Voorbeschouwen met Roy Baltus en Bas Kalshoven op Sportief – NSV’46

Noorden | Officieel is het een dorpsderby gezien de ligging van Sportpark Govert van Tilburg. Beide clubs liggen namelijk in Noorden, maar veel meer is het de derby tussen Woerdense Verlaat en Noorden die komend weekend op het programma staat. De derby tussen het ‘kleine broertje’ Sportief en ‘grote buurman’ NSV’46. Wij spraken Sportief-middenvelder Roy Baltus en NSV’46-sluitpost Bas Kalshoven, zaterdag rivalen, in het dagelijks leven vrienden.

We trappen altijd af met de thuisploeg dus Roy aan jou de vraag hoe je het tot nu toe vind gaan dit seizoen?
‘Dit is natuurlijk niet de seizoenstart waar we met zijn allen op hadden gehoopt of vanuit gingen. Desondanks houden we vertrouwen omdat we een sterke voorbereiding hebben gedraaid. Dit kunnen ze bij NSV’46 niet zeggen.’

De resultaten laten inderdaad te wensen over, maar wel tevreden over je eigen inbreng tot dusverre?
‘Jazeker, ik ben blij met de rol die ik de afgelopen seizoenen op het middenveld bij Sportief heb. Ik ga alweer mijn vijfde seizoen in hier. Zeker na het ‘corona-jaar’ is het heerlijk om weer te mogen voetballen in deze schitterende competitie.’

Geldt dit ook voor jou Bas?
‘Ja en nee. Wij zijn natuurlijk wél tevreden over onze start. Wij hebben nu zeven punten uit drie wedstrijden en daar mogen wij best tevreden mee zijn. Zelf draai ik ook lekker, vind ik. Ik ben fit en heb pas één keer de bal uit het netje moeten halen. De verdediging staat goed en we geven weinig weg, dat is voor een keeper altijd lekker natuurlijk.’

En dan zaterdag de derby bij Sportief, zijn jullie er klaar voor?
‘Dit zijn de mooiste wedstrijden om te spelen. We zijn er zeker klaar voor!’

Jullie zijn er ook klaar voor neem ik aan Roy?
‘Ik kom net terug van de training en de vonken vlogen ervanaf! Die overwinning in de voorbereiding smaakt natuurlijk naar meer dus laat ze maar komen.’

Ja de laatste keer wonnen jullie van NSV’46 dus jullie kennen hun zwaktes. Hoe zijn ze te pakken?
‘Wij moeten ervoor zorgen dat we de ruimtes achter hun verdediging goed benutten. Wij kunnen voor iedere tegenstander een hele vervelende ploeg zijn om tegen te spelen. Daarnaast hebben we, met onze snelle mensen, de kwaliteiten om vanuit het niets kansen te creëren.’

‘Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn overstap naar Sportief, hier speel ik alles’

Roy Baltus ruilde vijf seizoenen geleden NSV’46 in voor Sportief

Nou Bas je hoort het. Ik neem aan dat jullie deze keer de wedstrijd anders benaderen. Waar moeten jullie voor waken en wat vind je de zwakke punten van Sportief?
‘Hun grootste manco is dat ze niet zo goed weten wat ze met een bal moeten. Het is niet voor niks dat ze nog altijd op nul punten staan lijkt me… Wel hebben ze al vaker laten zien hard voor elkaar te willen werken en daar moeten ze het naar mijn mening ook echt van hebben. Wij hebben de betere spelers, daar ben ik van overtuigd. Dat we kansen gaan creëren staat dus vast. Het is voor ons zaak om hier efficiënt mee om te gaan. Als we dat doen en de verdediging doet wat ze al het hele seizoen doen verwacht ik eigenlijk geen problemen.’

Je maatje Roy maakte een paar jaar geleden de overstap van NSV’46 naar Sportief, de juiste keuze of had hij bij jullie ook een rol van betekenis kunnen spelen?
‘Ik denk dat het voor hem zeker de juiste keuze geweest is. Hij speelt veel en heeft het volgens mij prima naar zijn zin. Hij had hier ook een rol kunnen hebben want we hebben tegenwoordig drie selectie elftallen, dus voor iemand met een paar voetbalschoenen en een beetje tijd over op zaterdag is altijd wel een plekje te vinden!’

