Nicolaas Boys verrast maar beloont zichzelf niet tegen Aarlanderveen

Nieuwveen | 0172SPORT-CUP titelverdediger Aarlanderveen trapte het toernooi gisteren af in Nieuwveen, waar Nicolaas Boys de gastheer was. De bezoekers hadden zichtbaar niet gerekend op heel veel verzet van de nieuwe zaterdag vierdeklasser en kwam deze onderschatting eigenlijk de gehele wedstrijd niet te boven.

De ploeg van Sander van Dijk begon natuurlijk als de favoriet aan de wedstrijd en had zijn ploeg waarschijnlijk de opdracht meegegeven om uit de duels te blijven en veelvuldig de ruimtes aan de zijkanten te zoeken. Dit werd veelvuldig middels de crosspass van achteruit geprobeerd maar de Nieuwveners hielden de boel compact, kantelden steeds mee en de jeugdige backs waren, wanneer de buitenspelers van Aarlanderveen in balbezit kwamen, hun opponent steeds de baas. Het tempo van Aarlanderveen lag simpelweg genoeg ook niet hoog genoeg om op deze wijze Nicolaas Boys te ontregelen.

Wel was de eerste grote kans na een kwartier voor de bezoekers. Junior Sonowo miste op de doellijn echter de bal waar hij het leer na een voorzet voor het inglijden had. Tien minuten later bracht linksbuiten Davey Grimmelius de bal voor de Nieuwveense goal waar Luke van Veen de bal ongelukkig bij de eerste paal achter zijn eigen doelman knikte.
Diezelfde Van Veen dacht enkele minuten later middels een lepe vrije trap zijn ‘fout’ goed te maken door Aarlanderveen-keeper Jari van Veen van grote afstand te verrassen. De van DOSR overgekomen doelman met geringe lengte kon echter opgelucht ademhalen. Niet veel later probeerde Luke van Veen het nogmaals – nu van een meter of veertig – en zag hij zijn inzet buiten het bereik van de keeper op de lat uiteenspatten.

Nicolaas Boys vond in deze fase door de as van het veld steeds meer de vrije ruimte en dit kon niet los worden gezien dat het de centrale verdedigers van de bezoekers aan snelheid ontbeert en hierdoor niet durfde aan te sluiten. Peter Burgmeijer kwam veelvuldig in balbezit en dit resulteerde in een paar prima uitbraken. Uit één van deze kansen wist Roan Sassen op aangeven van Burgmeijer de gelijkmaker te noteren. Op slag van rust had Fitz MacLean de 2-1 voor het intikken maar ook hij maaide in kansrijke positie over het speeltuig heen.
Aarlanderveen zette hier bar weinig tegenover, verloor op het middenveld – waar de fysiek sterke Nieuwvener Joey Haak heerste – bijna ieder duel en ook spits Jorn Poelwijk kreeg geen voet aan de grond. Het fluoriserende wegwerkers-tenue op het niet al te best verlichte veld voorkwam dat hij ècht onzichtbaar was.

De tweede helft bracht Van Dijk met Luca Janszen meer snelheid achterin maar aan het spelbeeld veranderde de het eerste half uur niet veel. Weinig echte kansen voor beide ploegen. Als er dan toch een kans gecreëerd werd was Aarlanderveen-aanvoerder Thom Nouwens erbij betrokken. Nouwens koos er in het tweede bedrijf steeds meer voor om te gaan zwerven en zo niet meer in de tang te komen bij Haak en Burgmeijer.
De grootste kans was echter voor de thuisploeg dat Bram Egbers bijna een eigen doelpunt zag maken na een vlot lopende aanval. De ingevallen Janszen kwam zeer goed weg toen hij de bal met de hand van de voeten van Nicolaas Boys-spits Tom van Nieuwburg gleed die daarna een vrije doorgang had gehad. Arbiter Augustin zag echter de handsbal over het hoofd of zag er geen overtreding in. De tegenstoot resulteerde in een corner die door Steven van der Pijl tot doelpunt gepromoveerd werd.

Met nog een minuut of vijf op de klok begon het slotoffensief van de thuisclub, maar tot de gelijkmaker wist het niet te komen. Aarlanderveen zal zodoende opgelucht adem hebben gehaald na een zwaar wedstrijdje op het Nieuwveense kunstgrasveld. De Nieuwveense ploeg van trainer Mo Bougrine bood uitstekend partij, oogt fris en lijkt klaar voor de eerste echte krachtmeting tijdens hun debuut op de zaterdag.

Foto’s: Kees Verhaar