Probleemstelling: Hoe kan je optimaal positie kiezen voor de goal om zoveel mogelijk kansen om te zetten in doelpunten? Hierbij is afstemming en communicatie tussen de aanvallende spelers van essentieel belang. Dit kan net het verschil zijn tussen wel of geen doelpunt maken.
Tip #1: Eerste en tweede paal altijd bezet
De eerste en de tweede paal moeten altijd bezet zijn. Als bij de eerste paal de bal gemist wordt, kan namelijk altijd de speler die daar achter staat nog een poging doen om de bal in het doel te krijgen. Vaak is het gemakkelijk om de spits naar de eerste paal te laten bewegen en de aanvallende middenvelder naar de tweede paal.
Tip #2: Rol van de buitenspeler
De buitenspeler aan de niet-bal kant moet zorgen dat hij minimaal ter hoogte van de punt zestienmeter te vinden is. Dit noemen wij graag de denkbeeldige derde paal (lijn van het zestienmetergebied). Zo kan een eventuele voorzet die doorschiet of te hoog is alsnog worden opgevangen door de buitenspeler.
Tip #3: Afvallende bal (16-25 meter positie)
Tussen het zestienmetergebied en vijfentwintig meter van de goal wordt vaak vergeten om te verdedigen. Iedereen van de tegenstander is bezig met het verdedigen van het doelgebied. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een middenvelder om deze ruimte op te vullen. Als hij kan worden aangespeeld heeft hij vaak een vrije schietkans van ongeveer plusminus twintig meter van de goal. Tegenstanders lopen vaak te ver door in hun eigen zestienmetergebied waardoor dit een uitstekende mogelijkheid is om jezelf aan te bieden.
Tip #4: Vastigheden afspreken met elkaar
Een tip die ik heb uit het lezen van een interview met Ruben Schaken en Graziano Pelle (ex-Feyenoord). Deze hadden met elkaar afgesproken dat zodra de bal van buiten het zestienmetergebied komt, de eerste paal zou worden aangevallen. Mocht Schaken doorlopen tot in het zestienmetergebied gebied, zou Pelle positiekiezen bij de tweede paal. Doordat deze afspraken heel concreet zijn, weet je ook wat je van elkaar kunt verwachten in bepaalde belangrijke situaties. Onder druk kan je dan makkelijker een keuze maken die leidt tot meer doelpunten!
Tip #5: Bal terug spelen
Soms is het te druk voor het doel van de tegenstander en is de kans op succes gering. Soms zal de bal niet optimaal voor de voeten liggen van de buitenspeler en is het verstandiger om de bal eruit te halen en via de vleugelverdediger de bal naar het middenveld te spelen. Deze kunnen mogelijk vanaf afstand een schot op doel lossen. Vanuit de rebound kunnen de andere aanvallers de bal mogelijk in het doel krijgen.