Danny ter Hoeve: “Ik heb bij Zevenhoven de uitgelezen kans gekregen!”

Erm | Zevenhoven is momenteel de trotse koploper van de vierde klasse A. In de eerste vier wedstrijden werden knappe overwinningen op BSC ’68, Meerburg en buurman Nicolaas Boys geboekt. Wel werd er pijnlijk verloren van Kickers ’69, een ploeg die tot de degradatiekandidaten behoort. Afgelopen weekend was de selectie van Zevenhoven op trainingskamp in de omgeving van Emmen. Hier spraken wij met Danny ter Hoeve over zijn eerste maanden als hoofdtrainer bij Zevenhoven, en keken we natuurlijk ook vooruit op het vervolg van de competitie en zijn trainerscarrière.

Op het moment van spreken is eenieder net ontwaakt van de eerste avond. Hierop stond een barbecue en een pubquiz op het programma, en daarna besloot het grootste deel van de selectie de avond voor te zetten in het centrum van Emmen. Een korte nacht was het gevolg, zo ook voor Ter Hoeve. “We hebben een fantastische opening gehad gisteravond. We hebben een hele leuke hechte groep, het is geweldig om voor zo’n groep te mogen staan en bij zo’n mooie club te mogen werken. Voor ik hier kwam wist ik natuurlijk al dat de groep hecht was en dat het allemaal vrienden van elkaar zijn buiten het voetbal om, maar ik denk wel dat het allemaal nog hechter is geworden hoe wij de afgelopen tweeënhalve maand met elkaar bezig zijn geweest. Ik denk dat je dat gisteravond ook terugziet. Er zijn geen groepjes, de hele groep is met elkaar samen.”

Eind juli startte Ter Hoeve bij Zevenhoven en vanaf dat moment heeft hij de ploeg naar zijn hand proberen te zetten. “Ik had een bepaalde speelstijl voor ogen, maar vond dat we hier vooral fit voor moesten zijn. Vanaf het moment dat vorig seizoen bekend werd dat ik de nieuwe trainer zou worden, heb ik een aantal wedstrijden gekeken bij zowel het eerste als tweede. Dan zie je dat er veel voetbal in zit, alleen vond ik dat het er niet uitkwam omdat ze het maar een aantal minuten konden volhouden. Ik maakte een plan voor mezelf en dat resulteerde erin dat we vroeg zijn begonnen omdat ik wist dat we lang nodig hadden. Een nieuwe trainer voor de groep kost tijd, ik moest die jongens leren kennen en zij mij. We zijn dus begonnen met hard trainen en vooral in het begin was dat voor hun even wennen, maar als je nu ziet in tweeënhalve maand waarin dit geresulteerd heeft, dan denk ik dat dit een wereld van verschil is met vorig jaar.”

Ter Hoeve begon de voorbereiding in een 4-3-3 systeem, maar is inmiddels min of meer per toeval overgestapt naar 3-5-2. “Ik heb al vaker aangegeven dat ik vind dat we in meerdere systemen moeten kunnen spelen. We stonden goed in 4-3-3, dat hadden we een aantal weken gespeeld, we wisten de afspraken daarin. Maar ik wilde dus ook een ander systeem kunnen spelen. Ondertussen was de groep in tweeën gegaan en dan ga je ook kijken naar het materiaal dat je hebt en een nieuw systeem uitproberen. Ik ging een aantal poppetjes op een plek zetten waarvan ik dacht dat het kon gaan werken. Daar zijn we tegen Sportief mee begonnen, omdat ik dat de uitgelezen mogelijkheid vond. In de 0172SPORT-CUP hadden we in een 4-3-3 systeem al tegen ze gespeeld, dus ik dacht dat de trainer van de tegenpartij zou verwachten dat we dat nu weer op die manier zouden doen. Toen zijn we dus 3-5-2 gaan spelen en daarin ben ik heel duidelijk welke speler op welke positie moet leveren. Dat resulteerde erin dat we daar uit met 0-6 wonnen en we echt fantastisch voetbal speelden. Daar ben ik dus op voort gaan borduren en op door gaan trainen, en daarna zaten de resultaten daarin mee met goed voetbal. Ik vond dat het goed in elkaar zat en dat we dit wel zouden kunnen blijven spelen, en dan is het heel lastig voor tegenstanders om de uitvoerende plannen die we hebben te verdedigen. Dat heb je vervolgens ook gezien tegen BSC, Meerburg, maar ook tegen Nicolaas Boys vorige week. Je was tegen alle drie de ploegen gewoon veruit de betere.”

