Snellink tevreden na Junior World Cup wedstrijden

Bjugn / Enschede | Afgelopen twee weekenden stonden voor Noordenaar Beau Snellink in teken van de Junior World Cup wedstrijden. In het Noordse Bjugn kwam hij in actie op de 3km en de Mass Start, een week later in Enschede alleen op de 3km.

Op 13 november vertrok Snellink richting Noorwegen om zich daar te gaan voorbereiden op de twee te rijden onderdelen. Op donderdag stond er een training op het programma met het complete Talententeam NL dat was afgereisd naar Bjugn.
De zaterdag was de dag van de 3km en Snellink voelde zich goed. ‘Ik had er na de trainingsdagen zin in en het gevoel vooraf was goed. Dat was dan ook snel te merken want ik ging heerlijk van start. Uiteindelijk klokte ik een tijd van 4:00,82, een goede tijd maar niet goed genoeg. Het podium ging dan ook aan me voorbij, het bleek uiteindelijk de zesde tijd.
Voor een eerste World Cup-wedstrijd was ik hier best tevreden over’, keek de jonge schaatser terug op de eerste dag.

De dag er na stond de Mass Start op het programma en daar was een strategie voor uitgestippeld die moest resulteren in een plaats op het ereschavot. ‘Ik reed met Jordy van Workum en de tactiek was dat ik voor Jordy zou gaan rijden. Drie rondjes voor de finish zou ik weg proberen te rijden zodat Jordy het kon afmaken.’
Dit lukte deels. Met nog drie ronden te gaan reed Snellink inderdaad weg en trok hiermee het gehele peloton uit elkaar. Van Workum zat er goed bij maar in het Kielzog van Snellink zat een Japanner. In de laatste bocht kwam Van Workum bijna ten val waardoor de Japanner niet meer bij te halen was, en Snellinks maatje genoegen moest nemen met een tweede plaats. Snellink zelf finishte als vierde, hetgeen hem tevreden stemde. ‘Ik reed een zeer sterke race met een uiteindelijke vierde plaats, net geen podium maar ik was hier best trots op.’

‘Ik ga er tijden het NK alles aan doen om niet met lege handen thuis te komen’

Snellink blikt alvast vooruit op het NK op 14 en 15 december

De focus ging hierna op de wedstrijd in Enschede. Tijd om even bij te komen van het avontuur in Noorwegen kreeg Snellink niet. Op maandagavond meldde hij zich alweer met het Nederlands Team bij IJsbaan Twente. Daar zouden zij de week doorbrengen om zich zo voor te bereiden op het weekend.
‘Het was een pittige week, leuk maar zwaar. Ik heb er veel nieuwe ervaringen opgedaan en hard getraind. Uiteindelijk merkte ik wel dat het reizen en de trainingsarbeid een beetje zijn tol begon te eisen. Na twee weken op pad zijn en hard trainen had ik wel wat vermoeidheid in de benen zitten’, keek Snellink terug zijn eerste World Cup weken.
De zaterdag verliep desondanks naar behoren. De geleverde arbeid resulteerde bij veel van de afgevaardigden in mooie tijden. Zo ook voor de Noordenaar. ‘Ik reed bijna vier seconden boven mijn PR en kwam over de streep in 3:56,92. Omdat iedereen hard reed was dit “slechts” de tiende tijd, waardoor ik toch niet helemaal tevreden was.’
Nadat de weekenden en alle ervaringen waren ingedaald keek hij toch met een tevreden gevoel terug op het hele gebeuren. ‘Vorig jaar reed ik in Enschede nog 4:00,17 dus uiteindelijk is het en flinke verbetering. Er waren er ook zat die minder snel reden dan vorig seizoen, dus het uiteindelijk heb ik er een goed gevoel aan over gehouden, maar je wilt altijd harder natuurlijk.’

De aankomende periode staat nu in het teken van het Nederlands Kampioenschap dat gehouden wordt op 14 en 15 december in Alkmaar. ‘Ik ga hard trainen om daar optimaal aan de start te verschijnen. Ik kijk hier heel erg naar uit en ga er alles aan doen om niet met lege handen thuis te komen.’

Foto: ©focusbyhanneke – Hanneke Mennens

Nicolaas Boys delft het onderspit in Bloemendaal

André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Verwacht het onverwachte