Matig Nicolaas Boys keert zonder punten huiswaarts

Zoeterwoude | Na een mooie reeks met goede resultaten is Nicolaas Boys in de lastige uitwedstrijd tegen SJZ tegen zijn eerste nederlaag van 2024 aangelopen.

Op voorhand beloofde het een aantrekkelijke wedstrijd te worden, aangezien beide ploegen in de subtop bivakkeren. De thuisploeg, die na de winterstop nog in goede doen is, ging voortvarend van start. Het drukte Nicolaas Boys terug op eigen helft en dat leverde SJZ gelijk ook twee grote kansen op. Eerst was het Jordy van Eijk die net buiten de zestienmeter gepoort werd door Dave Plooij, zijn schot werd vervolgens prachtig uit de rechterbenedenhoek getikt door Xander Hardsteen. Een paar minuten later was het Daan van Rijn die alleen voor Hardsteen verdween, maar zijn schot ging over. Ook na deze gemiste kansen liet SJZ de bal lekker rond gaan en via de behendige Caleb van der Helm, die het spel verdeelde, bleef men gevaarlijk. Na ruim een kwartier spelen was het alsnog raak voor de thuisploeg. Een pass over links werd bij de tweede paal laag over de grond ingeschoten door Marc Griffioen: 1-0. Nicolaas Boys had tot deze openingstreffer nog niets aanvallends kunnen laten zien. Ze waren slordig in balbezit en de passes voorin kwamen vaak ook niet aan of er zat een verdediger van SJZ tussen. Maar naarmate de eerste helft vorderde kreeg het toch een aantal mogelijkheden. Zo gaf Rocco Uyttewaal een dieptepass het strafschopsgebied in, maar SJZ doelman Gijs Brinks kon niet iets eerder bij de bal zijn voordat Fitz MacLean gevaarlijk kon worden. Even later zette Van Eijk spits Mike van der Aar voor diezelfde doelman, maar hij schoot de bal recht in de handen van de keeper. Ook SJZ was nog een keer dicht bij een verdubbeling van de score, maar Hardsteen tikte een vrije trap knap via de lat uit de goal.

In de rust had Nicolaas Boys trainer René Ras enkele aanpassingen gedaan in het elftal zonder dat er gewisseld werd. Zo gingen ‘de boys’ in de tweede helft met drie spitsen spelen om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Zijn manschappen kwamen prima uit de kleedkamer en kregen direct een kans via aanvoerder Luke van Veen, zijn schot ging echter hoog over. Daarna kregen de Nieuwveners een vrije trap waar Sven Hoogervorst achter ging staan. Zijn inzet werd door Brinks prachtig onder de lat weggetikt. Ook wingback Van Eijk was nog dicht bij de 1-1, zijn schot werd echter ook door de goalie van de thuisploeg gekeerd.

“Na een goede reeks van ons was dit een meer dan terechte nederlaag”

Peter Burgmeijer | Middenvelder Nicolaas Boys

Langzamerhand werd de wedstrijd iets harder met zowel kleine als grote overtredingen. Fabio Dos Santos was hier vaak het slachtoffer van en doordat het spel veelvuldig stil lag trok scheidsrechter Ruijl maar liefst vijf gele kaarten. Daarvan waren er vier voor de thuisploeg en ook Rik Verkerk werd op de bon geslingerd. Waar het ondertussen wachten was op de gelijkmaker, viel in de 63e minuut van de wedstrijd de verrassende 2-0. Hoogervorst, de normaliter zo balvaste middenvelder, leed balverlies op het middenveld. Hij probeerde zijn fout te herstellen door achter zijn man aan te lopen, maar tikte hierbij zijn tegenstander in het strafschopsgebied aan. Scheidsrechter Ruijl kon niets anders doen dan naar de penalystip wijzen en het was Roy Versteegen die Hardsteen kansloos liet: 2-0.

Na deze domper bleef voor Nicolaas Boys het spelbeeld hetzelfde. ‘Zwart en groen’ bleef vol op de aanval spelen, waar SJZ loerde op de counter. Twintig minuten voor tijd ontstond er een opstootje na een overtreding van Van Eijk. In de ogen van de SJZ spelers was dit een te harde overtreding, maar de arbiter zag hier geen gele kaart in. Van Eijk werd belaagd door een aantal spelers van de thuisploeg en aangezien het opstootje voor de tribune plaats vond ging ook het publiek zich ermee bemoeien. De gefrustreerde Van Eijk gooide de bal richting het hoofd van een SJZ speler en kon met rood vertrekken. Ondanks dat Nicolaas Boys met een man minder verder moest gaf het niet op en de ingevallen Per Burmanje kopte een kwartier voor tijd nog op de paal. Het slotakkoord was echter voor de thuisploeg. Waar Hardsteen van dichtbij in eerste instantie nog redde, was het daarna alsnog raak: 3-0.

Het zat de Nieuwveners duidelijk niet mee deze middag, maar al met al slikte het een terechte nederlaag. Zo vond ook middenvelder Peter Burgmeijer. “Het is een beetje een zure nederlaag. We hadden natuurlijk een goede reeks neergezet, maar in mijn ogen was het wel een meer dan terechte verliespartij. In de eerste helft hadden we in eerste instantie wat moeite met hun speelwijze, later kregen we wat meer grip en werden we zelf ook wat gevaarlijker. Na de rust deden we nog een paar omzettingen en kwamen we beter in de wedstrijd. Na de 2-0 en de rode kaart was het wel een beetje over bij ons.”