Het belang van vrijwilligers

We mogen weer! De sportvelden zijn weer geopend, de eerste wedstrijden zijn zelfs alweer gespeeld en dat voelt goed. Alle sporters kunnen eindelijk weer aan de bak. Maar naast sporters komen natuurlijk ook alle vrijwilligers weer in actie. Al zullen veel vrijwilligers in de coronaperiode niet eens stil hebben gezeten, want bepaalde taken gingen gewoon door. Echt? Ja echt. Er gebeurt achter de schermen veel meer dan je denkt.

Soms is het daarom goed om even stil te staan bij het belang van vrijwilligers voor alle sportverenigingen en er extra aandacht aan te geven. Sterker nog: zonder vrijwilligers zouden clubs niet eens bestaan. En er zijn vaak veel meer actieve vrijwilligers dan je soms ziet. Zo zijn er ook veel ‘onzichtbare’ vrijwilligers, waarvan de meeste leden niet eens weten dat ze er zijn. Of sommige dingen zijn zo vanzelfsprekend dat er niet eens over nagedacht wordt. Maar onthoud: eigenlijk alles wat je binnen een vereniging ziet, daar zijn simpelweg vrijwilligers voor nodig.

Denk aan… De trainers die ervoor zorgen dat iedereen wordt klaargestoomd voor de wedstrijden, de leiders die alles tot in de puntjes regelen, de coaches die er alles aan doen om de drie punten binnen te slepen, de scheidsrechters die de wedstrijden in goede banen leiden, de mensen achter de bar die alle toeschouwers in de rust van thee en koffie voorzien, en natuurlijk de schoonmakers die vervolgens de hele boel weer schoonmaken zodat de week erna alles herhaald kan worden. En dat zijn lang niet alle vrijwilligers die in actie komen. Wat dacht je van de mensen die ervoor zorgen dat er überhaupt trainers, leiders, coaches en scheidsrechters zijn. Of de mensen die het complex en de velden onderhouden, zonder hen kan er niet eens gesport worden. Of de vrijwilligers die evenementen organiseren, waar iedereen elke keer weer naar uitkijkt. Of degenen die de website en socialmediakanalen onderhouden, zodat leden en betrokkenen op de hoogte blijven van wat er binnen de club speelt. Of de mensen die alle materialen en kleding regelen, want zonder ballen en zonder tenues is het onmogelijk om een wedstrijd te spelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

‘Wat ik zelf zie, bij leden en ouders van jeugdleden, is onwetendheid aan de ene kant en gemakzucht aan de andere kant’

Volgens Angel is communicatie over vrijwilligerswerk belangrijk

Maar laten we eerlijk zijn: alles begint bij een goede organisatie. Een bestuur met de mensen op de juiste plek, dat precies weet wat de vereniging nodig heeft. Vanaf daar ga je verder uitbouwen met diverse commissies, die hun eigen taken hebben en zo weer andere vrijwilligers aan zich kunnen binden. Alleen dat laatste is niet altijd even makkelijk. Maar waarom is het zo lastig om genoeg vrijwilligers te vinden?

Wat ik zelf zie, bij leden en ouders van jeugdleden, is onwetendheid aan de ene kant en gemakzucht aan de andere kant. Vaak weten mensen niet waar ze mee kunnen helpen, voelen ze zich in eerste instantie niet geroepen om dit te doen, of durven ze niet zelf aan te geven dat ze willen helpen. Geloof me, communicatie is hierin alles. Laat je daarom als club horen! Laat weten wat voor vrijwilligers je zoekt. Doe dit niet alleen via een bericht op de website, maar spreek mensen aan. Benader ze persoonlijk. Kom in contact met elkaar. Leg uit waar ze mee kunnen helpen, om welke werkzaamheden het gaat, wat er van hen verwacht wordt en vooral ook hoe leuk én gezellig het is om vrijwilliger te zijn. Maak bijvoorbeeld een overzicht van alle vrijwilligerstaken en deel dit. Geef leden verplichte vrijwilligersuren die ze zelf mogen invullen met taken, en laat ze die taken met elkaar uitvoeren. Je overtuigt iemand veel sneller als ze samen met een vriend of vriendin mogen helpen. Ook bij nieuwe leden is het heel belangrijk om direct met elkaar in contact te komen. Voor nieuwe leden en/of hun ouders is dit bovendien een goede manier om zich direct aan de club te binden.

‘Laat weten wat je leuk vindt om te doen, want er is voor iedereen wel een passende vrijwilligerstaak te vinden’

Vrijwilligers zijn volgens Angel van belang voor het bestaan van verenigingen

Maar als je dan als club eenmaal de juiste vrijwilligers hebt verzameld, dan moet je er vervolgens voor zorgen dat je die vrijwilligers daadwerkelijk behoudt. Ook hierin is communicatie alles. Blijf in contact met elkaar. Zorg ervoor dat iedereen zijn/haar taken goed kan uitvoeren, dat de juiste spullen er zijn, dat alles duidelijk is. En misschien wel het allerbelangrijkste: geef waardering. En dat hoeft zeker niet groots te zijn. Af en toe dank je wel zeggen of een compliment geven is genoeg. Durf daarnaast om feedback te vragen. Zorg ervoor dat vrijwilligers zich gehoord voelen en denk daarin met elkaar mee.

Conclusie: vrijwilligers zijn van groot belang voor het bestaan van alle verenigingen. Daarom, voor alle clubs: laat je horen! Voor alle vrijwilligers: jullie zijn toppers! Voor leden die nog geen vrijwilliger zijn: meld je aan! Laat weten wat je leuk vindt om te doen, want er is voor iedereen wel een passende vrijwilligerstaak te vinden. En onthoud dat we het uiteindelijk met elkaar moeten doen. Alleen dan kunnen we met z’n allen blijven sporten en gezellig met elkaar een biertje (of iets anders lekkers) drinken in de sportkantine.

Jetze Plat gehuldigd voor zijn 3 gouden medailles

Bekerwinst op eigen bodem voor Nieuwkoop en Altior, NSV’46 verliest in Rockanje