“We zullen elke week strijd moeten leveren, goed moeten trainen en het plan goed moeten uitvoeren, maar dan kunnen wij wel van iedere tegenstander winnen”

Ter Hoeve denkt dat zijn ploeg om de prijzen kan spelen

Wel verloor Zevenhoven in de derde competitiewedstrijd van Kickers ’69. Hoe kijkt de fanatieke oefenmeester terug op deze wedstrijd en kwamen hierin ook de zwakke punten van zijn ploeg naar voren? “Ik denk dat je tot nu toe niet veel slechte dingen hebt kunnen zien bij ons. We zijn fit, we spelen het spel goed, maar tegen Kickers hadden we een collectieve off-day met z’n allen. Als er nou één, twee of vijf spelers niet leverden, dan kon je zeggen dat die jongens gewoon hadden verzaakt. Maar het waren ze echt alle veertien. Vanaf minuut één zat het er gewoon niet in. Maar om op jouw vraag terug te komen, het enige wat ik kan concluderen is dat we de kansen niet afmaken, dat is in mijn ogen alleen maar luxe om dat te kunnen zeggen. En voor de rest kan ik mijn ploeg niet veel verwijten. Ze trainen hard, ze luisteren goed en ze voeren het ook uit. Maar alleen moeten we wel allemaal er elke week 100% voor gaan. En bij Kickers was dat misschien ook een beetje gemakzucht, ze hadden twee keer met 7-0 verloren. Ik had ze er de hele week voor gewaarschuwd: ‘de bal is rond, de wedstrijd begint gewoon weer op 0-0.’ Maar dan ben ik dus wel blij dat het een collectieve off-day was en er dus niet maar een paar verzaakten. Nu hebben we daar geen moment gevoetbald en is het ook terecht dat je verloren hebt, heel simpel.”

Ondanks de nederlaag staat Zevenhoven dus bovenaan in de vierde klasse A, waarin veel ploegen zitten met ambitie om naar de derde klasse te promoveren. “De poule waar we vorig jaar in zaten was voor mij bekend. Ik wist van tegenstanders hoe ze zouden spelen, dat is lekker als je als trainer begint bij een nieuwe club. Maar dan ga je ineens de andere kant op. Dat kan twee kanten opvallen. Wij kennen de tegenstanders niet, maar zij ons ook niet, dus tegenstanders kunnen ook niet anticiperen op hoe jij voetbalt. Maar je weet ook dat het een zwaardere poule is, want er zaten zeven promotiekandidaten van vorig jaar in, BSC stond bijvoorbeeld in de finale van de nacompetitie. Maar uiteindelijk is dit denk wel leuker, want als je dan met de top meedoet dan weet je ook echt dat je de terechte promovendus of kampioen aan het einde van het jaar bent. Het gaat nu goed, maar we bekijken het van week tot week. We hebben pas vier wedstrijden gespeeld, zijn nu koploper, dat is leuk, maar het is nou niet dat ik zeg dat we er al zijn. We zullen elke week strijd moeten leveren, goed moeten trainen en het plan goed moeten uitvoeren, maar dan kunnen wij wel van iedere tegenstander winnen.”

Met twee thuiswedstrijden tegen SJC en Hazerswoudse Boys voor de boeg hoopt Ter Hoeve mee te kunnen doen om de eerste periode, zo gaf hij de avond ervoor al aan tegen zijn groep. Iets wat hij een dag later probeert te nuanceren. “We zijn nu op de helft en staan daarin bovenaan, en van de vijf wedstrijden speel je er ook nog drie thuis. Tuurlijk ga je dan voor die periode, het zou heel onlogisch zijn als ik nu zeg dat we er niet voor gaan. Alleen ik heb tegen die jongens gezegd, die eerste twee thuiswedstrijden zijn zometeen cruciaal. Als je die wint… Je weet dat alle tegenstanders van elkaar kunnen winnen, je ziet hoeveel er gelijk gespeeld wordt en je ziet verrassende uitslagen. Dan kan het zomaar eens zijn dat je hele goede zaken doet. Maar je moet wel gewoon eerst zelf winnen en dat moeten we gewoon van week tot week bekijken. Maar het klopt wat ik gisteren heb gezegd, we moeten nu gewoon gaan voor die eerste periode.”

