Off-day Nieuwkoop zorgt voor grote nederlaag op bezoek bij VUC

Den Haag | Na een rooskleurige seizoenstart in de tweede klasse zat er zaterdag ineens zand in de motor van het elftal van Boris van Es. Een off-day zorgde voor een ruime nederlaag op bezoek bij mede-hoogvlieger VUC. Door de nederlaag is Nieuwkoop de koppositie in de competitie kwijt en zag het naast VUC ook Donk passeren.

Met Rick Pouw terug in de basis – hij keerde terug van een schorsing – begon Nieuwkoop aan het duel in Den Haag. Vanaf de aftrap was duidelijk dat het een lastig duel zou gaan worden voor Nieuwkoop. VUC was erg fel en had de beschikking over snelle en behendige buitenspelers. Binnen vijf minuten kon de thuisploeg al twee grote kansen noteren. Na acht minuten kregen de zwart-witten de ideale kans om op voorsprong te komen, toen de bal na een duw op de stip ging. De penalty werd vervolgens feilloos benut, 1-0. Na een kwartier voetballen werd de score al verdubbeld. Een voorzet van dichtbij kon worden ingetikt en betekende de 2-0.

Nieuwkoop kwam er niet aan te pas in de wedstrijd en dus werd gekozen om in het duel de formatie te veranderen van 4-3-3 naar het inmiddels vertrouwde 3-5-2. Daarnaast kwam Melvin van den Hooren in de ploeg voor Jeffrey van Lith. De formatiewisseling zorgde achterin voor iets meer grip op de wedstrijd, maar aanvallend bleven de oranjehemden het lastig houden. De enige kans die het voor rust kreeg was een poging van Sam van der Hoorn uit een vrije trap. Zijn inzet vloog over het doel.

Na rust begon Nieuwkoop met Stan Boekel en Thijs van der Zon als invallers aan de tweede helft. Maar ondanks de goede bedoelingen lag de bal er al snel weer in. Doelman Thomas Boekestein stond een eindje voor zijn doel en dat werd gezien door één van de middenvelders van VUC. Hij schoot vanaf de middenlijn de bal ineens over een verbouwereerde Boekestein heen. Na die derde treffer kwam er een fase waarin Nieuwkoop de overhand kreeg en ineens wél tot kansen kwam. Pogingen van Boekel, Van der Zon en Van den Hooren troffen echter geen doel.

“We mogen van geluk spreken dat het maar 4-0 was.”

Boris van Es na de nederlaag van zijn ploeg

Daar waar de bal er voor Nieuwkoop niet in wilde, zat het VUC aan de andere kant mee. Een diepe bal werd verkeerd ingeschat door Boekestein, die over de bal heen dook en toe moest zien hoe een doorlopende aanvaller de bal binnen kon tikken. In de slotfase bleef de thuisploeg goede en grote kansen krijgen. Een klein wonder was dat het bij 4-0 bleef.

Trainer Boris van Es baalt van de nederlaag, maar ziet het vooral als een smetje op een goede start van het seizoen. “We mogen van geluk spreken dat het maar 4-0 was. Ik wil niet van een complete off-day praten. VUC heeft een heel goede ploeg en wij hebben dat niveau nog niet. Snel vergeten en het vizier op CSW. We hebben nog steeds een prachtige start van de competitie.”