Nieuwkoop verrast met zege op FC Oegstgeest

Nieuwkoop | De ploeg van Manfred van den Bosch weten eindelijk weer hoe zoet een overwinning kan smaken. Nieuwkoop stond na zeven wedstrijden op de voorlaatste plaats, met slechts één doelpunt, dat ook nog eens uit een vrije trap kwam. Verdedigend stak het tot dusverre prima in elkaar, aanvallend kon het team zelden een vuist maken. In de wedstrijd FC Oegstgeest waren er aanvallend wat meer mogelijkheden en dit resulteerde prompt in een knappe maar terechte zege voor de.

Nieuwkoop trad aan in een 4-3-3 systeem met als opvallende naam Sallem Chemlali die als linksbuiten fungeerde. De behendige aanvaller – vorig seizoen nog speler van Aarlanderveen – speelde zijn wedstrijdjes dit seizoen in een vriendenteam maar is bereid bevonden het vlaggenschip van wat aanvallende impulsen te voorzien.

Daar waar je verwacht dat FC Oegstgeest als hoogvlieger het spel zou gaan maken op Sportpark de Dulen, viel het op dat de bezoekers erg afwachtend waren. Nieuwkoop zelf startte gretig en had dan ook het beste van het spel in de beginfase. Na een kwartier resulteerde dit in de voorsprong. Na een scrimmage maakte Boy Vork de openingstreffer.

Meer kansen volgden in het vervolg van de eerste helft. Na iets meer dan twintig minuten was Sam Vijfhuizen dichtbij een verdubbeling van de score, maar hij raakte de paal. De rebound was een prooi voor de keeper van Oegstgeest. Na een half uur kreeg Dave Verhage een goede mogelijkheid, maar zijn inzet vloog voorlangs. Diezelfde Verhage zette kort daarna goed druk op de achterhoede van de uitploeg, veroverde de bal, maar kon het niet afmaken.
Nieuwkoop had Oegstgeest bij de strot en zag dat de aanvoerder van de uitploeg na zevenendertig minuten zijn tweede gele en dus rode kaart pakte. De overtal situatie resulteerde vlak voor rust in een levensgrote kans voor Vijfhuizen op de 2-0, maar oog in oog met de keeper schoot de aanvalsleider op de doelman.

‘Voor rust moeten we de 2-0 maken, maar al met al is dit een erg mooie overwinning’

Doelpuntenmaker Boy Vork

In de tweede helft was Oegstgeest een stuk feller dan in de eerste. Het zorgde ervoor dat Nieuwkoop, ondanks het numerieke overtal op het veld, moeite had met de tegenstander. Tot grote kansen wisten de bezoekers overigens niet te komen. Een kwartier voor tijd zorgde uitgerekend Chemlali voor de verlossing door de bevrijdende 2-0 tegen de touwen te werken.

In de slotfase kreeg Nieuwkoop nog kansen om verder weg te lopen van Oegstgeest, maar onder meer een drie tegen twee-situatie werd om zeep geholpen. Ook Chemlali kon zijn tweede goal maken, maar van dichtbij schoot hij over. De gemiste kansen zorgde er uiteindelijk voor dat de stand 2-0 bleef, maar het betekende ook de zeer gewenste en verrassende overwinning voor SV Nieuwkoop.

Boy Vork, de man van het openingsdoelpunt was in zijn nopjes met de verrassende zege op runner-up van de ranglijst: ‘Ik vond ons erg sterk starten. We waren scherp wonnen veel duels. Daarnaast voetbalden we ook heel behoorlijk. Dit zorgde voor een 1-0 voorsprong. We gaven nagenoeg niks weg en ook na de rode kaart veranderde er weinig. Wel moeten we voor rust de 2-0 maken, dat zou het voor hun erg lastig maken hier nog met een resultaat te vertrekken. Dit doen we niet en dan beginnen we de tweede helft ook nog eens niet goed. Wel geven we heel weinig weg, maar zelf creëerden we ook niet veel. In de slotfase krijgen we nog een aantal goede kansen en maken we de 2-0 en dan is het gespeeld. Uiteindelijk kunnen we nog verder uitlopen want de kansen waren er. Al met al een erg mooie overwinning.’

Nieuwkoop stijgt dankzij deze zege naar plek dertien en haakt aan bij de middenmoot. Zo staat nummer acht VVSB bijvoorbeeld op slechts drie punten. Er is – mede door de overwinning – weer zicht op de veilige plaatsen voor Nieuwkoop.

Na het laatste fluitsignaal ontstond er grote paniek op en naast het veld toen de ingevallen Bart Schuurman roerloos op het gras bleef liggen. Hij was niet aanspreekbaar en terwijl er werd gewacht op de ambulance hoopte iedereen het beste. De toegesnelde broeders arriveerden al binnen een paar minuten en gelukkig was Schuurman na enige tijd weer aanspreekbaar. Een botsing waarbij hij geraakt werd aan het middenrif was uiteindelijk de aanleiding voor de zeer nare situatie. Door de klap werd hem de adem ontnomen wat ertoe leidde dat hij het bewustzijn verloor. Gelukkig voor alle betrokkenen en in het bijzonder voor Schuurman zelf kon hij op eigen kracht de kleedkamer bereiken en hoefde hij niet met de ambulance mee.