André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Verwacht het onverwachte

Gevalletje slechte timing? Bestuurlijke dwaling? Evaluatiemomentje gemist? Dat is het eerste wat er in mij opkwam toen er werd bekendgemaakt dat er een einde komt aan de samenwerking tussen de jonge, ambitieuze trainer Michel Strating en sv Nieuwkoop. Na twee seizoenen komt er een einde aan het huwelijk, waarin er kennelijk nog ruimte was voor langer. Maar ja, als de ene partner niet meer verder wil houdt alles op…

Ooit ben ik als trainer op zo’n onaangename wijze verrast door een lullig telefoontje van een technisch verantwoordelijke bestuurder. Dat gebeurde op een vrijdagavond omstreeks half negen. Een dag daarvoor was er nog gewoon getraind en heb ik de desbetreffende nog gewoon gesproken. Niets wees naar een kant van een vroegtijdige beëindiging van de overeenkomst. De resultaten in een hogere klasse, na een seizoen eerder gepromoveerd te zijn geweest, waren prima te noemen met vijftien punten uit acht wedstrijden. Er was volop vertrouwen in de groep, zeker na een uitstekende start en goede voorbereiding. Maar toch was er kennelijk een stok gevonden om mee te slaan…

Dat telefoontje… Het begon nog onder het mom van “ouwe jongens krentenbrood” maar ineens veranderde er iets. De stem aan de andere kant van de lijn werd kleiner naarmate het hoge woord moest gaan vallen. Uiteindelijk kwam het er uit: Op non-actief! Uiteraard benieuwd naar de reden waarom kreeg ik “gebrek aan resultaten” te horen. Ik barstte in lachen uit, want als er iets goed te noemen was, was dat het wel. Het gesprek ging verder en nu ineens waren de trainingen te soft. Oké, dat was enigszins meer te billijken, ware het niet dat ik in een eerder stadium had aangegeven om meer technisch en tactisch te trainen en de nadruk te leggen op het fit houden van de eerste doelman. Simpelweg omdat de tweede doelman kwalitatief ver achterbleef op het niveau van de eerste keeper. Die keuze is mij dus kennelijk fataal geworden.

‘Als trainer ben en blijf je een pispaal en speelbal, ongeacht de resultaten’

André over het opportune wereldje waar ook Michel Strating over kan meepraten

Als door een wesp gestoken reageerde ik aangeslagen dat ik een evaluatie heb gemist, want als er zich problemen voor doen ga je met elkaar om de tafel en kom je tot een oplossing. Maar met een bestuur die kennelijk zijn besluit al heeft genomen heeft dat geen enkele zin. Ik besloot per direct mijn sleutels in te leveren. Mijn vertrouwen en mijn waardigheid waren in het spel en dat was niet meer te lijmen. En dat terwijl ik altijd heb gedacht dat ik een open boek was en zeer toegankelijk was voor een ieder die maar iets van mij wilde.

Binnen vierentwintig uur was ik ineens een brodeloze trainer en eigenlijk nog altijd stomverbaasd over hetgeen mij was overkomen. Het vertrouwen in mensen was geschaad en niet zo’n beetje ook. Maar omdat ik slecht buiten de sport kan ben ik mijn heil binnen het voetbal en andere sporten gaan zoeken middels het medium radio. Het veldwerk kon mij voor even flink gestolen worden. Een andere inslag, met andere mensen met als doel het plezier terug te krijgen.

Hoe zal Strating dit alles ervaren? En in hoeverre kun je mensen nog vertrouwen? En hoe ziet het vervolg van zijn carrière er uit met deze bagage in de achterzak? Is de drive er nog om het seizoen bij een club waarvan je al weet dat je weggaat zo netjes mogelijk af te kunnen maken, met deze wetenschap in het hoofd? Dat soort dingen. Zijn spelers kunnen het verschil maken en ik hoop ook vurig dat zij dit willen brengen. Alleen al als morele steun aan hun oefenmeester.

In het opportune wereldje zoals je de voetballerij mag noemen is niemand te vertrouwen, totdat het tegendeel bewezen is. Een harde les is het wel. Want als trainer ben en blijf je een pispaal en speelbal, ongeacht de resultaten. Betreurenswaardig is het allemaal wel te noemen in een sport die bij de waan van de dag leeft….

Snellink tevreden na Junior World Cup wedstrijden

Manfred van den Bosch verlaat Altior na dit seizoen