0172SPORT column Rick Sinnige, Sinnige teksten

Stoelriemen vast: de Triathlonsport komt er (weer) aan

De Olympische Spelen zijn op komst. Nederland zal in veel verschillende sporten weer vertegenwoordigd zijn. Zelf volg ik met veel interesse de triathlonsport. Zeker nu, want we hebben eindelijk weer eens iemand die mee kan gaan doen om de medailles.

Jaren geleden was de sport Triathlon veel meer een ding dan dat het tegenwoordig is. Regelmatig waren samenvattingen van wedstrijden op televisie te zien, zoals van de wedstrijd in Nieuwkoop. Tegenwoordig behoort Triathlon tot een van de vergeten kindjes in de sportwereld, ondanks dat het een van de zwaarste sporten blijft om te beoefenen.

In de Nederlandse media zien we tegenwoordig vrijwel alleen nog maar aandacht voor de Olympische afstand. Dat terwijl de zogeheten middenafstand en lange afstand veel meer wedstrijdkilometers in zich hebben dan de Olympische afstand. Maar waarom is die aandacht dan zoveel minder? Natuurlijk hadden we in het verleden geluk met namen als Jan van der Marel, Rik van Trigt, Bas Diederen en Yvonne van Vlerken. Al vraag ik me af hoeveel van hun prestaties ook echt zijn uitgelicht in de Nederlandse sportpers.

In 2019 vond het Europees kampioenschap op de lange afstand plaats in Almere. De NOS plaatste zowaar een artikel over de winst van Van Vlerken op hun website. Beelden stonden er niet bij of werden ook niet uitgezonden op televisie.

Een iemand kan de triathlonsport in Nederland nu weer helemaal terug op de kaart zetten: Maya Kingma. Bij de ‘World Triathlon Championship Series’ in Leeds pakte ze op ijzersterke wijze de winst en toonde daarmee klaar te zijn voor de Olympische Spelen. Op Facebook reageerden meerdere toppers die actief zijn op de langere afstanden erg lyrisch. De sport Triathlon wordt weer op de kaart gezet in Nederland.

Een medaille op de Olympische Spelen zou het verhaal afmaken. Niet alleen voor Maya Kingma, maar ook voor de triathlonsport in het algemeen. Het is tijd om de aandacht voor deze bijzondere sport terug te krijgen. Terug naar dat wat het voorheen was. Misschien zou er dan zelfs een moment komen dat men in Nieuwkoop door heeft dat het Nederlands Kampioenschap over de middenafstand al veertien keer in Nieuwkoop is georganiseerd en dat dat in 2021 voor de vijftiende keer gaat gebeuren. Wie weet…

Voor nu hopen we vooral op een topprestatie van Maya Kingma. We blijven het volgen en hopelijk velen met mij. In ieder geval kunnen we concluderen dat de triathlonsport klaar is voor een opmars. Ik zou zeggen: stoelriemen vast.

Doe nu mee aan de 0172SPORT EK-Poule!

Nog 2 dagen om je aan te melden voor de 0172SPORT EK-Poule!