Energiek Nicolaas Boys legt ook Woerden over de knie

Nieuwveen | Drieënhalve week moest men er op wachten, maar vanavond werd er door Nicolaas Boys eindelijk weer eens aangetreden in competitieverband. Dat deed men met verve tegen het eveneens nog ongeslagen Woerden: 2-0.

Nicolaas Boys begon op een mistig kunstgrasveld feller en energieker aan de wedstrijd, en dit werd na acht minuten al beloond met een treffer. Een lange bal van achteruit leek door de defensie van Woerden makkelijk verwerkt te kunnen worden. De doelman en de centrale verdedigers keken vooral naar elkaar en daar wist Michael Heemskerk van te profiteren. De hardwerkende aanvaller was eerder bij de bal dan zijn tegenstanders, kopte hem langs de goalie, om vervolgens simpel binnen te tikken: 1-0.

In de twaalfde minuut van de wedstrijd leek Woerden op gelijke hoogte te komen. De rechtsbuiten van de bezoekers werd door oud-prof Jeffrey Vlug met een steekpass gelanceerd, zijn voorzet leek door de linkerspits eenvoudig binnengetikt te kunnen worden. Echter was doelman Xander Hardsteen in het één-op-één duel de sterkste, in de daaropvolgende rebounds wist hij tot tweemaal toe knap te keren. Behoudens deze driedubbele kans was het vooral Nicolaas Boys dat het spel dicteerde. Woerden wist zich geen raad met de bewegelijke en van positie wisselende voorhoedespelers van de thuisploeg. Toch kwam het langzamerhand beter in de wedstrijd en niet omdat het zo goed voetbalde. Met een aantal harde overtredingen en vooral veel pratend tegen de zwak leidende Verhoef probeerde ze het tij te keren. Nicolaas Boys liet zich niet gek maken en behalve bij een schot in de laatste minuut van de eerste helft kwam het ook nauwelijks in de problemen. Nicolaas Boys had daarvoor al wel enkele mogelijkheden via Joost Verkerk, Peter Burgmeijer en Rocco Uijttewaal onbenut gelaten, en ook wuifde scheidsrechter Verhoef tot tweemaal toe een vermeende strafschop weg.

‘Drie punten, de nul, wat wil je nog meer?’

Joël Verlaan | Verdediger Nicolaas Boys

De tweede helft kende een zelfde beginfase als in het eerste bedrijf. Nicolaas Boys was opnieuw scherper en kreeg direct al kansen via de ingevallen Joël Verlaan (kopbal over) en Fabio Rodrigues dos Santos (afstandsschot). Een kwartier na rust dribbelde Burgmeijer de zestienmeter van Woerden binnen, waarbij de ijverige middenvelder werd aangetikt door een Woerden-verdediger. Verhoef kon niet anders doen dan de bal op de stip leggen. Centrale verdediger Matthijs Egberts klaarde vervolgens dit kunstje, de matig genomen strafschop ging overigens wel via de hand van de doelman binnen: 2-0. Via een kopbal van Burgmeijer was Nicolaas Boys nog dichtbij een derde treffer en dit was voor Woerden-trainer Mike Doornkamp het sein om het over een andere boeg te gooien. Met vier aanvallers hoopte hij in de laatste twintig minuten in elk geval de aansluitingstreffer te kunnen forceren. Behalve een aantal corners en vrije trappen werd men eigenlijk nauwelijks gevaarlijk. Nicolaas Boys probeerde via de omschakeling toe te slaan en vooral Dos Santos was hierbij een plaag met zijn snelheid.

Uiteindelijk leek Woerden in de slotminuut alsnog voor de eretreffer te kunnen aantekenen. Eerst belandde een kopbal in de handen van de uitblinkende Hardsteen en niet veel later werd diezelfde Hardsteen gehinderd bij een voorzet vanaf de zijkant, het schot van Vlug ging echter huizenhoog over. Het slotakkoord was voor Verlaan, zijn vrije trap ging op de paal. Hierna vond de leidsman het genoeg geweest, waardoor Nicolaas Boys na zeven wedstrijden nog altijd ongeslagen is. ‘Drie punten, de nul, wat wil je nog meer?’ En daarmee sloeg de prima ingevallen Verlaan de spijker op z’n kop. Zeker met de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen koploper Zwammerdam in het vooruitzicht. Bij een overwinning kan men namelijk in verliespunten gelijk komen met “De Dammers”.

Xander Hardsteen; Jordy van Eijk, Rik Verkerk, Matthijs Egberts, Ravi Pijper (80. Milan Hoogervorst); Rocco Uijttewaal (46. Joël Verlaan), Joost Verkerk ©, Peter Burgmeijer, Joey van den Haak (90. Jari Wijfjes); Michael Heemskerk (71. Rowan Sassen), Fabio Rodrigues dos Santos

André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!