0172SPORT, Sam Vijfhuizen

Strijdbaar Nieuwkoop pakt punt bij DWO

Zoetermeer | Nieuwkoop moest de goede reeks een vervolg gaan geven op bezoek bij voormalig koploper DWO. Dat de Zoetermeerders over een prima ploeg beschikken kwam Nieuwkoop al snel achter, want met rust keek men tegen een 2-0 achterstand aan. Wel was Nieuwkoop de betere ploeg maar moest het heel diep gaan om alsnog met een resultaat huiswaarts te keren…

De thuisploeg startte furieus en Nieuwkoop keek dan ook al snel tegen een 1-0 achterstand aan. Volgens de bezoekers betrof het een buitenspel goal, de scheidsrechter wuifde het vlagsignaal echter weg en keurde de goal goed. DWO legde meer strijd aan de dag dan de bezoekers en liep uit naar 2-0. Deze tweede treffer was er één van grote schoonheid. De rechtsbuiten kreeg de bal aangespeeld van zijn doelman en in de aanname lanceerde hij zichzelf richting Thomas Boekestein. Hij behield het overzicht en bij de tweede paal werd de 2-0 binnen getikt.
Nieuwkoop stroopte de mouwen op en nam het initiatief hierna over, maar was nog niet de herkenbare ploeg van de laatste weken. Te vaak werd de lange bal gespeeld, waar de oranjehemden het moeten hebben van het combinatie voetbal. “Ondanks dat de eerste helft niet onze beste helft was, creëerden we toch nog een aantal goede kansen. Onder andere Boy Vork en Hamza Elmaraije kwamen in scoringspositie. In de rust werd aangegeven dat we zo door moesten gaan, maar het baltempo moest omhoog en we moesten meer door de as gaan spelen”, keek topscorer Sam Vijfhuizen terug op de wedstrijd.

Zijn ploeg had het allemaal begrepen en kwam goed uit de kleedkamer. De topscorer wist vervolgens zelf, na een prima actie en dito voorzet van Elmaraije, de aansluitingstreffer in de bovenhoek te schieten. Nieuwkoop dwong de opponent achteruit en het wachten was dan ook op de gelijkmaker. En die kwam er vanaf de strafschopstip. Vijfhuizen wipte de bal eerst op de paal en in de rebound werd Elmaraije neergelegd waardoor de arbiter niks anders kon doen dan naar de stip wijzen. Elmaraije ging zelf achter de bal staan voor zijn negende van het seizoen en schoot raak.
“We voelden dat de drie punten voor het grijpen lagen en gingen door en creëerden een heel aantal goede kansen. Zo raakte Dave Verhage de lat na een één op één situatie en werd er een doelpunt van Hamza afgekeurd omdat bij de voorzet van Noë Esselink de doelman werd geraakt. En toen viel de goal aan de andere kant…”
Ook dit doelpunt werd gemaakt vanaf de stip nadat Dirk van den Haak werd bestraft voor een sliding waarbij hij de bal maar ook de tegenstander raakte. Nieuwkoop moest andermaal in de achtervolging maar veel tijd was er inmiddels niet meer. Toch kreeg het in de blessuretijd loon naar werken. Boy Vork kreeg de bal vanuit een vrije trap op het hoofd en stelde Van den Haak in staat om bij de tweede paal zijn fout al koppend goed te maken.

Zo hield Nieuwkoop alsnog een punt over aan de ontmoeting in Zoetermeer en daar was Vijfhuizen blij mee ondanks dat het gevoel overheerste dat zijn ploeg de volle buit had moeten pakken. “Op basis van de eerste helft waarbij je prima speelt maar 2-0 achter komt ben je blij met een gelijkspel natuurlijk. Het was niet slecht de eerste helft maar we leden gemakkelijk balverlies soms en zij begonnen gewoon heel offensief. De tweede helft was het allemaal net even wat beter van onze kant en op basis daarvan en gezien de kansen hadden vandaag moeten winnen.”

Opstelling Nieuwkoop:
Thomas Boekestein, Noe Esselink, Rick Pouw, Sem Meertens; Thijs van der Zon (80. Chiel Groenewoud), Dirk van den Haak, Boy Vork ©, Sam van den Hoorn, Dave Verhage; Hamza Elmaraije, Sam Vijfhuizen

Sportief geeft 0-3 voorsprong uit handen en lijdt duur puntverlies in jacht op koppositie