Daar sta je dan, feest te vieren in een lege Kuip… Het zag er afgelopen zondag best wel zielig uit, nadat Ajax in de slotfase de 2-1 binnenschoot tegen Vitesse en voor de twintigste keer de KNVB Beker won. Natuurlijk waren de spelers blij en stonden ze te juichen op het podium, maar of het nou echt een groot feest was? Nee. En dat is logisch ook. Zonder toeschouwers is de sfeer compleet anders. Zelfs thuis op de bank. Je kijkt toch anders naar zo’n wedstrijd als er gevoetbald wordt in een leeg stadion en de spelers alleen met elkaar kunnen juichen.
Voordat alle niet-Ajacieden commentaar hebben en vinden dat er überhaupt geen feest is als Ajax wint: bovenstaande geldt uiteraard niet alleen voor een finale, maar voor iedere voetbalwedstrijd. Zo zitten we al maandenlang naar wedstrijden te kijken die plaatsvinden in lege stadions. Aan het begin was het zelfs zo stil, dat ze bij ESPN (FOX Sports) besloten hebben om extra stadiongeluid te laten horen op tv. Op deze manier proberen ze de mensen thuis toch iets meer beleving te bieden. Naar mijn mening lukt dat gedeeltelijk. Het ziet er immers nog steeds gek uit als er gescoord wordt en de spelers naar een leeg vak rennen om het doelpunt te vieren.
‘De supporters zorgen voor reuring en laten spelers net dát stapje extra zetten’
Angel over de invloed van de twaalfde man
Maar wat doet dit nou eigenlijk met de spelers zelf? Het is namelijk officieel bewezen dat supporters van invloed zijn op een wedstrijd. Daarom spreken we ook altijd van ‘thuisvoordeel’ of van ‘het twaalfde man effect’. Het begint normaal gesproken al zodra de spelers het veld opkomen, er muziek uit de speakers klinkt en de spelers worden toegezongen door hun fans. Dit is altijd weer zo’n kippenvelmoment, althans zo ervaar ik het zelf wanneer ik in het stadion zit. Maar het twaalfde man effect is toch het grootst tijdens de wedstrijd zelf. Het is de harde kern die constant aanwezig is en de club letterlijk vooruit schreeuwt. Of het nu is wanneer er een kans wordt gecreëerd, een overtreding wordt gemaakt of de scheidsrechter een verkeerde beslissing neemt, de supporters zorgen voor reuring en laten spelers net dát stapje extra zetten. Oftewel, wanneer spelers fanatiek door hun supporters worden aangemoedigd dan heeft dit positieve invloed op het spel en kan dit hun prestaties daadwerkelijk verbeteren en die van de tegenstander juist verslechteren. Zie het als een extra speler in het veld, de twaalfde man dus. En laat het nou precies die twaalfde man zijn die clubs al lange tijd moeten missen.
Maar er is goed nieuws: in de volledige dertigste speelronde mag er weer publiek toegelaten worden. En dat men daar met smart op heeft gewacht is duidelijk; alle beschikbare kaarten waren in een mum van tijd uitverkocht. Aankomend weekend zijn er 4000 toeschouwers welkom bij PSV tegen FC Groningen, 6500 bij Feyenoord tegen Vitesse en 7500 in de Johan Cruijff Arena tijdens de mogelijke kampioenswedstrijd van Ajax tegen AZ. Zit een ‘echt’ feest er nu dan wel in?
Laten we ieder geval hopen dat we over een tijdje weer in volle stadions onze favoriete club mogen aanmoedigen, dat we ook thuis op de bank weer het echte wedstrijdgevoel terugkrijgen, dat we weer expliciet kunnen juichen als er gescoord wordt én dat we vooral weer mogen genieten van de feestjes die erbij horen.