Nieuwkoop loopt zware averij op in Oudewater

Oudewater | Nieuwkoop startte zaterdag de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd tegen FC Oudewater. De ploeg van trainer Michel Strating hoopte hier de jacht op de periodetitel voort te kunnen zetten. De druiven zijn echter zuur, want de oranjehemden hadden het zichtbaar moeilijk op Sportpark Markveld dat meer leek op een knollentuin dan een voetbalveld.

De conditie van het veld had veel invloed op het spel van de bezoekers dat over het algemeen al geen fan is van een natuurlijke ondergrond. Dit syndroom blijft de ploeg van Michel Strating achtervolgen. Voor Oudewater voelde het duidelijk vertrouwder en was dan ook van meet af aan de ploeg met het meeste balbezit. De eerste noemenswaardige mogelijkheid kwam van de thuisploeg. Uit een hoekschop werd de bal doorgekopt en uiteindelijk naast geknikt. Een tegenvaller voor Nieuwkoop volgde, want na een kwartier spelen moest Job Stolk met een hamstringblessure het veld verlaten. Dit betekende de rentree van Jeffrey van Lith.

Na twintig minuten was Oudewater twee keer dichtbij de openingstreffer. Eerst wist Thomas Boekestein knap redding  te brengen toen hij oog in oog kwam met Oudewater-aanvaller Bart Grifioen, even later was Boekestein wel gezien maar waren teruglopende verdedigers er snel genoeg bij om het schot op doel te blokkeren. Nieuwkoop begon vervolgens meer van zich af te bijten en kwam in een betere fase terecht. Boy Vork was dichtbij de openingstreffer maar doelman Timo van der Mueren tikte de inzet uit de benedenhoek. Vervolgens was Dirk van den Haak -die een mooie pass Rick Pouw goed controleerde – dichtbij maar ook hij zag zijn schot richting de verre hoek gekeerd met een teen worden. Ook Van Lith had een mogelijkheid. Na een hoge bal van Volkert Hoogendoorn werd zijn kopbal gevangen door de keeper.

Helaas voor Nieuwkoop was het direct na deze mogelijkheden raak aan de andere kant. Een afvallende bal na de zedse corner voor de thuisploeg werd door Griffioen binnengekruld, 1-0. De thuisploeg had voor rust nog kansen om de score te vergroten, mede door slordig spel van Nieuwkoop. Zo ver kwam het uiteindelijk niet.

De tweede helft bracht uiteindelijk niet veel verbetering bij Nieuwkoop. Het spel bleef slordig en Oudewater kon regelmatig eenvoudig door de defensie heen spelen. Eenmaal ging de bal voorlangs, twee keer bracht Boekestein redding. De eerste echte mogelijkheid voor Nieuwkoop in de tweede helft konden we pas na vijfenzestig minuten noteren en kwam op naam van Justin Poelwijk die vanuit een hoekschop Van der Mueren tot een redding dwong.

‘De tweede periode is klaar, dat is zuur’

Michel Strating geloofd niet meer in de periodetitel

Nieuwkoop had aanvallend gezien weinig in de pap te brokkelen en het gemis van zowel Dennis Boer als topscorer Sam Vijfhuizen, die beiden door een blessure het openingsduel van 2020 aan zich voorbij moesten laten gaan, was goed zichtbaar. Wel kreeg het vlak voor tijd nog een behoorlijke kans op de gelijkmaker. Een geweldige diepe bal van achteruit werd door de diepgaande Van den Haak in de handen gekopt van Van der Mueren. Nieuwkoop gaf ondertussen ruimtes weg om de gelijkmaker te forceren en Oudewater maakte daar in de extra tijd gretig gebruik van. Griffioen slalomde zich knap door de overgebleven Nieuwkoop-defensie én Boekestein en schoof vervolgens de bal in het lege doel, 2-0. Een minuut later zorgde Wouter van Sprundel voor het slotakkoord en de 3-0 eindstand.

‘We hadden nog een uur kunnen voetballen maar wij hadden niet gescoord vandaag’

sv Nieuwkoop-aanvoerder Joris Verweij

Trainer Strating was na afloop niet tevreden over het spel van zijn ploeg. ‘We misten vandaag voorin onze vaste mensen waardoor ik het accent meer op het middenveld wilde leggen maar dat viel niet mee om daar te voetballen. Het veld was verschrikkelijk, iedere bal moest eerst tot twee keer gecontroleerd worden. Dit speelde Oudewater in de kaart. Zij stroopten de mouwen op en zaten er steeds bovenop, dat deden ze goed. De tweede periode is hierdoor klaar en dat is zuur.’
Ook aanvoerder Joris Verweij zag dat de conditie van de grasmat zijn ploeg niet ten goede kwam. ‘Noodgedwongen speelden we vaak te snel de lange bal want voetballend ging het niet. Zij beschikten over veel fysiek waardoor de bal voorin niet vast gehouden kon worden. Toen we zelf op het middenveld wat meer in de duels kwamen ging het beter maar tot veel kansen kwamen we niet. We hadden nog een uur kunnen voetballen maar wij hadden niet gescoord vandaag, desalniettemin is 3-0 geen reëel beeld maar de overwinning voor Ouderwater was zeker verdiend.’