Altior-vrouwen verstoren nachtrust én kampioensfeest in Nieuwveen

Nieuwveen | Zo spannend als de ontknoping in de eredivisie dit jaar was, zo spannend is het ook in de vierde klasse A bij de vrouwen. In deze competitie strijden Nicolaas Boys VR1 en Altior VR1 om het kampioenschap. De Nieuwveners hadden vooraf de beste papieren en konden bij winst zelfs de schaal in ontvangst nemen ware het niet dat Altior met succes vocht voor haar laatste kans om zelf de schaal te veroveren.

Met een verschil van zes punten en nog twee wedstrijden te spelen zou het bij winst voor Nicolaas Boys gedaan zijn en kon men zich gaan opmaken voor een feestje. Alles was al geregeld: bloemen, een DJ en de bijbehorende platte kar. De nacht voorafgaand aan de wedstrijd hadden enkele Langeraarders al een onaangekondigd bezoek gebracht aan het Nicolaas Boys-complex en daar spandoeken en posters opgehangen, wat samen met de indrukwekkende opkomst zorgde voor een leuk sfeertje. Het was duidelijk: Altior ging niet zomaar meewerken aan een kampioensfeestje. Zo goed als de voorbereiding voor deze wedstrijd was met de spandoeken en posters, zo bijzonder was de aanstelling van gelegenheidskeeper Elise Hoogeveen die zich een kwartier voor aanvang aanbood om de nog vacante positie in het blauwe pakje in te vullen.

Vlak na het eerste fluitsignaal van arbiter Ruud Augustien lijkt het erop dat Tanja van Benschop, de laatste vrouw van Nicolaas Boys, geblesseerd raakt na een goede onderschepping. De thuisploeg kon opgelucht ademhalen toen bleek dat de schade meeviel en van Benschop de wedstrijd kon vervolgen. In de negende minuut was het al raak voor de thuisploeg. Centrale middenvelder Maria MacLean trof doel na een goede actie van Rolinda Stienstra. Hiermee leek de eerste stap richting het kampioensfeest gezet en kon de voorpret beginnen. Deze voorpret was echter maar van korte duur aangezien een kleine vijf minuten later Nouska van der Pijl het net weet te vinden en goalie Madelon van der Veen passeert. Na een goede voorzet zag Van der Pijl haar kopbal op de lat uiteenspatten maar in de rebound was ze alsnog trefzeker, 1-1.
De eerste helft hebben de bezoekers iets de overhand maar is de grootste kans op de voorsprong voor de thuisploeg. Na wat gerommel voor het doel van Hoogeveen blijft het doelpunt, tot teleurstelling van de meiden uit Nieuwveen, vooralsnog uit.

‘Wel leuk dat ze een DJ voor ons geregeld hebben’

Altior-middenveldster Dorien de Boer na afloop van de kampioenskraker

Na de thee is de spanning aan beide zijden duidelijk voelbaar en is het de vraag wie het meeste risico durft te nemen om de winst naar zich toe te trekken. Wel is het wederom Altior dat het merendeel van het balbezit heeft maar blijft Nicolaas Boys met veel passie strijden voor de drie punten én het kampioenschap. Richting het einde van de wedstrijd weet MacLean de verdediging van Altior achter zich te laten en oog in oog met Hoogeveen te komen, die de redding van haar leven maakt en de inzet van MacLean weet te stoppen. Een doelpunt hangt in de lucht, zo voelt ook het Nieuwveense publiek dat hoopt dat de goal aan de ‘goede’ kant valt.
Het mocht niet zo zijn voor de thuisploeg want vlak voor tijd valt de bal heel ongelukkig achter Van der Veen in het doel na een kopbal van een eigen speelster. Alhoewel de teleurstelling zichtbaar is, zet de thuisploeg nog een laatste offensief in. In de laatste minuut krijgt het nog een corner en meldt ook Van der Veen zich in het strafschopgebied van Altior. Helaas voor ‘de Boys’ leverde deze corner niks op en moest het bijna nog een derde tegentreffer incasseren in de omschakeling. Enkele seconden later fluit Augustien voor het laatst en is de vreugde aan de kant bij de vrouwen in het oranje groot en de teleurstelling en ontzetting bij de groen-zwarten niet veel minder.

Aanvoerder Madelon van der Veen reageert teleurgesteld maar realistisch op de nederlaag. ‘Balen natuurlijk, alhoewel Altior de betere partij was. Wij kregen ook nog wel kans om 2-1 voor te komen, dan is het extra zuur dat de tegengoal dan vlak voor tijd middels een eigen doelpunt valt. Vol goede moed op naar volgende week, gelukkig hebben we het nog in eigen hand.’

De aanvoerder van Altior, Annette van der Hoorn, omschreef de wedstrijd als volgt. ‘We waren goed aan elkaar gewaagd, Nicolaas Boys kreeg de nodige kansen maar wij zeker ook. De laatste paar minuten waren extreem spannend. Dit soort wedstrijden zijn de mooiste wedstrijden van het jaar; vriendinnen en kennissen die de strijd met elkaar aangaan.’

Het kampioenschap heeft Nicolaas Boys nog in eigen hand maar men voelt de hete adem van het tot op drie punten genaderde Altior meer dan ooit. Mocht Nicolaas Boys de komende weken nog punten laten liggen zijn het de buurvrouwen die mogelijk het kampioenschap binnenslepen. Het blijft dus vooralsnog ongemeen spannend in de vierde klasse A.

Bron: Dominique van der Horst
Foto’s: Kees Verhaar (klik hier voor meer foto’s)