0172SPORT column Rick Sinnige, Sinnige teksten

Omgekeerde wereld

Bijna twee weken zitten we alweer vast aan de nieuwe coronamaatregelen. Helaas werd besloten om ook nieuwe maatregelen in te voeren voor de sport. Geen gesloten kleedkamers of kantines deze keer, maar volop mee in de avondlockdown. Kortom, niet sporten na 17:00 uur. De omgekeerde wereld.

De maatregel van het niet sporten na 17:00 uur maakt nog maar eens duidelijk dat het kabinet niet weet wat het moet met het sporten. Het doet maar wat. Maatregelen nemen om het maatregelen nemen. Contacten moeten worden verminderd, maar in de buitenlucht op een voetbalveld zullen niet tot nauwelijks besmettingen zijn geweest. Wedstrijden op zaterdag mogen doorgaan en kleedkamers en kantines mogen open blijven. In die binnenruimtes op zaterdagmiddag zie ik nog altijd meer risico’s dan om 19:00 uur op een doordeweekse avond op het trainingsveld.

In het Tweede Kamerdebat van vorige week werd door GroenLinks prachtig het zwabberbeleid van het kabinet wat betreft de sport in kaart gebracht. Sinds de start van de pandemie zijn er tien verschillende maatregelen genomen rondom de sport. Elke keer een andere en elke keer staan ze haaks op vorige maatregelen. Het niet toelaten van publiek langs de lijn is de enige die opnieuw is teruggekeerd. Verder zagen we eerder dat we wel konden trainen, maar geen wedstrijden konden spelen. We moesten in kleine groepjes trainen, op 1,5 meter, jeugd wel en senioren niet, wedstrijden spelen in de regio en kleedkamers en kantines gesloten.

Inmiddels zijn we dus bij de tiende variant. Niet meer sporten na 17:00 uur. Vanzelfsprekend is dit voor veel mensen een probleem. Werk en school duurt tot het einde van de middag en tijd om te sporten is er vervolgens niet meer. Zelf ben ik trainer van SV Nieuwkoop JO15-1 en ook voor ons vormt dit een probleem. Gelukkig lukt het mij dan nog om vrijdag aan het einde van de middag tijd vrij te maken, maar niet voor alle spelers kan dit. Want ja, zaterdag wacht wel gewoon weer een wedstrijd.

‘Samen tegen corona, maar ook samen fit richting het kerstdiner.’

Sport en bewegen is onderdeel van de volksgezondheid, die juist nu zo hard onder druk staat. Na 17:00 uur op een voetbalveld een training doen is nog altijd gezonder dan na 17:00 uur met je reet op de bank voor de televisie liggen. Het is makkelijk om te zeggen dat mensen wel zelf lekker kunnen gaan hardlopen of wandelen. De stimulatie is weg. Je team is weg en daardoor het onderlinge plezier ook. Het zal nooit hetzelfde werken. Daarmee zijn we precies met het omgekeerde bezig van wat we zouden moeten willen bereiken. Heel Nederland lijkt dat te zien, maar de beleidsbepalers in Den Haag en het OMT zien dit niet. Terwijl eerder werd uitgesproken dat sport zo belangrijk was en dat er niet opnieuw dergelijke maatregelen genomen mochten worden als in de eerste lockdown. Die woorden blijken weinig waard.

Het nemen van maatregelen om de verspreiding van het virus te stoppen is enorm belangrijk, maar dit is de omgekeerde wereld. Mooi is het om te zien dat profsporters zich tegen de maatregel uitspreken en dat ook in de Tweede Kamer veel weerstand is. De vraag is of het kabinet bij een eventuele verlenging van de avondlockdown, deze maatregel wel ongedaan durft te maken. De toekomst zal het uitwijzen. Tot die tijd zullen we op de tanden moeten bijten. Opnieuw. Blijf lachen en vooral bewegen, ook na 17:00 uur als je de mogelijkheid hebt. Samen tegen corona, maar ook samen fit richting het kerstdiner.

Nicolaas Boys buigt 2-0 achterstand na de rust om

Manfred van den Bosch, Mark Cornellise, 0172SPORT

Manfred van den Bosch stopt als trainer sv Nieuwkoop