0172SPORT, Beau Snellink, Patrick Roest, Marcel Bosker

Wereldkampioen Beau Snellink: ‘Ik kom nog maar net kijken’

Noorden | Daags nadat hij in de Friese schaatstempel Thialf tijdens de ploegenachtervolging goud veroverde blikt schaatsheld Beau Snellink terug op zijn prestatie en het heldenonthaal dat hier op volgde.

Beau vertel, hoe heb je de afgelopen dagen beleefd?
‘Ja eigenlijk de afgelopen weken. Ik heb vier weken met de Jumbo-Visma ploeg in de “bubbel” gezeten en getraind. Een kans uit duizenden natuurlijk. Met als onverwachte beloning dat ik vrijdag de ploegenachtervolging mocht rijden. Dat was allemaal nogal hectisch. Ik zou natuurlijk helemaal niet rijden, ik was zelfs tweede reserve. Maar toen Sven (Kramer, red.) zich na zijn 5 km race afmeldde, hielden we een soort van spoedoverleg en werd er besloten dat het voor het team het beste zou zijn als ik de plaats van Sven zou overnemen.’

Als tweede reserve zo kort voor de start instappen en dan goud pakken…
‘De rit was nog niet honder procent goed, het was natuurlijk allemaal nogal kort dag en we hadden niet echt in deze samenstelling getraind voor de ploegenachtervolging. Maar voor nu was nu goed genoeg, haha! Maar nee, er moet nog veel gebeuren als we willen blijven winnen maar daar heb ik alle vertrouwen in. Voor nu ben ik enorm blij met deze gouden plak, dit had ik niet durven dromen.’

Hoe werkt dit nu precies? Heb je nu je vaste plek in binnen het trio bemachtigt?
‘Nee dat wordt echt per keer bekeken. Er zijn een aantal hele sterke mannen en besloten is te kijken wie er op dat moment het beste voorstaat. Het is niet zo dat als Sven weer fit is hij per definitie rijdt. Voor mezelf geldt, wil ik kans maken om deel uit te maken van dit onderdeel ik me eerst weer moet plaatsen. Daarna zien we wel weer verder.’

Maar twee keer de ploegenachtervolging, twee keer goud. Je staat er vast goed op bij de keuzeheren nu…?
‘Ik denk het wel, maar ik zal keer op keer het beste van mezelf moeten laten zien.’

Het antwoord laat zich raden, maar welke van de twee is mooier?
‘Ja deze natuurlijk. Goud op een WK, dat is bijna het allerhoogste. Daarnaast, deze plak is ook een stuk groter dan die vorige, haha!’

Bij thuiskomst in Noorden volgde er een heldenonthaal vernamen we…
‘Ja dat was heel mooi. De buurt had de Nederlandse vlag buiten hangen en de straat was versierd. Toen ik de auto uitstapte klonk ‘We Are The Champions’ en stonden mijn ouders en opa daar in het gezelschap van wat in het oranje gestoken dorpsgenoten, magistraal mooi. In deze tijd is er niet veel mogelijk maar dit hadden ze heel leuk gedaan. Een klein feestje binnen de regels is toch beter dan bij mijn ouders op de bank plaatsnemen met het gevoel “zo dat was het”.’

En dan lag er ook nog eens ijs op de Nieuwkoopse Plassen…
‘Geweldig, daar heb ik natuurlijk zaterdagochtend meteen gebruik van gemaakt. Wat een timing… Dit gebeurd eens per vijftien jaar denk ik en nu viel het voor mij precies goed.’

Hoe ziet de komende tijd er uit voor de kersverse wereldkampioen?
‘Nou om te beginnen heb ik nog een nieuwtje, ik ga weg bij TalentNED. Die ploeg wil een opleidingsploeg blijven en nu ik doorgroei naar NEO 2 schaatser gunnen ze het mij om door te groeien bij een andere ploeg. De komende tijd ga ik dus praten met andere ploegen om te zien waar mijn toekomst ligt. Er is genoeg interesse, dus dat komt wel goed. En het is er ook tijd voor ook, om de volgende stap te maken. De afgelopen weken bij Jumbo-Visma heb ik ook zoveel geleerd, ook van de andere jongens en dan met name van Sven en Patrick (Roest, red.), dat in ongekend. Zij hebben natuurlijk een schat aan ervaring en ik kom nog maar net kijken…’

Hoofdfoto: Stephan Tellier

Du Chatinier gaat Linstra achterna, eerste versterking voor Aarlanderveen

0172SPORT, Ludo Pistorius, Ludo's en don'ts, 0172SPORT column

Natuurijs