Nicolaas Boys en NSV’46 bewaren spektakel voor het laatst in evenwichtige derby

Nieuwveen | De doelkansen waren na 88 minuten spelen op één hand te tellen, beide ploegen hadden zich wellicht al neergelegd bij een doelpuntloze editie van deze altijd beladen derby. Toch dacht NSV’46 alsnog de buit binnen te hebben met een doelpunt in de 89e minuut, maar Nicolaas Boys sloeg diep in blessuretijd terug en zo bleef de burenruzie uiteindelijk in evenwicht.

Prachtig weer, knallend vuurwerk, veel publiek, een zingend Vak-N en een gutsende biertap. Met andere woorden, alle ingrediënten waren aanwezig voor een spectaculaire aflevering van Nicolaas Boys tegen NSV’46.

De thuisploeg liet vanaf minuut één zien er zin in te hebben, knokte voor elke meter en waren niet van plan een tegendoelpunt te incasseren deze middag. Met vier, veelal vijf man achterin werd het fort bewaakt. Vanzelfsprekend was de bezetting voorin niet altijd optimaal, toch waren de beste kansen in de eerste helft voor de ploeg van trainer René Ras. Een afstandsschot van de sterk spelende Sven Hoogervorst vloog na zo’n vijf minuten spelen maar net naast het doel van keeper Bas Kalshoven. Halverwege het eerste bedrijf was het wederom de talentvolle middenvelder die een poging waagde maar ook deze actie leverde geen doelpunt op. De bezoekers leken na een half uur spelen eindelijk wakker geschrokken. De tot dan toe onzichtbare Robin van Koert kopte knap door op de diepgaande Florencio Faneyte maar zijn schot was een prooi voor keeper Xander Hardsteen. Vlak voor rust miste Fitz MacLean de beste kans tot dan toe, hij verscheen alleen voor keeper Kalshoven maar laatstgenoemde kwam als winnaar uit deze tweestrijd.

“Wij speelde tegen een verdedigend ingesteld Nicolaas Boys vandaag en hadden moeite om er doorheen te komen”

Stefan van Tol | Verdediger NSV’46

De tweede helft was koud begonnen toen wederom MacLean twee mooie kansen kreeg. Zijn eerste poging, een knappe diagonale kopbal ging maar net naast, de kans die daarop volgde, een vrije schietkans zeven meter van het doel, had ten aller tijden de 1-0 moeten betekenen maar ook deze poging ging naast. En wanneer je zelf de sporadische kansen niet maakt gaat de bal er veelal aan de andere kant in zal menig Nicolaas Boys-supporter hebben gedacht en gevreesd. Niet ten onrechte zo bleek want in de laatste tien minuten werd NSV’46 beter. De ploeg van Dennis Thijssen pakte eindelijk het initiatief en zette de thuisploeg met de rug tegen de muur. De in de tweede helft sterk spelende Faneyte zag zijn poging in de 82e minuut nog gekeerd worden maar wist zes minuten later wel de 0-1 op het scorebord te zetten. Groot feest bij de Noordenaren die van vreugde over elkaar heen rolden in de overtuiging dat er drie punten waren gepikt in Nieuwveen. Toch was het slotakkoord dus voor Nicolaas Boys. De onvermoeibare en sterk ingevallen Per Burmanje stoomde op rechts nog maar eens op en kreeg de bal bij toeval precies voor de voeten. Kalshoven kwam op tijd zijn doel uit maar zag de bal toch over zich heen gestift worden om vervolgen tergend langzaam via de binnenkant van de paal in het doel te belanden.

“Het was een slechte wedstrijd maar wij hadden wel de beste kansen”

Luke van Veen | Verdediger Nicolaas Boys

De 1-1 was over de gehele wedstrijd gezien een terechte uitslag. Nicolaas Boys werkte hard, knokte voor de punten, NSV’46 is de betere ploeg maar liet simpelweg te weinig zien en met slechts twintig minuten goed en dominant voetbal win je over het algemeen geen wedstrijden. En zeker geen beladen derby, dat bleek afgelopen zaterdag maar weer eens.

Stefan van Tol beaamde dat na afloop. “We speelde tegen een erg verdedigend ingesteld Nicolaas Boys. We hadden veel moeite om er doorheen te komen. Het was geen mooie pot voetbal maar in de laatste twintig minuten waren we wel oppermachtig, toen kwamen zij er niet meer aan te pas. Uiteindelijk scoor je en dan denk je met de volle buit Nieuwveen te verlaten, helaas voor ons viel toch nog die gelijkmaker.”

Luke van Veen was uiteraard opgelucht na afloop. “Wij verdienden het niet om te verliezen vandaag. Het was wel een slechte wedstrijd denk ik. NSV was misschien wat vaker aan de bal maar wij hadden de beste en meeste kansen. Gelukkig maken we nog de gelijkmaker, een belangrijk puntje voor ons om nacompetitie te voorkomen. Nu moeten we ons zaterdag proberen veilig te spelen tegen Warmunda.”