Friso de Jong kan nederlaag Sportief tegen Kamerik niet voorkomen

Woerdense Verlaat | De term “vliegende keep” lijkt geboren op het Govert van Tilburg Sportpark. Nergens werden er na vier speelronden al drie verschillende keepers gebruikt. Neem de voorbereiding mee en de teller staat zelfs al op vier. Vandaag mocht de veertigjarige Friso de Jong de handschoenen aantrekken. Collin Griffioen die de afgelopen weken het doel verdedigde kreeg van trainer Cor Stoof een plaats op het middenveld toebedeelt. Michael Vijfhuizen de sluitpost van vorig seizoen kreeg als invaller tevens speelminuten. Beoogt nummer één Ramon Alblas geniet na de tien tegengoals in de seizoensouverture nog altijd van een welverdiende vakantie…

Je zou er bijna aan voorbij gaan maar dit weekend stond voor Sportief de ontmoeting met Kamerik op het programma. Op een zeer drassige ondergrond was het lastig voetballen en was de thuisploeg in de openingsfase de afwachtende ploeg. Kamerik, dat een week eerder Alphense Boys op een gelijkspel wist te houden en zo mogelijk Sportief vooraf de nodige angst inboezemde, had de bal en probeerde zich een weg richting De Jong te voetballen.

De eerste kans was echter voor de thuisploeg maar een schot van Robin de Vink werd door een Kameriks been geblokt. Na negen minuten moest De Jong voor het eerst in actie komen. Hij zag Roy Voorbij op zich af komen maar verkleinde zijn doel goed waardoor diens inzet centimeters langs de paal naast het doel ging.
Na een kleine twintig minuten spelen had de thuisploeg op voorsprong moeten komen. Kevin Haak ging na een prima lange bal van Griffioen alleen op doelman Jelle van Schaik af maar ook zijn inzet belandde aan de verkeerde kant van de paal. Nog geen drie minuten later was het aan de andere kant wel raak, een aanval door het hart van de verdediging belandde uiteindelijk bij Voorbij die de bal via de vingertoppen van De Jong in het doel schoot, 0-1.
De gehele eerste helft gebeurde er verder weinig noemenswaardig op een afstandsschot van Robin de Vink na dat een prooi bleek voor keeper Van Schaik.

‘Tot dusverre ben ik de minst gepasseerde keeper’

De veertigjarig Friso de Jong

De tweede helft verscheen er een feller Sportief dat duidelijk ging voor een resultaat. Men drong Kamerik terug maar het ontbrak de groen-witten aan stootkracht waardoor het niet tot echte kansen wist te komen. De eerste echte grote kans na de thee was aan de andere kan van het veld. Een afgeslagen voorzet werd slecht weggewerkt, de rebound ging luttele centimeters naast het doel van De Jong.
Sportief bleef het proberen, streed voor wat het waard was maar kon helaas geen kansen afdwingen tegen een goed georganiseerd spelend Kamerik. Een kwartier voor tijd leek Jelle de Wit namens Kamerik de wedstrijd te beslissen toen hij alleen voor De Jong opdook, maar ook hij faalde in de afwerking. Vier minuten voor het eindsignaal besliste Kamerik dan toch nog het duel. Een kort genomen corner werd ingebracht door Jelmer Knijf maar zijn voorzet verdween rechtstreeks over de kansloze De Jong in de verre hoek, 0-2. In de laatste minuut kreeg Kamerik nog een dot van een kans op 0-3 maar zover liet de Jong het niet komen.

Gezien het wedstrijdbeeld een terechte overwinning van Kamerik, volgende week wacht Rohda ’76. Zoals het er nu naar uitziet kan Stoof dan weer wat meer vaste krachten opstellen. Wie dan het doel verdedigd is nog maar de vraag. De Jong wacht het af maar aast niet op een vaste rol tussen de palen. ‘Voor nu was het even niet anders en deed ik wat er van me gevraagd werd. Voor zover ik weet is Ramon volgende week nog steeds op vakantie. Ik wacht het af mocht er weer een beroep op me gedaan worden zal ik eerst eens moeten kijken of ik überhaupt kan.’ Na afloop ontving de keeper van Sportief de nodige complimenten op zijn optreden en moest hij erkennen dat het wel lekker ging. ‘Tot dusverre ben ik de minst gepasseerde keeper’, besloot De Jong met een knipoog.