TAVV bewijst zichzelf een grote dienst

Noordwijkerhout | Drie weken geleden stond TAVV nog op een vierde plaats, achter het toen nog leidende trio Sporting Leiden, Aarlanderveen en Be Fair. Eenentwintig dagen later staat de formatie uit Ter Aar ineens als eenzame koploper genoteerd na zeven speelronden en kan het volgende week bij winst tegen Nieuwkoop de eerste periode op zijn naam zetten.

Al met de warming-up zagen de toeschouwers dat TAVV gretig oogde. Op de andere helft van het veld zag het er bij gastheer VVSB wat plichtmatig uit, terwijl de Aardammers behoorlijk gas gaven vóór aanvang van de wedstrijd. Zou dat de voorbode van de wedstrijd gaan zijn? Of lieten de mannen in het paars en geel niet het achterste van de tong zien? Het liet ruimte voor speculaties, want de belangen waren vooraf wel bekend. Wie deze wedstrijd zou winnen zou een goede slag slaan in de stand.

TAVV begon met volle pressie op de achterste linie van VVSB om zodoende druk te zetten en trachtte hiermee snel de bal te veroveren. Mede door het veelvuldig opkomen van de backs Van Wijk op rechts en Modderaar op links kreeg TAVV al snel het initiatief. Het duurde dan ook niet lang voordat het team van Frenk van der Kleij zich ging belonen voor deze inspanningen, al waren daar twee identieke corners voor nodig. In de veertiende minuut stoomde Kevin van Wijk door richting de achterlijn. Zijn voorzet werd tot hoekschop verwerkt. Jeffrey Pieterse ontfermde zich over de bal en lag deze even voorbij de tweede paal neer. Yassine El Mariami legde de bal met een volley terug naar de inkomende Nick Straver: 0-1. Twee minuten later volgde eenzelfde scenario. Wederom Pieterse met de hoekschop, opnieuw het terugleggen en nu was Dorus Boddeke trefzeker: 0-2. Het leek allemaal ingestudeerd en VVSB had daar in defensief opzicht geen vat op. Na zestien minuten speelden de blauw-witten eigenlijk al een gewonnen wedstrijd, al was de weg naar de definitieve eindzege nog lang. Dertien minuten later leek de wedstrijd dan toch écht beslist toen de splijtende pass van Pieterse de Noordwijkerhoutse verdediging open sneed. Donny van der Neut bleek sneller dan zijn directe tegenstander en schoof het leer onder doelman Van den Berg: 0-3. Het laatste kwartier van de eerste helft deden zich geen noemenswaardige kansen meer voor. TAVV speelde vanuit de controle zonder doelgevaar te stichten en VVSB was niet bij machte om nieuwe initiatieven te ontplooien. Wél ontsnapte Jaap Aartman – aanvoerder van VVSB – aan direct rood na een smerige tackle op de benen van Nick Straver. Hij mocht niet mopperen dat scheidsrechter Streef het bij geel hield. TAVV ging dus met een comfortabele voorsprong de rust in.

‘De eerste zes wedstrijden hadden de hoekschoppen nog nul rendement opgeleverd’

Frenk van der Kleij | Trainer TAVV

Na de thee waaide het niet alleen hard op De Boekhorst, maar ook de thuisploeg ontwikkelde een storm. Zo werd de lange bal gehanteerd en ging de ploeg van Rob Jonkman opportunistisch te werk. TAVV kreeg de bal moeizaam weg en in één van die gevallen wist centrumspits Roy van den Bosch na vierenvijftig minuten te profiteren: 1-3. Nóg meer werd de fysieke strijd aangegaan, maar TAVV loerde in de omschakeling. De kansen voor TAVV waren dan ook talrijker dan die van VVSB. Zowel de eenzame frontsoldaat Van der Neut als Pieterse hadden de wedstrijd al in het slot kunnen gooien, maar verzuimden dat. Het bleef hierdoor onnodig lang spannend totdat El Mariami op avontuur ging op links. Hij sneed goed naar binnen en had de kans om de wedstrijd te beslissen. Zijn schoot smoorde, maar de bal kwam voor de voeten van Van der Neut, die zijn tweede treffer twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd van de middag kon bijschrijven: 1-4. Een minuut later was de marge van drie alweer gereduceerd tot twee, toen een prachtig schot van Mike Taskin schitterend in de bovenhoek werd geschoten: 2-4. Op slag van de officiële speeltijd claimde heel VVSB een handsbal in de zestien bij TAVV, maar scheidsrechter Streef wuifde dat protest weg. Het bleek het laatste opwindende moment van de middag, waardoor TAVV de wedstrijd verdiend won met de eindcijfers 2-4.

Volgens trainer Frenk van der Kleij was de opdracht vooral om in de beginfase druk te zetten meer dan geslaagd te noemen. Mede doordat de backs hoog stonden werd er goed druk gezet en bracht hiermee VVSB in verlegenheid. Op de vraag of deze hoekschoppen waren ingestudeerd antwoordde Van der Kleij dat dit niet zo zeer geoefend was, omdat het rendement uit de hoekschoppen nog nul was in de eerste zes wedstrijden. Het enige wat Van der Kleij kon aanmerken in de eerste helft op zijn ploeg was dat het positiespel in sommige fasen slordig te noemen was. ‘In de rust hebben we hierover gesproken. Na rust weet je dat er een ander VVSB uit de kleedkamer komt. Voetballend wisten we hiervoor geen oplossing te verzinnen, waardoor we onnodig ver achteruit moesten. In die fase waren we ongeduldig in balbezit en maakten we verkeerde keuzes. Wél kun je spreken van een verdiende overwinning’, aldus de oefenmeester.

Door het gelijke spel van Sporting Leiden in Gouda (0-0) is TAVV nu alleen aan de kop van de ranglijst gekomen en kan het dus bij winst volgende week in de derby tegen Nieuwkoop de eerste periode winnen. De eerste periode gaat over acht wedstrijden, periode twee en drie bevatten negen wedstrijden.

Edwin Pieterse; Kevin van Wijk, Lars van der Pijl ©, Yannick Otto, Jesse Modderaar (69. Chiel Konings); Randy Verwoerd, Nick Straver, Jeffrey Pieterse; Dorus Boddeke (80. Mitchel van Wijk), Donny van der Neut, Yassine El Mariami

Bron: André van der Voort