0172SPORT, Aarlanderveen-Nieuwkoop

Slecht begin en gebrek aan scorend vermogen breekt Nieuwkoop op in Aarlanderveen

Aarlanderveen | ‘De trots van de Polder’ zoals de thuisploeg zichzelf noemt heeft voor de tweede week op rij een derby weten te winnen. Groots was het allemaal zeker niet wat de ploeg van Sander van Dijk liet zien, sterker nog de ploeg oogde kwetsbaar maar trof in buurman Nieuwkoop een tandeloze terriër.

De thuisploeg ging voorvarend van start en zocht direct de aanval. Dit resulteerde er in dat arbiter Sjaak Zuidwijk al in de derde minuut naar de stip wees toen Nieuwkoop-doelman Thomas Boekestein enigszins dom Davey Grimmelius naar het gras werkte. Na een korte blessurebehandeling van Boekestein kon hij al in de vijfde minuut de rake inzet van Alessio van der Straaten uit het net halen. Een vroege voorsprong en Nieuwkoop leek hierdoor van slag want vier minuten later was het wederom raak. Een voorzet van Ramon Aronius werd verlengd tot de geheel vrijstaande Jorn Poelwijk die bij de tweede paal Boekestein wederom het nakijken liet. Het thuispubliek ging er eens goed voor zitten en het bekende ’10 10 10’ klonk al gekscherend langs de lijn.

Het was echter Nieuwkoop dat zich herpakte en Aarlanderveen terugdrong. Zelden kwam Aarlanderveen nog in de buurt van Boekestein. Voor rust moest hij nog eenmaal handelend optreden na een goed genomen vrije trap van Luca Janszen, maar verder was het zeer matig wat de thuisploeg liet zien. Waren de bezoekers dan zo goed? Nee, dat zeker niet. Tot echte kansen kwam men bij de oranjehemden ook niet en de schoten uit de tweede lijn van met name Sam Vijfhuizen misten de echte overtuiging. Nieuwkoop ging daarnaast zeer slecht om met de geboden ruimtes die vooral op recht lagen. Te vaak kwamen de spelers aan de bal die je nu net niet het spel wilt laten maken en men liep zich steeds stuk op het groene verdedigingsblok.

‘Zeker de tweede helft speelden we ze bij vlagen helemaal weg’

Jeffrey van Lith vond dat Nieuwkoop meer had verdiend.

De tweede helft was het allemaal een stuk beter wat de ploeg van Manfred van den Bosch liet zien. Jeffrey van Lith nam de positie centraal achterin over van Rick Pouw en dit kwam de opbouw ten goede. De middenvelders werden steeds vaker vrijgespeeld en er werd minder met de bal gelopen. Aarlanderveen oogde kwetsbaar, vooral conditioneel leek men niet op het beoogde niveau te zijn. Nieuwkoop voerde de druk op en Vijfhuizen kreeg na tien minuten een goede kans op de aansluitingstreffer toen Janszen volkomen verkeerd timede op een voorzet en zo Vijfhuizen de kans bood op de aansluitngstreffer. De spits schrok van de mogelijkheid en verprutste de kans. De goed ingevallen Volkert Hoogedoorn zette niet veel later een knappe aanval op met Stan Boekel, maar het schot van de invaller was ook geen probleem voor goalie Jari van Veen. Wel moest hij op het uur zichzelf strekken op een verdekt schot van Vijfhuizen. Het werd steeds duidelijker dat Nieuwkoop in de laatste fase van het spel te kort komt. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok leek Van Veen na een scrimmage voor zijn doel dan toch geklopt te worden maar Steven van der Pijl bracht redding op de doellijn. Een minuut later kreeg Nieuwkoop dé kans toen Zuidwijk wederom naar de stip wees, maar nu in Nieuwkoops voordeel. Pouw meldde zich voor dit buitenkansje maar de druk werd hem te groot met een slecht genomen en door Van Veen met de voet gekeerde strafschop tot gevolg. Een écht slotoffensief werd hiermee de das om gedaan moest ook Jeffrey van Lith constateren. ‘Ik wist voor honderd procent zeker dat als Rick die bal maakt we deze pot niet zouden verliezen. Aarlanderveen zat er namelijk compleet doorheen. Toen die bal werd gekeerd zag je het geloof in een resultaat wegvloeien.’

Van Lith vond dat zijn ploeg te weinig had gekregen op basis van het vertoonde spel. ‘We komen snel met 2-0 achter door persoonlijke fouten en dan vrees je het ergste, maar we kwamen steeds beter in de wedstrijd. Zeker de tweede helft speelden we ze bij vlagen helemaal weg, steeds vonden we de vrije man. Maar de bal wil er maar niet in bij ons, ongelooflijk. Maar iedereen die de wedstrijd heeft gezien moet constateren dat wij onze wedstrijden niet blijven verliezen.’