Ongeslagen reeks Nieuwkoop voorbij na ruime nederlaag bij RKDES

Kudelstaart | Na goede overwinningen op Lugdunum en Koudekerk was Nieuwkoop inmiddels, weliswaar op doelsaldo, naar de koppositie geslopen. Zaterdag stond het uitduel tegen RKDES op het programma. De club uit Kudelstaart was de enige ploeg die Nieuwkoop dit seizoen een nederlaag wist toe te brengen (inclusief beker en vriendschappelijke potjes). Je mocht dus verwachten dat de mannen van Boris van Es op scherp zouden staan om dat recht te zetten. Uiteraard was er RKDES ook veel aangelegen om te bewijzen dat ze een echte angstgegner zijn voor Nieuwkoop en dat de overwinning op de openingsdag van het seizoen geen toevalstreffer was.

De eerste minuten liet Nieuwkoop zien dat het voetballend de bovenliggende partij was en aan de bal beduidend meer kwaliteiten bezit dan de tegenstander. Met een veldoverwicht en enkele mogelijkheden leek Nieuwkoop zijn positie op de ranglijst waar te maken. Echter werd dat niet in de score of grote kansen uitgedrukt. Duidelijk was dat de thuisploeg dezelfde strategie had gekozen als in de thuiswedstrijd. Met een compacte verdediging probeerden ze het spel van Nieuwkoop te ontregelen waarbij zaken als stevige overtredingen en vertragen van het spel niet geschuwd werden.

Naar mate de wedstrijd vorderde werd het spel van Nieuwkoop slordiger, waardoor RKDES in de duels kon komen en het zodoende Nieuwkoop steeds lastiger kon maken. Na 25 minuten werd na een situatie die leek op hinderlijk buitenspel een bal moeizaam uitverdedigd door Nieuwkoop. Die bal werd vervolgens snel diep gespeeld op de spits van RKDES die op het moment van schieten met een alles of niets poging door aanvoerder Joris Verweij tegen het gras werd gewerkt. Dit leidde tot een penalty die vervolgens onberispelijk achter Thomas Boekestein werd geschoten. Voordat Nieuwkoop realiseerde dat het weleens een lastige middag kon worden lag na een goede diepe bal ook plots de 2-0 erin. Binnen vijf minuten tijd stond de wedstrijd op zijn kop. Dit veroorzaakte de nodige irritatie bij SV Nieuwkoop mede in de hand gewerkt door het continue opzoeken van de grenzen door RKDES. Iets waar de jeugdige ploeg van Nieuwkoop geen antwoord op had en duidelijk moeilijk mee om kon gaan. Toch pakten men voor rust het voetballende gedeelte nog enigszins op, waardoor er weer de nodige mogelijkheden waren met een schot op de lat van Hamza Elmarije en een op de vuisten van de keeper geschoten poging door Dave Verhage, tot de rust bleef de stand echter ongewijzigd.

Bij de start van de tweede helft, met Robin Voorend in de ploeg in plaats van Boy Vork, kwam Nieuwkoop binnen twee minuten tot een grote kans, maar invaller Voorend kwam één op één met de keeper niet tot scoren. Hierna bleef Nieuwkoop de ploeg in balbezit, maar tot werkelijk grote kansen leidde dit niet. Met de minuten die verstreken leek het geloof bij Nieuwkoop in een resultaat ook weg te zakken. Toen halverwege de tweede helft een invaller aan Kudelstaartse zijde de bal na een schitterende eerste actie ook nog langs de Boekestein wist te frommelen was het doek voor Nieuwkoop gevallen en de wedstrijd gespeeld. Dat vervolgens ook de 4-0 nog viel na een ongelukkige bal op de hand en makkelijk gegeven strafschop was slechts voor de statistieken.

Doordat ook Aarlanderveen en DWO verloren blijft Nieuwkoop wel koploper. Het is ongekend spannend in 3A. Het gat tussen koploper Nieuwkoop en nummer acht Oegstgeest bedraagt namelijk slechts vier punten.