Annouk van der Weijden, Jetze Plat, De Sportverkiezing Nieuwkoop

Zeer geslaagde tiende editie Sportverkiezing Nieuwkoop

Langeraar | Een goedgevulde en mooi aangeklede Altior-kantine was het toneel waar alweer voor de tiende keer de sportprijzen van de Gemeente Nieuwkoop werden verdeeld. De organisatie maakte er in samenwerking met het publiek en de hoofdrolspelers een schitterende avond van en eenieder kan terugkijken op een zeer geslaagde editie van de Sportverkiezing Nieuwkoop.

De avond werd gepresenteerd door de regionale sportencyclopedie André van der Voort, bijgestaan door de warme baritonklanken van live voice-over John Kwakkenbos die van achter in de zaal, de sporters op het podium met mooie woorden introduceerde.
Nadat de vijfkoppige jury was voorgesteld werd de avond afgetrapt met de categorie ‘sportorganisatie van het jaar’, de eerste van de in totaal zeven categorieën. Genomineerd waren Manege Vosseburch, RTCN en Zwemvereniging De Plas. Laatstgenoemden ging er met de prijs vandoor en werd onder anderen geprezen om zijn veelzijdigheid.

Hierna was het de beurt aan de categorie ‘Sportcoach van het jaar’. Twirlcoach Bibi Muller, pionier op het gebied van G-Golf Cora van Rongen en Altior-trainer Manfred van den Bosch streden om de titel. Dat Van den Bosch een thuiswedstrijd speelde in de oranje-zwarte kantine was overduidelijk. Zijn selectie – tevens genomineerd als sportploeg – was aanwezig om hun trainer te laten merken dat ze het meer dan terecht vonden dat hij zich tussen de genomineerden bevond. Dat Van den Bosch goed ligt in de spelersgroep en bij de clubbestuurders zal hebben meegewogen in het oordeel van de jury, uiteraard naast het knap behaalde kampioenschap in de derde klasse zondag. Presentator Van der Voort trok tot blijdschap van een hoop mensen dan ook zijn naam uit de gesealde envelop. Wethouder Guus Elkhuizen overhandigde Van den Bosch de trofee.

De volgende categorie kende alleen maar winnaars, en terecht. De organisatie had besloten dat alle voorgedragen vrijwilligers door Burgemeester Frans Buijserd in het zonnetje werden gezet.
Toen het podium weer leeg was werd Adrie van Lith naar voren gevraagd voor een speciaal moment waar ook de burgervader zich weer voor op het podium diende te melden. Mooie woorden vielen hem ten deel en Adrie werd bedankt voor zijn tomeloze inzet en geprezen voor het feit dat hij haast eigenhandig de lokale sport bij alle inwoners van Nieuwkoop in de huiskamer heeft gebracht. Een zichtbaar ontroerde Van Lith kreeg vervolgens de Vrijwilligersspeld van de Gemeente Nieuwkoop opgespeld. Van Lith, die na dit jaar een stapje terugdoet en zijn ‘sportlegacy’ heeft ondergebracht bij 0172SPORT, stond perplex en wist niet veel uit te brengen. Hij bedankte zijn collega-organisatoren en had tevens nog mooie woorden over voor zijn opvolgers, waarvoor dank…

Nu was het tijd aan voor de categorie ‘Sporttalent van het jaar’, waarvoor er maar liefst elf talenten in acht verschillende disciplines waren voorgedragen. Twirltalent en Nederlands én Wereldkampioene Roos den Besten ging er met de felbegeerde trofee en een mooie cheque beschikbaar gesteld door de Rabobank vandoor en eindigde zodoende net boven schaatstalent Joni Tersteeg en schaats- en wielertalent Daan Kool.

Altior 1, Zeilduo Klaas ‘t Hoen en Brechtje van der Werff en het twirlteam bestaande uit andermaal Roos den Besten, Iris Sassen en Celina Byrne gingen vervolgens uitmaken wie er met de titel ‘Sportploeg van het jaar’ naar huis zouden gaan. De jury koos unaniem voor het drietal dat in 2018 wereldkampioen werd in teamverband; de twirldames.

De avond werd afgesloten met de categorieën Sportvrouw en Sportman van het jaar, waarbij eerst de dames aan de beurt waren. Schaatssters Melissa Wijfje en Annouk de Rijk – van der Weijden en crosser Dagmar Smid behoren tot de genomineerden. Voor Annouk was dit podium inmiddels bekend terrein en ook in haar laatste jaar als actieve topsportster wist ze dit eremetaal te veroveren. Van der Weijden werd beloond om haar indrukwekkende finale in de schaatssport en uit handen van Wilfred Geerlof van hoofdsponor Zoetemelk Media Services, kreeg zij voor de laatste keer in haar imposante loopbaan de trofee uitgereikt.
Jens Toornstra, schaatser Wessel Ubink en handbike en wereldkampioen paratriatlon Jetz Plat gingen uitmaken wie er met de laatste te vergeven trofee naar huis zou gaan. Wederom viel een unaniem juryrapport de winnaar ten deel toen André van der Voort de naam Jetze Plat uit de envelop trok. De winnaar werd hierna nog even extra in het zonnetje gezet vanwege zijn werelduurrecord dat hij twee dagen eerder in Alkmaar had veroverd. De reportage, gemaakt door vrijwilligers van 0172SPORT, werd getoond op het grote scherm en een daverend applaus voor de laatste winnaar sloot de avond op gepaste wijze af.

De organisatie van dit evenement, bestaande uit voorzitter Marianne Hebbink, André van der Voort, John Kwakkenbos, Leo Turkenburg, Maarten van der Pijl, Theo Leliveld en uiteraard grondlegger Adrie van Lith verdienden een grote pluim en kunnen terugkijken op een zeer geslaagde editie. Er is iets neergezet waar deze gemeente heel trots op mag zijn. Het is dan ook niet meer dan terecht hen allemaal even te noemen.
De editie van 2019 zal in de organisatorische handen komen te liggen van 0172SPORT ondersteund door hopelijk zoveel mogelijk mensen van de huidige organisatie. Zij hebben aangetoond dat De Sportverkiezing Nieuwkoop bij hen in goede handen is!

Foto’s: Kees Verhaar, klik hier voor meer foto’s van dit evenement

LIVEBLOG: De Sportverkiezing Nieuwkoop 2018

Zevenhoven profiteert in tweede helft van windvoordeel