Nieuwe NSV’46-trainer Robert Swart stelt zich voor

Noorden | De inkt op het zojuist ondertekende papierwerk is nog nat als we aanschuiven voor een interview met Robert Swart, vanaf komend seizoen de opvolger van Dennis van den Ing bij NSV’46. Een deur verderop – in de kantine van de Noordense voetbalcub – is de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie inmiddels in volle gang en daar werd zojuist de officiële papierwinkel ondertekend. Maar wie is die man die “de Koeten” komend jaar richting een mooie eindrangschikking moet gaan leiden eigenlijk?

‘Mijn naam is dus Robert Swart, gelukkig getrouwd met Miranda en vader van een dochter van achttien en een zoon van veertien, ik ben woonachtig in Hazerswoude-Dorp’, steekt de oefenmeester meteen van wal.
Swart, in het dagelijks leven werkzaam als accountmanager bij een bedrijf gespecialiseerd in opslagsystemen, verteld dat hij zelf op vijfjarige leeftijd voor het eerst in clubverband tegen een bal trapte bij het plaatselijke Hazerswoudse Boys. Daar doorliep hij alle jeugdelftallen om vervolgens op zeventienjarige leeftijd zijn debuut te maken in de hoofdmacht. Later zou hij ook nog spelen voor Zwammerdam en Bodegraven om op zijn vierendertigste zijn voetbalschoenen definitief op te bergen en zich volledig te storten op zijn trainerscarrière. Die carrière kreeg al vorm op dertienjarige leeftijd. ‘Ik begon al op vrij jonge leeftijd met het trainen en coachen van verschillende jeugdelftallen, te beginnen bij de F’jes. Toen ik uiteindelijk trainer was van de A1 ben ik met die groep doorgestroomd richting de senioren en werd ik verantwoordelijk voor het tweede elftal waarbij ik nauw samenwerkte met Manfred van den Bosch. Na drie jaar werd ik assistent/hoofdtrainer en deed ik ook om de week de training en de wedstrijdbesprekingen. Een rol die ik doorzette toen Manfred vertrok en Edwin de Bruin kwam. Afgelopen jaar ben ik begonnen bij sv Zevenhoven waar ik het tweede elftal onder mijn hoede heb. Ondanks dat ik het er geweldig naar mijn zin heb bij deze warme club kon ik de kans die NSV’46 mij bood niet laten gaan, zodoende zitten we dus nu hier om deze tafel. En gezien het feit hoe ik net ontvangen ben denk ik dat ik hier ook bij een warme club terechtgekomen ben en dat ik de juiste keuze heb gemaakt.’

‘De saamhorigheid van trainers en spelers als team vind ik persoonlijk het mooiste’

Robert Swart | Nieuwe trainer NSV’46

Voetbalvisie
Gevraagd naar het type trainer of speelwijze die hem aanspreekt laat de negenenveertigjarige weten dat hij aanvallend voetbal voorschrijft en dit ook wil etaleren met zijn nieuwe club. ‘Het systeem is voor mij afhankelijk van het spelersmateriaal, in meerdere formaties kun je aanvallend voetbal spelen natuurlijk. Trainers als Cruijff, Koeman, Guardiola en Klopp vind ik interessant, die voetballen om te winnen, waarbij het individu veel ruimte krijgt om zich te etaleren zolang het teambelang maar voorop blijft staan. De saamhorigheid van trainers en spelers als team vind ik persoonlijk het mooiste’, aldus Swart die er aan toevoegt dat plezier maar ook zeker het teambelang bij hem ten alle tijden voorop staat.

Doelstelling
‘De spelersgroep van NSV’46 heb ik nog niet volledig op mijn netvlies, maar van wat ik gezien heb is het een gemêleerde groep met genoeg kwaliteiten’, aldus Swart die sinds een aantal jaar ook zelf weer op het veld te vinden is als voetballer, zij het bij de veertig plus veteraren in Zwammerdam op vrijdagavond. Zo kwam hij de Noordenaren tegen tijdens ontmoetingen met zijn oude club Hazerswoudse Boys en kreeg hij dit seizoen een indruk van wat hem te wachten staat tijdens de wedstrijd tegen Zevenhoven. ‘Daarnaast beschikt deze ploeg over voldoende ervaring wat het makkelijker maakt om jonge spelers langzaam te laten proeven aan het “grote” werk. Mijn eerste doelstelling is om middels verzorgt en attractief voetbal weer mee te gaan doen om de prijzen. Ik denk dat we ons als eerste moeten richten op een periodetitel om vandaar uit verder te kijken. Door nauw samen te werken met de trainer van het tweede elftal en Arie van der Laan die is aangesteld om de jeugd te coördineren en de talentvolle groep JO19 onder zijn hoede neemt, kunnen we dit hopelijk zo snel mogelijk waarmaken’, besluit de trainer die zich vervolgens opmaakt voor een kennismakingsrondje in de kantine.

‘Middels verzorgt en attractief voetbal wil ik weer mee gaan doen om de prijzen’

Robert Swart spreekt zijn ambities uit

Wilfred Geerlof, die in november tijdens de Algemene Ledenvergadering na negen jaar de voorzittershamer overnam van Rinie van Koert, licht de keuzes van beide nieuwe gezichten toe. ‘We hebben met Robert, denken wij, een clubman in handen die verder kijkt dan alleen het eerste elftal. In combinatie met Arie en Roland Leliveld leggen we met Robert de basis waarbij we ons ook focussen op de doorstroming vanuit de jeugd. Er komt een goede lichting aan die we de tijd willen gunnen om de huidige groep over een paar jaar op te volgen.’ Volgens Geerlof, die tijdens zijn eerste nieuwjaarsreceptie tijdens zijn speech zowel Swart als Van der Laan introduceerde en samen de handtekeningen zette, breken er voor de Noordenaren mooie tijden aan.

De Sportverkiezing Nieuwkoop 2019 op vrijdag 13 maart 2020 | Voordragen kandidaten gestart

Arjan van der Laan nieuwe trainer Altior