Melissa Wijfje zomertraining
Melissa Wijfje op de fiets op Tenerife.

Hoe Melissa Wijfje terugblikt én vooruit kijkt

Heerenveen | Schaatster Melissa Wijfje reisde afgelopen winter als reserve af naar de Olympische Spelen. Volgens haar tekenend voor haar hele seizoen: net niet. En dat terwijl ze goed reed. Een terugblik op haar seizoen en een vooruitblik op haar plannen voor deze zomer en komend seizoen.

Hoe is je gevoel over het afgelopen seizoen?
‘Net niet. Alles was net niet: ik eindigde er net buiten. Ik heb voor mijn gevoel meer in mijn handen geklapt dan gereden. Dat ik op twee honderdsten de Olympische Spelen miste was ontzettend zuur. Ik reed dus helemaal niet slecht, maar zo voelt het wel. Het was echt alles of niks.’

Melissa Wijfje Olympische Spelen
Melissa Wijfje en vriend Marcel Bosker bij de Olympische ringen, februari 2022

Wat was het hoogtepunt van je seizoen?
‘De 1500 meter op het OKT. Ook al plaatste ik me dus net niet voor de Spelen, het was wel de beste race die ik ooit in Thialf heb gereden. Er hangt iets extra’s in de lucht tijdens zo’n wedstrijd, dat voel je. Het is mooi dat we zo’n concurrentiestrijd kunnen creëren in Nederland. Het niveau schiet daarvan omhoog.’

Op welk moment was je er juist helemaal klaar mee?
‘Na het NK Allround. Het ging slecht en ik kwam er niet doorheen. Het was pas half januari, dus het seizoen duurde nog wel even. Het toernooi kwam voor mij iets te snel na het OKT. Vlak voor het toernooi hoorde ik dat ik wel mee mocht naar de Olympische Spelen als reserve, dat geeft ook zonder dat je het wil wel extra onrust.’

Hoe ging je om met de corona-stress?
‘De stress is zo hoog geweest: je werd er bijna paranoia van. Je gaat niet naar familie, nodigt niemand meer uit en durft amper naar de supermarkt te gaan. Alles om maar niet besmet te raken voor belangrijke wedstrijden. Zelfs in de hotels werd je bang, terwijl dat juist een veilige omgeving zou moeten zijn.’

‘Je werd er bijna paranoia van de kans op een besmetting. Ik durfde amper naar de supermarkt te gaan.’

Schaatster Melissa Wijfje

Waarin ben je het meest gegroeid?
‘Ik heb laten zien dat ik kan pieken op het juiste moment. Dat geeft veel vertrouwen voor het komende seizoen. Ik heb daarnaast ook veel arbeid gedraaid, dat gaat zich de komende jaren in de winter wel uitbetalen.’

Hoe ziet je zomer eruit?
‘De opbouw is rustiger dan in een Olympisch seizoen. We waren vorig jaar veel weg, op trainingskamp. Verder is deze zomer gelijk aan andere zomers, veel skeeleren, fietsen, krachttraining en wat hardlopen. Ik wil wel weer wat meer wielerwedstrijden gaan rijden. Het is ook lekker om met het mooi zomerweer buiten bezig te zijn. Ik heb de zomer ook echt nodig om volgend seizoen weer hard te kunnen schaatsen.’

Je team, Team Zaanlander, blijft qua dames ongeveer gelijk. Een aantal mannen vertrekken. Wat is jouw kijk daarop?
‘Ik vind er niet zoveel van. Iedereen maakt een eigen keuze. Gelukkig blijven bij de dames trainingsmaatjes als Irene Schouten en Marijke Groenewoud. Ik denk dat we een mooie ploeg hebben. We doen veel alleen, maar ik denk zeker dat je elkaar beter maakt.’

‘Ik wil me plaatsen voor de Olympische Spelen in Milaan, daarvoor moet ik de komende drie jaar stabieler presteren.’

Schaatster Melissa Wijfje

Wat zijn je doelen voor komend seizoen?
‘Over vier jaar wil ik er staan en me plaatsen voor de Olympische Spelen in Milaan. Daarvoor moet ik de komende drie jaar stabieler presteren. Ik wil niet alleen nationaal, maar ook internationaal meestrijden om de podiumplaatsen, en dan niet alleen op de World Cups, maar ook op de EK’s en WK’s. Dus daar ga ik komend seizoen al hard mee aan de slag.’

Foto’s: privéfoto’s Melissa Wijfje

Evenwicht in onderhoudende derby tussen Zevenhoven en NSV’46

Voetbalclinic op 6 mei bij Alphense Boys