Jack Schoonenwolf plaatst zich voor NK schaken D-categorie tot 12 jaar

Zevenhoven | Jack Schoonenwolf heeft zich tijdens het Noord-Hollandse D schaakkampioenschap geplaatst voor het NK schaken. Dit kampioenschap werd – in samenwerking met de Hoornse schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn – gespeeld in Zwaag.

Over twee dagen verdeeld werden er in totaal negen ronden gespeeld, vijf op zaterdag en vier op zondag. Het speeltempo was dertig minuten per persoon per partij plus 10 seconden increment. Er waren 21 schakers naar het kwalificatietoernooi gekomen, waarvan de beste vijf zich zouden plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap.

Zevenhovenaar Schoonenwolf won de eerste twee rondes betrekkelijk eenvoudig en kon zich vervolgens opmaken voor de partij tegen de gedoodverfde favoriet Arthur de Winter. Na een spannend middenspel kwam Jack door een trucje een pion achter, dit werd daarna zeer professioneel uitgespeeld door De Winter. De volgende ronde speelde Schoonenwolf tegen clubgenoot en goede bekende Quint de Jong, dit werd al snel remise. De laatste ronde van de zaterdag trad Schoonenwolf aan tegen Stefan van de Duijs, deze partij wist Jack overtuigend te winnen. Dit alles resulteerde in een vierde plaats na dag één.

Op de tweede dag ging het toernooi verder met de zesde ronde. De nummers drie en vier kwamen tegen elkaar uit, dit waren Guido van Hesselingen en Jack Schoonenwolf. Deze partij eindigde in een teleurstellende remise. De zevende partij tussen Dennis Jansma en Jack Schoonenwolf begon met de Siciliaanse opening en was heel spannend, na een lang gevecht eindigde ook deze partij in een remise. In de achtste ronde stelde De Winter zijn kampioenschap veilig door van Guido van Hesselingen te winnen. De 11-jarige Schoonenwolf won ook heel knap van Gagik Artunov na insluiting van de loper en rukte hierdoor op naar de derde plek.

De laatste ronde zou bepalen wie plaats twee t/m vijf zouden invullen en een plek op het NK zouden verdienen. Dat het heel spannend was is te zien aan de uitslagen. De partij tussen Quint de Jong en Dennis Jansma eindigde in remise, net als de partij tussen Isaac Visser en Jack Schoonenwolf.
Onderstaande jongens treffen elkaar, met in totaal vijftig spelers uit verschillende regio’s, op het NK D dat van 30 mei t/m 1 juni wordt gehouden in Rijswijk.

1 Arthur de Winter 8,5 9 8 1 0 1864 1527
2 Quint de Jong 6,5 9 4 5 0 1314 1233
3 Jack Schoonenwolf 6,0 9 4 4 1 1142 1192
4 Isaac Visser 6,0 9 4 4 1 1033 1160
5 Dennis Jansma 5,5 9 4 3 2 1360 1142

Nicolaas Boys start thuis tegen RKDES in promotiepoule

Voorbeschouwing Berkel – TAVV