuwkoop verraste vriend en vijand afgelopen weekend tijdens de derby en had bij rust al een marge van zes (!) doelpunten opgebouwd. Wat verder opvalt is dat bijna geen team zo wisselvallig presteert als Sporting Leiden, met een negende plek op de ranglijst tot gevolg. Nieuwkoop staat een treetje hoger, met zeven punten meer dan de Leidenaren. De oranjehemden verkeren in niemandsland, maar de winst op Aarlanderveen heeft de kansen vergroot om in de laatste zes wedstrijden alsnog een of twee plaatsjes te stijgen. Dan moet er wel eerst worden afgerekend met Sporting Leiden natuurlijk. Thuis won Nieuwkoop vrij eenvoudig met 3-0, we verwachten dat de ploeg van Manfred van den Bosch ook nu met de punten huiswaarts zal keren. Zeker ook omdat de tegenstander op eigen veld pas eenmaal wist te winnen dit seizoen…
Poule tip: 0-2

Sportief – Rohda ’76
Rohda en Linschoten golden tot voor kort als voornaamste concurrenten van Sportief in de strijd tegen degradatie. De Bodegravers doen het de laatste weken bijzonder goed en boekten in de laatste zes wedstrijden vier overwinningen en éénmaal werden de punten verdeeld. Dit heeft tot gevolg dat ze inmiddels VEP voorbij zijn en zich nagenoeg veilig hebben weten te spelen. Het gat tussen Sportief en de ploeg van Arjen Linstra bedraagt maar liefst acht punten. Bij Sportief staat het water inmiddels aan de lippen, er móét gewonnen gaan worden, en niet alleen vandaag. Linschoten staat op vijf punten en is voor nu dus veilig. In oktober wist Rohda met 2-1 te winnen van The Green-White Army uit Woerdense Verlaat. Ondanks de vorm van Rohda verwachten we dat Sportief tot het gaatje zal gaan en deze allerlaatste strohalm zal aangrijpen om de weg omhoog in te zetten. We zetten hierdoor in op een minimale overwinning.
Poule tip: 2-1

Nicolaas Boys – VEP
Nicolaas Boys had afgelopen weekend geen kind aan Bodegraven. Zo eenvoudig als het toen ging, gaat het nu niet worden. Kwalitatief is VEP niet de beste ploeg in de competitie, het is echter wel een ploeg die altijd de mouwen opstroopt. Voor de Ontembare Zebra’s staat er niets meer op het spel. Na de winterstop lijkt men de oversteek te maken vanuit de onderste regionen naar de top-7, in de laatste wedstrijden is er echter weer zand in de motor gekomen. Ook Nicolaas Boys kent een wisselend seizoen. Een fantastische eerste seizoenshelft werd gevolgd door een slecht begin van 2022. In de laatste wedstrijden weet men de punten weer te pakken, maar is dit alsnog genoeg voor een plaats in de nacompetitie? Wellicht moet de ploeg van Mo Bougrine hier niet al te veel naar kijken en eerst ‘gewoon’ maar winnen. We gaan uit van een nipte zege, waardoor men weer aansluit bij Zevenhoven en NSV’46.
Poule tip: 2-1

Altior – ASC
Altior ontvangt zondag laagvlieger ASC. Maar vergis je niet, de Ajax Sportman Combinatie is echt geen slechte ploeg. Het zegt meer over de 2e klasse waarin men actief is. De mannen uit Oegstgeest spelen reactievoetbal en in de uitwedstrijd was Altior hier goed op voorbereid. Het kwam nagenoeg amper in de problemen en boekte vrij eenvoudig een 1-2 overwinning. Altior zal het spel dus thuis ook moeten gaan maken en dat kunnen ze. Er zit veel voetbalvermogen in de ploeg, met name op het middenveld en de voorste linie. Tot dusverre heeft dit tien overwinningen opgeleverd en een gedeelde vijfde plaats en doen de Langeraarders nog volop mee voor de tweede periode. Winst is dus belangrijk om in het spoor van KDO te blijven. Winst is ook precies wat we verwachten.
Poule tip: 3-0

Archieffoto Gerard Haak

0172SPORT, Luuk Valentijn, Luukraak Geschoten, column

Remontada van het vrije woord

TAVV laat dure punten liggen tegen Blauw-Zwart