In de laatste competitiewedstrijd won Zevenhoven overtuigend van Nicolaas Boys en werd de buurman op vrijwel elk front overklast. Ter Hoeve kijkt als relatieve buitenstaander terug op een fantastische dag. “Ik had van horen zeggen hoe de wedstrijd leeft bij de clubs. Als trainer zijnde had ik dat natuurlijk nog nooit meegemaakt, ik kende alleen de verhalen. Maar als je dan begint aan zo’n dag, en ziet hoe het leeft bij Zevenhoven en ook Nicolaas Boys. Je ziet hoe ze er mee bezig zijn op een sportieve manier. Kijk, je hebt ook derby’s waar het haat en nijd is en waar ze met elkaar op de vuist willen gaan. Dat is hier totaal niet het geval. Ik denk dat we een schitterende dag hebben gehad. En ik heb toen tegen de groep gezegd: ‘je kan maar één antwoord geven nadat je zo’n dramatische wedstrijd tegen Kickers heb gespeeld.’ En als je dan Nicolaas Boys helemaal overrompelt, dan ziet men ook het verschil met het jaar ervoor. Je hebt de wedstrijd ook zelf gezien, Nicolaas Boys heeft niks te vertellen gehad en dat zeg ik niet snel. En dan heb je nog zo’n feest na afloop, ik heb echt genoten. Een fantastische dag, ik denk echt dat we het heel goed hebben gedaan. Je wint met 4-0, je geeft niks weg op een paar balletjes na, maar het had ook 7-0 kunnen zijn en dan had niemand raar van opgekeken.”

“Het was een fantastische dag, we hebben het echt heel goed gedaan. Je wint met 4-0, maar het had ook 7-0 kunnen zijn. Niemand had daar raar van opgekeken.”

Ter Hoeve heeft genoten van zijn ploeg tegen Nicolaas Boys

Het Zevenhovense publiek staat bekend als trouw maar kritisch, zo heeft ook Ter Hoeve al ervaren. “Ik heb denk elke week een praatje met de trouwe supporters. Ze zijn over het algemeen heel positief omdat het goed gaat en ze het voetbal zien wat ze de afgelopen jaren misschien hebben gemist. Er wordt gevoetbald, er zijn geen lange ballen, we spelen van kant naar kant, we weten wat we doen, en bij vlagen zitten er hele mooie aanvallen tussen. Maar ook als ze kritisch zijn moet ik daarin gewoon mijn verantwoordelijkheid pakken, zoals Kickers-uit. Dan verdienen ze ook gewoon een uitleg, het zijn toch echt mensen die voor de club leven. Maar over het algemeen hoor ik alleen maar positieve verhalen, omdat het ook goed gaat en het een wereld van verschil is qua voetbal.”

Ter Hoeve is dus pas net begonnen aan zijn klus bij Zevenhoven, maar hoopt nog langer voor de groep te kunnen staan om uiteindelijk een stap hogerop te maken. “We zijn de gesprekken met elkaar aangegaan dat het in principe niet voor één jaar zou moeten zijn. Maar de club zou natuurlijk wel gaan bekijken hoe het het mij als nieuwe en beginnend trainer zou zijn, en of het de groep ook zou bevallen. En daarnaast moest ik voor mezelf bekijken of het zou bevallen om drie keer per week een uur te gaan rijden. Ik denk dat het van alle kanten prima bevalt, dus ik hoop dat het zo doorgaat, dat we aan iets bouwen, daarin vastigheid krijgen en dat we dat door kunnen trekken naar volgend jaar. En ik hoop uiteindelijk om promotie te spelen. Dat wil de groep, dat wil de club, daar zijn we ook goed mee bezig. Op de korte termijn wil ik met Zevenhoven een mooie stap zetten en daar eigenlijk drie jaar zitten om mezelf te ontwikkelen, om met een groep bezig te zijn en voor vastigheid te zorgen. En ja, uiteindelijk ga ik zometeen m’n TC2 halen en wil ik hogerop, dat is wel m’n streven. Dat heb ik altijd als voetballer gehad, daarin heb ik het hoogste amateurniveau gehaald. Maar dat heb ik ook als trainer, maar je moet jezelf wel eerst bewijzen, je moet prestaties leveren. Als je niet presteert, ga je ook niet hogerop. Dus dat heeft er allemaal mee te maken. En dat ik hier de uitgelezen kans heb gekregen vind ik fantastisch.”

Nieuwkoop stunt in beker tegen eersteklasser Olympia

Voorbeschouwing op speelronde 5