André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

De Sportverkiezing

Het jaar 2018 ligt alweer een goede anderhalve maand achter ons en dus wordt het tijd om de balans op te maken en terug te blikken op de prestaties van sportend Nieuwkoop. Iedere zichzelf respecterende gemeente heeft tegenwoordig een sportverkiezing in huis. In de omliggende gemeenten zijn er diverse mensen druk mee bezig, zo ook in onze gemeente…

Tien jaar geleden alweer rolde de eerste uitvoering van de band. Het was nog in de feesttent van Café ’t Leeuwtje in Noorden, waar een winters decor dienst deed als locatie. Onder impulsen van grondleggers Adrie van Lith en Leo Turkenburg, die er al vanaf de eerste uitvoering bij zijn, werden de diverse categorieën aangedragen, genomineerd en gejureerd om tot een winnaar en winnares te komen. Daarnaast waren er meerdere categorieën om een prijs in de wacht te kunnen slepen. Dit wordt jaarlijks geëvalueerd en zo af en toe verdwijnt er eentje en komt er eentje bij. Want stilstand is achteruitgang, zo blijkt al snel en een organisatie moet blijven vernieuwen.

Ondertussen zijn er diverse locaties geweest binnen de gemeente die dit ‘gala’ hebben gehuisvest. Met het woord ‘gala’ doen we het evenement echter geweld aan. Want als het een gala zou betreffen, zou de zaal vol zitten met pinguïns en ander wild en gevogelte. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Sterker nog: men streeft er juist naar om dit voor iedereen toegankelijk te maken die ook maar iets met sport heeft. En we weten allemaal dat er een hoop sportliefhebbers rondhuppelen in de gemeente, zowel actief als passief…

‘Iedere zichzelf respecterende gemeente heeft tegenwoordig een sportverkiezing in huis’

 

Bij iedere verkiezing is er een jury. Voor de gemeente Nieuwkoop heeft men gekozen om oud-sporters te vragen om hierin zitting te nemen. Als je al die titels die door hen zijn behaald zou optellen weet je dat er een bom ervaring in deze commissie zit. Vanuit diverse sporten zijn deze afkomstig, dus zijn er ook diverse invalshoeken om prestaties te beoordelen naar zijn of haar waarde en hierdoor keuzes te maken op basis van democratische besluitvorming. Er is dan ook geen voorzitter, maar samen met enkele leden van de organisatie van de Sportverkiezing worden de stemmen geteld, beargumenteerd waarom men tot een bepaalde keuze is gekomen en uiteraard wie de meeste stemmen heeft is de winnaar of winnares.

Zonder al te veel te verhullen mogen we stellen dat het in de gemeente Nieuwkoop wel goed zit qua sport. Er zijn zéér aansprekende resultaten behaald door diverse atleten en ook voor de toekomst hebben we enkele groeibriljantjes in huis. Dit jaar zijn er naast de sportman en sportvrouw, de sportploeg, sportcoach, sporttalent, sportorganisatie ook de sportvrijwilligers te verkiezen. Alleen in die laatste klasse is geen verkiezing, want iedere aangedragen vrijwilliger telt en is belangrijk in de ogen van de jury.

Op vrijdagavond 15 maart in de Altior-kantine zullen de benoemde categorieën een naam krijgen die zich een jaar lang de beste van de gemeente mag noemen. Wie dat zijn kunt u vanaf 20.00 uur vernemen. De voordrachten zijn getoetst, de nominaties gemaakt en de jury heeft gesproken. De organisatie van deze verkiezingen hoopt op een grote opkomst van sportend Nieuwkoop, want sport is van ons allemaal en geeft vertier en plezier. Hoe mooi is het dan om te zien dat al die sporters eindelijk de waardering gaan krijgen die zij verdienen. U bent van harte welkom!

Uitzending Kale Kenners 15 februari

Voorbeschouwing TAVV – SVC’08