Nou Roy van je vrienden moet je het hebben… Waarom koos je eigenlijk toentertijd voor het groen-witte tricot?
‘NSV’46 heeft al jaren een hoop goede middenvelders rondlopen. Na een seizoen waarin ik het bij NSV’46 vooral moest doen met invalbeurten, heb ik na een paar gesprekken met Cor Stoof besloten om voor mijn kans te gaan bij Sportief. Hier heb ik geen moment spijt van gehad want ik heb sindsdien – op een halfjaar na toen ik voor stage op Curaçao verbleef – vrijwel alles gespeeld.’

‘Volgend jaar staat deze derby niet op het programma want er degraderen er vier en Sportief is er daar op zeker één van!’

Bas Kalshoven ziet Sportief afglijden naar de vijfde klasse

Tijdens wedstrijden tegen NSV’46 kom je een hoop vrienden tegen, wie maakt op jou de meeste indruk?
‘Met de terugkeer van Menno de Jong is NSV’46 er zeker niet zwakker op geworden, hij maakt op mij de meeste indruk. Met mijn maatjes Cas van der Hoorn, Bas Kalshoven en Robbin Verhaar heb ik samen gevoetbald vanaf de F’jes. Ik vind het mooi dat die gasten nu zijn uitgegroeid tot vaste waarden.’

Na de ‘bemoedigende’ en ‘vriendelijke’ woorden van Bas van zojuist zou het mooi zijn om tegen je oude club te scoren en Bas laten vissen, lijkt me. Is dit een doel?
‘Ja dat zou natuurlijk een droomscenario zijn, maar als controlerende middenvelder ben ik vooral bezig met mijn verdedigende taken en de opbouw. Mocht de winnende van mijn schoen afkomen, zal Bas dat nog vaak van me te horen krijgen in ieder geval!’

Dan even over Sportief. De club wordt in ledental steeds kleiner, hoe lang is dit nog vol te houden en denk je dat deze derby nog lang op het programma staat of zouden jullie je bij NSV moeten voegen in jouw ogen?
‘Ik hoop dat deze derby nog lang op het programma staat en voorlopig is dit nog wel een aantal jaar vol te houden. We hebben momenteel een jonge groep. Alleen al dit seizoen hebben we er met bijvoorbeeld Nick Stark, Joël Verkerk en Quinten Langelaan weer drie volwaardige eerste elftal spelers bijgekregen die nog wel even vooruit kunnen.’

Wat denk jij Bas; moet Sportief zich bij NSV’46 voegen of niet?
‘Haha ik reageer eerst even op dat andere. Ik denk namelijk niet dat deze derby nog heel erg lang op het programma staat namelijk. Met de komst van de vijfde klasse degraderen er dit seizoen vier ploegen en Sportief is daar op zeker één van! Volgend jaar dus geen Noordense derby.
Maar ik zou er zelf niet op tegen zijn als zij zich bij NSV’46 zouden voegen. Al denk ik niet dat dit snel zal gaan gebeuren. Sportief heeft genoeg mensen die er alles aan doen om hun vereniging in stand te houden. Ook al is het natuurlijk niet veel meer…’

Jij en Roy doen ongeacht de uitslag en het wedstrijdverloop samen een biertje na afloop?
‘Ja dat zeker wel hoor, ondanks dat ik geen hoge pet op heb van de voetbalkwaliteiten van Sportief zijn het wel allemaal aardige jongens. En bier drinken kunnen ze wél. Het zal hoe dan ook gezellig worden.’

Haha, ben jij dezelfde mening toebedeeld Roy?
‘Uiteraard drinken we een biertje samen! Het beloofd weer een gezellige boel te worden in de kantine, zeker nadat we hebben gewonnen en Bas tweemaal heeft moeten vissen…’

Je wilt je aan een voorspelling wagen begrijp ik?
‘Ja ik verwacht een mooie wedstrijd, maar wij winnen hier zaterdag. Vul in de poule maar 2-1 in dan zit je goed!’

En Bas met welke uitslag ga jij dubbele punten pakken in de poule?
‘Wij gaan ons puntentotaal op tien brengen zaterdag. Ik voorspel 0-3! Ik ga ‘m gelijk even invullen want vorige week was ik weer te laat…’

Bedankt mannen en uiteraard beide heel veel succes komende zaterdag. Voor deze wedstrijd – evenals alle andere nog te spelen derby’s dit seizoen – zijn er in onze Jumbo Poule dubbele punten te verdienen. Je voorspellingen nog niet ingevuld? Doe dat dan nu hier

André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Vijftig jaar voetbal

Voorbeschouwing op de wedstrijden in speelronde 4