Arjan van der Laan

Van der Laan: ‘Voetbal is niet langer de hoofdmoot’

Nieuwkoop | Het lijkt een opmerkelijke keuze; de Tweede Divisie inruilen voor een club uit de zondag tweede klasse. Dit is het niet volgens Arjan van der Laan die het Tielse TEC aan het einde van dit seizoen na een jaar dienstverband verlaat en komend jaar aan de slag gaat bij het Langeraarse Altior.

Van der Laan had al eerder een onverwachte carrière-switch gemaakt toen hij na het bondscoachschap bij de oranjevrouwen het veld verruilde voor een baan als ambtenaar achter de burelen van Sportbedrijf Rotterdam, een verzelfstandigde tak van Gemeente Rotterdam die zich bezighoudt met het beheer van sportcomplexen en -velden. Een switch die hem uiteindelijk goed is bevallen en wat nu ook de aanleiding is om komend jaar Altior onder zijn hoede te nemen. ‘Sinds 1992 was ik iedere dag met voetbal bezig, of het nu als speler was of trainer/coach in de periode daarna. Toen ik tijdelijk zonder club zat en aan de slag wilde heb ik ook buiten het voetbal gesolliciteerd. Zo kwam ik terecht bij Sportbedrijf Rotterdam, waar ik locatiemanager ben. Dat bevalt me eigenlijk zo goed dat ik deze baan op dit moment niet wil inruilen en het combineren met een drukke baan als trainer valt niet mee’, aldus de geboren Nieuwkoper. ‘Met TEC kon ik goede afspraken maken maar voor het komende seizoen zou dit lastiger gaan worden waardoor ik om me heen ben gaan kijken. Op een iets lager niveau blijkt het simpelweg allemaal beter te combineren. Voetbal is niet langer de hoofdmoot, maar loslaten kan ik het natuurlijk niet.’

Zodoende ziet Van der Laan het dus ook niet echt als een stap terug. ‘Het lijkt misschien vreemd; de Tweede Divisie inruilen voor de tweede klasse, maar zo zie ik het niet. Ik stond ook dagen naast Dick Advocaat op het veld de selectie van Sparta te trainen en hielp de dag daarna Dennis van den IJssel met zijn voetbalschool, en stond ik zodoende weer de jeugd van Rohda’76 te trainen. Een groot contrast, maar dat vind ik juist mooi. Als ik maar met het spelletje bezig kan zijn en in deze combinatie komt dit nu het beste uit. Want wat ik wel zeker wist is dat ik ook komend seizoen weer verantwoordelijk wilde zijn voor een team en zodoende kwam ik in contact met Altior. Een team coachen en trainen, het hele teamproces rond wedstrijden dat blijft toch het mooiste’, volgens de oud-speler van onder andere FC Twente.

‘Inmiddels nemen ze het niet meer kwalijk dat NSV’46 ten koste van Altior promoveerde’

Van der Laan over zijn laatste kunststukje bij de Noordenaren

Ambities om weer in de top werkzaam te zijn heeft hij voor nu dan ook even geparkeerd, maar zo geeft hij aan “In het voetbal heeft het weinig zin om ver vooruit te kijken”. Hij kijkt voor nu dan ook erg uit naar zijn nieuwe klus als trainer van Altior, hoewel hij nog te weinig weet van de huidige selectie om een goed oordeel te vellen. ‘Altior heeft de laatste jaren natuurlijk mooie successen gekend aan de hand van Manfred van den Bosch. Er staat een jonge groep die ik graag verder wil helpen in hun ontwikkeling. De komende periode zal ik aangrijpen om zo nu en dan eens te gaan kijken om een goed beeld te krijgen van de groep.’

Saillant detail is misschien dat de oefenmeester zijn nieuwe club in het verleden nogal dwars heeft gezeten en daarmee promotie naar de derde klasse voorkwam. Van der Laan was namelijk voor het laatst actief bij NSV’46 uit zijn toenmalige woonplaats Noorden. Nadat hij zijn schoenen daar definitief had opgeborgen werd er aan het einde van het seizoen 2011-2012 door de Noordenaren nog eenmaal een beroep op hun bekendste dorpsgenoot gedaan toen de club in de nacompetitie voor promotie moest uitkomen tegen Altior. NSV’46 had zijn eerste poulewedstrijd kansloos verloren, waardoor promotie ver weg was. Van der Laan had twee trainingen nodig om het geloof in de ploeg terug te krijgen en zat de zondag daarop in Langeraar op de bank. Vanuit de dug-out zag hij vervolgens dat de Noordenaren promotie veiligstelden door de Langeraarder van het kastje naar de muur te voetballen en met grote cijfers te verslaan. ‘Haha, ja daar werd ik vorige week nog wel even aan herinnerd ja. Maar inmiddels nemen ze me dat niet meer kwalijk geloof ik…’

Foto: videostill uit een interview met TV Rijnmond

Nieuwkoop-trainer Michel Strating vervolgt carrière bij CSW

Wegen scheiden tussen SV Aarlanderveen en Arjen Linstra