0172SPORT, Ludo Pistorius, Ludo's en don'ts, 0172SPORT column

Winter

De laatste week van het jaar alweer. Wat vliegt de tijd! Ik had met mijn dochter Saar (6) een gesprek over de seizoenen: ‘Pap, wat vind jij het leukste seizoen van het jaar?’ Ze gaf zelf aan een sterke voorkeur voor de zomer te hebben. ‘Dan kan ik lekker zwemmen, gaan we op vakantie en is het altijd lekker weer.’ Ik gaf aan dat ik een voorkeur voor de winter heb: ‘Daar zit kerst, oud en nieuw en sinterklaas in.’ Met een grote lach werd ik vervolgens even op mijn plek gezet: ‘Pap, Sinterklaas is in de herfst.’ Oké, oké. Ze worden wat ouder en slimmer.

De winter is voor mij altijd de tijd van de tradities. En het seizoen is ook wat onberekenbaarder dan de andere drie. Krijgen we sneeuw? Komt er natuurijs? Word het koud? We hebben deze week NPO Radio 2 weer aan staan, waar de TOP 2000 wordt uitgezonden. Voor mij een jaarlijks terugkerende traditie. Met de techniek van tegenwoordig kun je natuurlijk alle muziek opzetten wanneer je wil en ik wil het zeker niet romantiseren, maar doe mij maar een lijst. Lekker elke avond muziek luisteren, drankje erbij en een spelletje.

Tegenwoordig, sinds een aantal jaren doe ik er steeds vaker ook de TV bij aan. Er wordt namelijk ook gedart. Dat begon vijf jaar geleden, toen ik alleen inschakelde voor de Nederlanders Van Barneveld en Van Gerwen. Inmiddels kijk ik wat meer potjes.

‘Het is spannend, heeft ook echt amusementswaarde, er is publiek bij wat voor een geweldige sfeer zorgt en ik zie er ook steeds meer tactiek en trucjes in komen’

Ludo geniet momenteel met volle teugen van het WK Darts

Gisteren nog twee prachtige wedstrijden, waarin eerst Westlander van Duijvenbode een 0-3 achterstand repareerde en uiteindelijk met 4-3 won, en in de avond titelverdediger Price tot het uiterste moest gaan om de Belg Huybrechts in de verlenging eronder te krijgen. Het is spannend, heeft ook echt amusementswaarde, er is publiek bij wat voor een geweldige sfeer zorgt en ik zie er ook steeds meer tactiek en trucjes in komen. En dat vind ik wel mooi. Er zijn namelijk spelers die snel willen gooien, in een bepaald ritme willen blijven. Op het moment dat de ander wat gaat nadenken, wat gaat vertragen, met het publiek aan de slag gaat, kun je zo toch de tegenstander tot het uiterste dwingen. Het is volgens mij mentaal ook heel erg zwaar. Ik vind het leuk om te volgen, de emoties, de strijd, de passie is hier nog heel puur. De blijdschap en ontlading van een 100+ finish en een minuut later het balen na een ronde onder de 60.

Vandaag staan er nog drie Nederlandse in het schema. Zij zitten bij de laatste 16 spelers. Vanaf morgen de kwartfinales en dat wordt smullen. Ik kijk er naar uit. Ik wilde eigenlijk zelf een dartbord kopen, maar het mag niet. Althans, liever niet. En terecht, want ik heb het idee dat ik zeker in deze periode heel vaak aan het oefenen zou zijn, in mijn toch al drukke agenda. Mooie sport! Volop spanning! Voor diegene die vanmiddag, vanavond of de komende dagen inschakelen, veel kijkplezier! En mocht er iemand een keer kaarten over hebben voor een live bezoek aan zo’n WK, de redactie heeft mijn telefoonnummer ☺ . Mits ik dan wel een carnavalspak aan mag en iets op zo’n bord mag schrijven!

Vanaf deze plek hoop ik dat jullie allemaal fijne, gezellige kerstdagen hebben gehad. Ik wens jullie een hele leuke jaarwisseling en alle gezonds voor 2022! Maak er iets moois van met elkaar….

Wijfje komt tekort op 3.000 meter

Snellink derde achter Bergsma en Roest op 10.000 meter